8 redenen waarom je nooit financieel afhankelijk mag zijn van je partner

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Deze verhaallijn van romantische komedies herkent iedereen. De arme, hardwerkende schoonmaakster wordt opgemerkt door een steenrijke zakenman, terwijl niemand anders haar ziet staan. Hij is vermogend, zij niet. Ze worden verliefd op elkaar, ongeacht hun verschillen. Maar een relatie is onmogelijk… of toch niet? Ze bewijzen het tegendeel en de film eindigt met een happily ever after.

Omdat het plot niet verder gaat dan de aftiteling gaan we ervan uit dat de rijke zakenman haar zal verzorgen. Misschien hoeft ze nooit meer te werken en zal ze haar dagen slijten in de schoonheidssalon. Of in haar bikini, chillend aan het zwembad, terwijl hij het grote geld binnenharkt… wie weet. Wat het verhaal niet vertelt, is dat ze financieel afhankelijk wordt van haar partner. En dat kent zijn gevaren.

Financieel afhankelijk

Financieel afhankelijk zijn betekent dat je volledig afhankelijk bent van het inkomen of vermogen van je partner. Als je partner werkloos wordt, ziek of in een gekke bui het gehele vermogen erdoorheen jaagt, kun je nergens op terugvallen. Je hebt geen reserves en geen mogelijkheden om in je eigen levensonderhoud te voorzien, omdat je financieel afhankelijk bent van je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In relaties wordt er maar weinig gesproken over financiële afhankelijkheid, zo bleek vorig jaar uit het ‘Ons geld’-rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vooral vrouwen voelen niet de noodzaak om zelf genoeg geld te verdienen om financieel afhankelijk te blijven van hun man. En ook de partners vinden dat vaak niet nodig.1

Volgens het onderzoek, dat uitgaat van de gegevens in 2017, gaat het dan om een netto inkomen van 950 euro in de maand. Dit bedrag is minimaal nodig om van te kunnen leven, mocht je als vrouw er alleen voor komen te staan. Gezien het feit dat zo’n 40 procent van de relaties de eindstreep niet behaalt, is het niet ondenkbaar dat dit gebeurt. Alleen zijn vrouwen daar vaak niet op voorbereid, omdat maar 60 procent van de vrouwen genoeg verdient om van te kunnen leven – als het echt nodig is.

8 redenen waarom het geen goed idee is

Financieel afhankelijk zijn van je partner kent voor- en nadelen, zowel voor vrouwen als mannen. Hoewel er niets mis mee is om financieel ondersteund te worden door je partner, is dat niet het geval als je compleet financieel afhankelijk bent. Dit zijn 8 redenen waarom je nooit helemaal financieel afhankelijk zou moeten zijn van je partner.

1. Je staat 1-0 achter in ruzies

In elke relatie komen meningsverschillen voor. Misschien lopen ze altijd uit de hand, misschien nooit. Maar als je financieel afhankelijk bent van je partner is er één argument die altijd tegen je gebruikt kan worden: “Maar ik betaal alles voor je…” Wanneer dit tegen je gezegd wordt, kun je gedwongen worden om toe te geven.

2. Je moet je verantwoorden

We weten allemaal hoe het werkt. Als je geld van jezelf uitgeeft, dan hoef je aan niemand verantwoording af te leggen. De uitgaven die je doet hoef je niet te verdedigen of te rechtvaardigen. Als je het geld van een ander uitgeeft, dan kan deze je ter verantwoording roepen.

3. Je kunt niet rondkomen als de relatie eindigt

Het is niet onmogelijk dat je relatie strandt, hoe lekker het ook gaat tussen jullie. Het risico is er altijd, zo bewijzen de vele verhalen over vreemdgaan, emotioneel misbruik en andere relatieperikelen. Als de relatie – door wat voor reden dan ook – eerder dan verwacht op de klippen loopt, dan heb je weinig opties. Je bouwt in feite een val voor jezelf.

Wanneer mensen financieel afhankelijk zijn van hun partners die steeds gewelddadiger worden, blijven ze vaak veel langer in de relatie dan ze zouden willen. Ze kunnen niet weg, omdat er de angst is dat ze in een andere, maar net zo gevaarlijke situatie terechtkomen.

4. Je hebt het gevoel dat je iets goed te maken hebt

We hebben het niet over goedmaakseks, maar over alle andere situaties waarin je het gevoel hebt dat je er niet veel van kunt zeggen – omdat je iets goed te maken hebt. Bijvoorbeeld, je partner doet iets waarmee hij of zij je kwetst. Je wil er iets van zeggen, maar dan bedenk je je dat alles wat je eet en draagt gefinancierd is door deze persoon. En dat kan je het gevoel geven dat je er niets van kunt zeggen.

geheim man vrouw

5. Je verliest een stukje controle

Als je partner al het geld verdient, heeft deze het uiteindelijke zeggenschap over alle grote financiële beslissingen. Dat is geen wettelijke regel – het is de manier waarop dat gaat. Nieuwe schoenen gezien op Facebook die verschrikkelijk veel geld kosten? Met vriend(inn)en een dagje weg? Elke keer wanneer je dit soort uitgaven wilt doen, is er de kans dat je geen toestemming krijgt.

Als je het geld dan alsnog stiekem uitgeeft, verras je de ander en kun je je klaarmaken voor een conflict. Met andere woorden: je verliest de controle over je eigen budget als je financieel afhankelijk bent.

6. Je geeft de macht weg

Natuurlijk draait het in relaties niet om macht, maar in het leven en in de wereld wel. En wie je het ook vraagt, iedereen is het erover eens: wie het geld beheert, bezit de macht. Wanneer je financieel afhankelijk bent van je partner ben je niet degene die het geld beheert. Daardoor doe je eerder datgene wat je wordt opgedragen – ook al ben je het er niet mee eens.

7. Je hebt geen uitweg

Scheiden terwijl je kinderen hebt, uit huis vertrekken terwijl je samenwoont; iedereen dit heeft meegemaakt weet hoe moeilijk het is om uit elkaar te gaan. Wanneer je financieel afhankelijk bent van je partner is dit nog veel moeilijker. Want waar moet je wonen? Hoe ga je dat betalen? Wat is de uitweg? Het gevolg is dat je uiteindelijk langer blijft dan je zou willen – zelfs als het geen giftige relatie is.

8. Je kunt je minder gelijkwaardig voelen

Geen geld in het laatje brengen, terwijl je wel het geld van je partner uitgeeft; het kan je het gevoel geven dat je minder waard bent dan je partner. Hoewel je partner kan zeggen dat het hem of haar helemaal niets uitmaakt dat je wat minder (of niets) verdient, kan het bij jezelf toch gaan knagen. Financiële afhankelijkheid kan een rol spelen in de gelijkwaardigheid in een relatie, maar niet in elke relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie