Als je een prille relatie hebt, dan ga je er waarschijnlijk vanuit dat jullie voor altijd bij elkaar zullen blijven. Tenminste, dat is toch het doel. Je bent enorm verliefd en daardoor heb je het gevoel dat deze relatie de tand des tijds gaat doorstaan. Toch gebeurt het geregeld dat zo’n veelbelovende relatie dan uiteindelijk toch op de klippen loopt.
In het begin van de relatie lijkt vrijwel alles rozengeur en maneschijn. Jullie leren elkaar steeds beter kennen, je bent stapelverliefd en kan vrijwel alleen de positieve dingen zien in je partner. Niet gek ook dat je dan denkt dat jullie voor altijd bij elkaar zullen blijven. Toch valt niet te ontkennen dat relaties komen en gaan; het aantal echtscheidingen bevestigt dat elk jaar weer.
Waar soms de reden voor een relatiebreuk heel duidelijk is, is het soms een stuk moeilijker om te achterhalen waar het precies mis ging. We bespreken de meest voorkomende oorzaken van een relatiebreuk. Wie weet kan het je helpen om je relatie te redden of nieuw leven in te blazen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Waarom lopen relaties stuk?
Relaties lopen vaker stuk dan dat ze de eindstreep halen. Soms strandt een relatie al voordat het officieel een relatie genoemd mag worden, andere relaties blijven jaren intact totdat één of beiden eruit wil. Ze groeien uit elkaar of er komen grotere problemen op hun pad die ervoor zorgen dat de wegen scheiden.
Soms is het een opstapeling van kleine dingen die de bom laten barsten, maar vaker is er een aanwijsbare oorzaak. Er zijn een aantal redenen die bij veel koppels ervoor hebben gezorgd dat ze niet meer bij elkaar zijn. Wat deze dingen zijn waardoor veel relaties stuklopen? Dit zijn 10 oorzaken waardoor gelukkige relaties en mooie huwelijken op de klippen lopen.
1. Financiële kwesties
Een van de belangrijkste redenen waarom relaties worden verbroken, is vanwege financiële redenen. Deze financiële kwesties kunnen over van alles gaan wat te maken heeft met geld. Zo kunnen er bijvoorbeeld discussies zijn over de manier waarop het (gezamenlijke) geld wordt besteed, over een partner die nooit iets wil uitgeven of juist schrikbarend veel uitgeeft, of over ongelijke financiële bijdragen aan het huishouden. Deze discussies kunnen ervoor zorgen dat mensen vaker irritaties krijgen en op den duur de relatie verbreken.
2. Geen goed seksleven
Een gezond seksleven en fysieke intimiteit zijn belangrijk in elke relatie. Seks is namelijk van groot belang voor veel mensen. Als de seksuele behoeften ver uit elkaar liggen of mensen – na al die jaren – in een enorme sleur terecht zijn gekomen, dan kan dit slecht zijn voor de relatie.
3. Gebrek aan aandacht en affectie
In een relatie is het belangrijk om elkaar te blijven waarderen en lief te hebben. Vriendelijk zijn, genegenheid tonen, een compliment geven en attent zijn zorgen ervoor dat de relatie onderhouden wordt. Ontbreekt deze affectie en aandacht in een relatie? Dan kan dit een oorzaak zijn dat een relatie mislukt.
4. Slechte communicatie
In een sterke en goede relatie is er duidelijke communicatie. Beiden zijn open en eerlijk naar elkaar toe en bespreken op zijn tijd belangrijke zaken met elkaar. Als ze dit niet doen en niet meer eerlijk met elkaar communiceren, dan zal dit op den duur zorgen voor grotere problemen – mogelijk zelfs een relatiebreuk.
5. Geen compromissen willen sluiten
In een relatie is het van belang om compromissen te sluiten. Niemand kan altijd alles op z’n eigen manier doen, soms moet er ook geschikt worden. Als een van de partner niet bereid is om een compromis te sluiten, dan heeft de relatie eigenlijk geen kans van slagen meer. Wat ooit een fijne relatie was, eindigt dan al snel in een relatie met ruzies.
6. Vreemdgaan
Een van de veel voorkomende redenen van een relatiebreuk is toch wel vreemdgaan. Na een langdurige relatie kan het gebeuren dat mensen in een sleur raken en één van beiden verliefd wordt op een ander. Soms kiezen koppels ervoor om daarna toch bij elkaar te blijven en het op te lossen, maar in een groot deel van de gevallen zorgt het voor een definitieve breuk. Kennelijk was de relatie dan al tijden niet meer in orde, maar was dit ervoor nodig om het te beëindigen.
7. Niet genoeg gemeenschappelijke interesses
Waar ze in het begin nog een hoop gemeenschappelijke hobby’s en interesses hadden, is dit nu niet meer het geval. Misschien waren bepaalde hobby’s in het begin nog heel leuk, maar na een aantal jaar begint het toch wel te irriteren. Ook kan het zo zijn dat mensen door de jaren heen uit elkaar zijn gegroeid. Wat de reden ook is; als er weinig tot geen gemeenschappelijke interesses meer zijn, dan is het niet makkelijk om bij elkaar te blijven.
8. Tragische gebeurtenissen
Soms gebeurt er iets in het leven wat zo heftig is, dat er te veel verdriet is om de relatie nog in stand te houden. Misschien is het een ziekte, het verlies van en dierbare of een andere reden, waardoor het niet meer lukt om bij elkaar te blijven. Soms loopt het leven nu eenmaal niet zoals je zou willen, en dat kan ertoe leiden dat de relatie stukloopt.
9. Slechte balans
In een goede relatie moet er een bepaalde balans zijn. Een relatie is het geven en nemen. Als deze balans er niet is, en de ene partner doet bijvoorbeeld veel meer werk dan de ander, dan gaat dit er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de relatie niet meer werkt. De één die al het huishouden doet, terwijl de partner tv kijkt en nooit iets doet in huis? Het leidt onvermijdelijk tot irritaties.
10. Samen blijven voor de kinderen
Veel mensen blijven bij elkaar voor de kinderen. Ze willen hun kinderen geen scheiding aandoen en blijven daarom maar bij elkaar. Dit hoeft echter totaal niet het beste te zijn voor de kinderen, aangezien zij vaak aanvoelen als er iets niet helemaal goed zit. Komt er dan op den duur het moment dat de kinderen het huis uit zijn en het nest leeg is? Dan is de kans groot dat ze nu geen reden meer hebben om bij elkaar te blijven en uit elkaar gaan.
Een van de meest voorkomende redenen
Naast bovenstaande oorzaken, is er ook nog een andere reden die er heel vaak voor zorgt dat relaties stuklopen. Volgens dr. John Gottman, een relatietherapeut uit Amerika, is minachting tegenover een partner namelijk een van de meest voorkomende oorzaken waardoor koppels uit elkaar gaan. Hij geeft aan dat een van de eerste tekenen waaraan je kunt merken dat een relatie niet meer goed zit, is wanneer een partner begint te minachten en de ander een gevoel van waardeloosheid bezorgt.
Dit is volgens hem een van de meest destructieve gedragingen in een relatie, naast bijvoorbeeld elkaar bekritiseren of passief-agressief gedrag. Je kunt minachting herkennen aan een gesprek aan respect, spotten met de partner, het gebruik van een verkeerde lichaamstaal en schelden.
Wanneer de minachting begint te overheersen, dan vergeet je vrijwel alle positieve eigenschappen van je partner. Herken je dit? Dan is het belangrijk om dit negatieve patroon te doorbreken door opnieuw respect en bewondering voor elkaar op te bouwen. Denk samen aan positieve herinneringen en bedenk positieve eigenschappen van elkaar om jullie relatie weer nieuw leven in te blazen.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.