Trouwen is nog steeds de norm, maar toch wil zeker niet iedereen in het huwelijksbootje stappen. Zo zijn er veel redenen te noemen om juist wel of juist niet te trouwen. Het is heel goed mogelijk om zielsveel van iemand te houden, maar niet met hem of haar te willen trouwen. Hoe dat kan?
Trouwen kan gewoon niet je ding zijn. Jezelf voor altijd verbinden aan één persoon kan een afschrikeffect hebben. Of het kan niet bij je overtuigingen passen, omdat je het vooral ziet als een financiële verplichting. Dit betekent niet meteen dat je minder van je partner houdt. De keuze om te trouwen gaat om meer dan liefde alleen.
Ondanks de toevoeging van het huwelijk voor mensen met hetzelfde geslacht in 2001, is het huwelijkscijfer in Nederland sinds 2000 gedaald. Waarom? Nederlanders hebben daar hun redenen voor. Dit zijn 19 redenen waarom mensen wel en niet willen trouwen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
8 redenen waarom mensen wel willen trouwen
1. Liefde
Liefde is natuurlijk de grootste reden waarom mensen met elkaar willen trouwen. Geen enkele relatie of huwelijk zal het overleven zonder liefde. Wanneer je van iemand houdt, wil je het liefst elke dag met diegene doorbrengen. Door te trouwen met iemand maak je de belofte om de rest van je leven samen te zijn. Toch is liefde niet het enige ingrediënt voor een succesvol huwelijk.
Volgens een grootschalig Amerikaans onderzoek uit 2019 is liefde de voornaamste reden om te trouwen voor 90% van mensen. Van degenen die samenwonen geeft 73% aan dat liefde het motief was voor hun beslissing om te gaan samenwonen.
2. Gezelschap
Het idee van een huwelijk is dat de ene persoon zich bij de andere voegt. Met wederzijdse goedkeuring besluit je om in liefde en harmonie samen te leven. Door te trouwen ben je zeker van een maatje voor de rest van je leven. Je beste vriend met wie je samen het leven aanpakt; gegarandeerd gezelschap tijdens zowel de pieken als de dalen.
3. Financiën
Een andere cruciale reden waarom velen liever trouwen dan vrijgezel te blijven, is vanwege het financiële gemak. Als single moet je alle financiële lasten alleen dragen – zonder hulp van buitenaf. Het huwelijk neemt echter de meeste lasten van je schouders. Je deelt niet alleen je leven, ruimte en bed met je partner, maar je deelt ook de financiële lasten met elkaar.
4. Gezinswens
Er zijn natuurlijk genoeg vrouwen en mannen die zelfstandig een kind opvoeden, maar toch kiezen toch veel mensen voor het huwelijk met het idee om daarna een gezin te stichten. Zo krijgt het kind van beide ouders meer dan genoeg liefde en steun. Natuurlijk kan dat ook zonder te trouwen, maar er is volgens velen pas echt sprake van een gezin als iedereen dezelfde achternaam draagt.
5. Droom
Jonge meisjes groeien op met fantasieën over het sprookjesachtige huwelijk. Verliefd worden, romantiek beleven en een prachtige bruiloft met schattige bruidsmeisjes. Voor veel vrouwen is trouwen een einddoel; iets dat ze per se willen bereiken in het leven. Trouwen is voor hen een droom die uitkomt. Het huwelijksfeest met vrienden en familie is voor velen een belangrijk onderdeel van de keuze om te trouwen.
6. Standaard
Trouwen is de standaard. Sommigen denken er dus helemaal niet over na om níet te trouwen; voor hen is er geen keuze, omdat het normaal is dat je trouwt met je geliefde. Wanneer beiden of een van beiden een religieuze achtergrond heeft, is de kans groot dat trouwen er nu eenmaal bij hoort. Misschien is het vanuit het geloof zelfs wel verplicht om te trouwen.
7. Rechten
Als je trouwt mag je de achternaam van je partner gebruiken. Maar dat is niet het enige voordeel van trouwen. Ook word je automatisch elkaars wettelijke erfgenaam en bij overlijden kom je in aanmerking voor het nabestaandenpensioen. Deze en andere wettelijke voordelen van het huwelijk zijn voor veel stellen de reden dat zij trouwen.
8. De ander
Sommige mensen trouwen niet uit liefde, om de wettelijke voordelen of vanuit het geloof. Voor hen is het heel simpel: omdat de ander het wil. Een duurzame relatie bestaat uit concessies en compromissen. Iets voor elkaar over hebben hoort daarbij. Bijvoorbeeld: als je partner supergraag wil trouwen, maar jij geen mening hebt over het huwelijk en de noodzaak niet voelt. Wanneer je je partner er een plezier mee doet, dan doe je er jezelf ook een plezier mee.
11 redenen waarom mensen niet willen trouwen
1. Vrijheid
Veel mensen houden ervan om wat langer aan hun vrijheid vast te houden. Misschien wel voor altijd. De gedachte aan trouwen is niet altijd mooi en rooskleurig, zoals de meeste mensen het laten lijken. Het feit dat je je hele leven met een persoon moet gaan doorbrengen, kan ook verstikkend en eng lijken. Daarnaast zijn er ook bepaalde dingen die afgelopen zijn als je eenmaal getrouwd bent en eventueel kinderen hebt. Je kunt niet meer uitslapen, je kunt niet elke nacht meer uitgaan en met anderen seks hebben. Niet iedereen is geschikt voor deze verplichtingen en blijven daardoor liever vrijgezel.
2. Slechte eerdere ervaringen
Een van de belangrijkste redenen waarom sommige mensen niet willen trouwen, is vanwege de slechte ervaringen in het verleden. Zo kan iemand in een huwelijk te maken hebben gehad met verbaal of fysiek geweld, een partner die is vreemdgegaan of op een andere manier is teleurgesteld. Ook wanneer je al eerder getrouwd bent geweest en een scheiding hebt doorgemaakt, kan het idee van een tweede huwelijk al afkeer oproepen. De hoop in de liefde kan behoorlijk zijn aangetast en daardoor gelooft men niet meer in het huwelijk. Want, waarom zou het nu wel goed gaan?
3. Ontmoediging door getrouwde mensen
Hoe belangrijk het ook is om advies in te winnen van mensen die al getrouwd zijn over het huwelijk, je zult merken dat niet alle ervaringen positief zijn. Soms kan het krijgen van advies van mensen die het niet zo goed doen in hun huwelijk een ontmoedigend effect hebben op jouw ideeën over het huwelijk. En dat kan ervoor zorgen dat je het huwelijk associeert met een ongelukkig leven.
4. Geen vertrouwt in partner
Slechte ongezonde relaties in het verleden kunnen als gevolg hebben dat je het moeilijk vindt om mensen te vertrouwen. Dit gebrek aan vertrouwen maakt het moeilijk om een serieuze relatie aan te gaan met een ander. De negatieve ervaringen zorgen ervoor dat je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen. En een relatie, zeker een huwelijk, kan niet overleven zonder wederzijds vertrouwen.
5. Geen partner nodig
Veel mannen en vrouwen willen liever helemaal geen relatie. Ze willen niet trouwen, omdat ze dan een partner moeten hebben. Ze hebben een prima leven alleen, zonder afhankelijk te zijn van een ander. Ze hebben niemand nodig die en ontsnappen liever aan het mogelijke drama en verdriet dat een relatie of een huwelijk met zich mee kan brengen.
6. Kosten besparen
Zoals je al kon lezen kan een huwelijk kostenbesparend kan zijn, omdat je alle financiële lasten met elkaar deelt. Maar je hele leven single blijven kan je ook veel kosten besparen. Je hoeft namelijk geen groter huis te kopen en je bent geen geld kwijt aan de kosten van het trouwfeest en notariële verplichtingen. En de kosten van een bruiloft kunnen aardig oplopen.
7. Negatieve perceptie
Er zijn veel mensen die het niet eens zijn met het huwelijk zoals het nu is. Ze geloven niet in het concept van monogamie in het huwelijk. Voor hen is dit een onrealistische ideologie die op de lange termijn zal mislukken. Voor hen is het onnatuurlijk om je voor altijd te verbinden aan één en dezelfde persoon.
8. Carrière
Ben je een echte carrièretijger die er alles aan doet om aan de top te komen en bepaalde doelen te bereiken? Dan kan trouwen een ongewenste afleiding zijn van je doelen. Je zou er liever voor kiezen om alleenstaand te blijven om genoeg tijd en toewijding aan je carrière over te houden. Dit komt omdat het starten van een gezin veel toewijding en inspanning vergt; je moet emotioneel en fysiek beschikbaar zijn voor je partner en eventuele kinderen.
9. Niet juiste persoon
Het ontmoeten van de juiste persoon is erg belangrijk om te willen trouwen. Je kunt dan wel vanaf jongs af aan al willen trouwen, maar zolang je niet de persoon ontmoet met wie je echt je leven voor je ziet, zul je nooit echt willen trouwen.
10. Angst
Veel vrouwen en mannen dromen van de dag dat ze zullen trouwen. In een mooie jurk of pak. Op een prachtige locatie met al je vrienden en familie. Sommige mensen zien zichzelf al helemaal over het gangpad lopen. Toch zijn er veel mensen die deze feestdag verafschuwen en rillen bij het idee om de liefde te verklaren met zoveel mensen om je heen. Trouwen is niet iedereens ding en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.
11. Familieachtergrond
Sommige mensen zijn opgegroeid in een ongezonde gezinssituatie en dit kan een enorme impact hebben op het beeld van een huwelijk. Zo kun je gezien hebben dat een van je ouders de andere mishandelde of een vader die nooit aanwezig was. Daarnaast kun je als kind ook te maken hebben met een scheiding of een ouder die het gezin in de steek liet. Je familieachtergrond en het verleden kunnen het moeilijk maken om in het huwelijk te geloven.
Hoe vertel je je partner dat je niet wilt trouwen?
Wil je niet trouwen en herken je jezelf in een of meerdere redenen die in de tekst worden gegeven? Dan kan het lastig zijn om dit tegen je partner te vertellen en te uiten. Wees duidelijk over de redenen om niet te willen trouwen, want misschien zijn je motieven om niet te willen trouwen ongegrond. Wat je ook doet: zorg ervoor dat je het duidelijk uitlegt en geef je partner de tijd om het te verwerken.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.