Relatie beëindigen: stoppen of doorgaan en hoe je dat doet

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Het zou zomaar eens de moeilijkste beslissing van je leven kunnen worden: het beëindigen van een relatie. Vooral als je al langere tijd samen bent, kan het loodzwaar zijn om een relatie te beëindigen. En dan hebben we het er nog niet eens over gehad hoe zwaar de klap zal zijn bij iemand die deze beslissing niet heeft zien aankomen.

Ja, we hebben het vandaag over een nogal heftig onderwerp, maar dat neemt niet weg dat we ook hierover weer een aantal handige tips voor je hebben. Een daarvan is om zo snel mogelijk een beslissing te maken, want hoe langer je het uitstelt, hoe pijnlijker het wordt.

Waarom een relatie beëindigen?

Het beëindigen van een relatie is een beslissing die je je voor altijd zult kunnen herinneren. Wanneer je eraan denkt om een relatie te beëindigen kun je om advies vragen bij familieleden of goede vrienden, maar uiteindelijk moet je wel luisteren naar jezelf: het al dan niet uitmaken van een relatie is jouw beslissing.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bereid je daarom voor op een moeilijke periode, want niet alleen het beëindigen van de relatie en de nasleep zijn ontzettend zwaar, maar ook het feit dat deze gedachten door je hoofd spelen is alles behalve prettig. Je zult jezelf daarom vragen moeten stellen en moeten begrijpen wie jouw partner is, wie jij bent en wat jij verlangt van een relatie.

De belangrijkste vraag daarbij is of jij jezelf nog samen met jouw partner ziet over pakweg 10 jaar. Is het antwoord ‘nee’? Dan heb je meteen jouw antwoord te pakken. Want iemand verlaten doet natuurlijk pijn, maar in een relatie blijven hangen die volstrekt uitzichtloos is, doet nog veel meer pijn.

Redenen om een relatie te beëindigen

Eigenlijk is de hoofdreden dus vrij eenvoudig: er zit volgens jou geen toekomstmuziek meer in. Oftewel er is geen oplossing meer voor de relatieproblemen die jullie ondervinden. Daaronder kunnen weer een hele hoop subredenen worden geplakt die specifiek zijn voor jullie relatie. Toch zal bij elk van deze redenen wel blijken dat de situatie zodanig is verslechterd dat de schade niet meer hersteld kan worden. Een aantal veel voorkomende redenen om een relatie te beëindigen zijn in elk geval:

1. Een van jullie gaat vreemd

En dat is minstens één van jullie beide voor de goede orde. Want hoewel sommige mensen hun partner toch nog een tweede kans geven nadat een partner zich heeft uitgeleefd op Second Love is dat misschien lang niet altijd een goed idee. Het verlaten van iemand die is vreemdgegaan klinkt misschien makkelijk, maar dat valt in de praktijk toch flink tegen. Toch zul je deze situatie moeten zien te confronteren, hoe lastig het ook is. Want als er geen vertrouwen meer in de relatie is, dan is de relatie eigenlijk al stuk.

2. Geweld in de relatie

Ben jij slachtoffer van geweld in de relatie (in welke vorm dan ook)? Dan moet je de relatie beëindigen. Word jij in jouw relatie onderworpen aan chantage, emotioneel misbruik of lichamelijk geweld? Beëindig jouw relatie dan vandaag nog. Ben je bang voor je partner? Schakel dan hulp in van familieleden, vrienden of een instantie, hoe moeilijk dat ook is. Samen staan jullie sterker.

3. Compleet uit elkaar gegroeid

In dit geval kan het je vrij weinig schelen wat je partner allemaal doet, sterker nog, je hebt geen enkel idee. Jullie leven volledig gescheiden van elkaar en hebben andere dagelijkse bezigheden, slapen apart, en hebben eigen vrienden. Komt dit jou ook bekend voor? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Of je gaat even stevig om de tafel zitten of je beëindigt de relatie.

Stoppen of doorgaan?

Daar doen we nu natuurlijk vrij luchtig over, maar zo makkelijk is dat nog niet. Niet zo gek dus dat veel mensen eindeloos twijfelen over het stoppen dan wel doorgaan. De belangrijkste vraag daarbij is of het zin heeft om te vechten voor de relatie of dat je het gewoon moet loslaten? Wat dat aangaande hebben we een aantal opmerkingen voor je:

Jij kent jezelf

Uiteindelijk is er maar één persoon die over jouw leven kan bepalen en dat ben jij. Tuurlijk, jullie hebben samen een relatie en bij jullie beslissingen houden jullie uiteraard rekening met elkaar. Toch zul je bij een beslissing om de relatie te beëindigen toch echt voor jezelf moeten kiezen. Alleen jij bent de baas over je eigen leven, vergeet dat niet.

Gevoel vs. verstand

Daarmee komen we meteen uit bij het volgende punt, want al snel komen de strubbelingen naar voren tussen gevoel versus verstand. De keuze om te vechten of om los te laten komt vaak voort uit een afweging tussen emotie en rationaliteit. Houd er daarom rekening mee dat er een balans moet zijn tussen beide.

Je kunt niet zomaar zeggen dat het verstandiger om ‘x’ te doen en daarbij je gevoel volledig te negeren. We zijn uiteindelijk allemaal mensen en de emotie blijft hoe dan ook een rol spelen. Wel kun je ervoor proberen te zorgen om gevoel en verstand zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Er moet een balans zijn in jouw keuze.

Is de basis sterk genoeg?

Deze balans komt weer terug in een ander kenmerkend woord: de ‘basis’. Want er moet sprake zijn van een fundament om uit voort te bouwen. Dat is niet alleen het geval bij een huis of welk ander gebouw dan ook, maar ook in een ontastbaar iets als een relatie.

Is er ondanks de twijfels wel genoeg vertrouwen, liefde en communicatie? Dan zit er misschien toch nog een toekomst in als jullie met elkaar bespreken wat er fout gaat. Is er geen basis meer en dus geen reden meer om voor elkaar te vechten? Dan weet je wat je te doen staat.

stop checklist

Hoe je stopt

In dat laatste geval mag je jezelf meteen de vraag stellen hoe je stopt. Wat de reden ook mag zijn die de doorslag geeft, de conclusie is in elk geval dat je beseft dat loslaten beter is. Je weet dat je door jouw partner los te laten ervoor zorgt dat jij op lange termijn gelukkiger zult zijn.

Op langere termijn? Inderdaad. Houd er namelijk rekening mee dat er tijd nodig is om te ontwennen en te vergeten wat jullie samen hadden. Denk daarbij aan onderlinge afspraken en andere vaste rituelen. Het kost tijd om te beseffen dat je geen rekening meer hoeft te houden met je partner.

Het beëindigen van een relatie kan weliswaar snel worden gedaan, en op verschillende manieren, maar de nasleep is onvermijdelijk. Hoe je het moet aanpakken om een relatie te stoppen?

Verschillende manieren om relatie te beëindigen

De eerste stap is om te beseffen dat je flink wat te wachten staat. En dan hebben we het in dit geval over een hele achtbaan van emoties. Bereid je daarom voor op een heftige reactie bij je partner en dat zal in veel gevallen ook over kunnen slaan naar jouzelf. Probeer daarom om zo rustig mogelijk te blijven, hoe moeilijk dat in de praktijk ook zal blijken. Daarnaast:

1. Wees daadkrachtig

Wat we hiermee bedoelen te zeggen is dat je snel moet beslissen. Vermijd dat je in je twijfels blijft hangen en de beslissing daardoor alsmaar blijft uitstellen. Want hoe langer je vasthoudt aan een uitzichtloze relatie, hoe meer energie het kost en hoe pijnlijker het wordt.

2. Persoonlijk, áltijd persoonlijk

Dit mag weliswaar heel vanzelfsprekend zijn, maar toch zijn we er met z’n allen verdraaide goed in geworden om alles zo onpersoonlijk mogelijk te maken. Dat geldt ook voor belangrijke mededelingen die inmiddels zonder blikken of blozen via Whatsapp worden gedaan. Probeer om dit juist te vermijden en beëindig de relatie persoonlijk. Wacht tot het moment dat jullie samen zijn.

3. Kies het juiste moment

Dat betekent niet dat het eerste de beste moment dat jullie elkaar zien, dat je het dan ook meteen moet uitmaken. Misschien ondergaat je schoonmoeder op dat moment wel een belangrijke operatie of zit je partner in een belangrijke studieweek. Houd hier subtiel rekening mee en kies het juiste moment.

4. En de juiste plek

Daar hoort ook automatisch de juiste plek bij. Want je hebt misschien wel netjes gewacht tot jouw partner zijn of haar belangrijke presentatie heeft doorstaan, maar als je de mededeling doet terwijl je met z’n tweeën in een lange file staat, dan voorspellen we nu al een hoop drama. Kies dus ook de juiste plek.

5. Zorg voor een onderbouwing

Tot slot, zorg dat je bent voorbereid op de vele vragen die op je afkomen. Je kunt natuurlijk wel aangeven dat ‘het gevoel niet goed is’, maar daar heeft je partner weinig aan. Zorg ervoor dat je deze gevoelens kunt onderbouwen met voorbeelden.

Je partner zal met vragen komen en je moet wel voor antwoorden zorgen. Vergeet niet dat het beëindigen van een relatie is als het sluiten van een boek. Zorg ervoor dat het hoofdstuk echt is afgesloten. Succes!

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie