In een ideale wereld komen we allemaal onze soulmate tegen. Vanaf het eerste moment voelen we een intense aantrekkingskracht, worden we meteen verliefd en delen we de rest van ons leven met deze zielsverwant. Maar als we terugkeren naar de realiteit, komen we bijna allemaal tot de conclusie dat het niet zo gaat.
Dacht je dat liefde komt wanneer je het het minst verwacht? Dat bleek niet zo te zijn. In werkelijkheid worden we keer op keer geconfronteerd met dezelfde moeilijkheden waardoor onze verwachtingen niet worden vervuld. En daarom voel je in je maag dat er ‘iets’ ontbreekt in je leven. Liefde, een relatie, een diepere connectie: het wil maar niet lukken om dat te vinden.
“De zoektocht naar échte liefde, eindeloos appen, daten, geghost worden, gedumpt, emotioneel onbereikbare types, fake profielen, kan voelen als een gebed zonder einde”, zegt Leonie Erenstein, Love Coach voor datingapp Kwissle. Leonie heeft haar eigen Love Lab-praktijk om singles te coachen en legt uit waarom het vaak niet wil lukken in de liefde. En misschien nog wel belangrijker: wat je daaraan kunt doen.
1. Keuzestress
Het is de paradox van daten in de 21ste eeuw: datingapps bieden meer mogelijkheden dan ooit tevoren om een romantische partner te vinden, maar mensen blijken toch vaker single te zijn. Volgens onderzoek zou keuzestress de reden kunnen zijn en Leonie deelt deze mening.
“In deze tijd waarin letterlijk de wereld aan je voeten ligt en de vijver met singles groter is dan ooit, vinden veel mensen het heel erg lastig om te ‘kiezen’ en zich te committen”, zegt ze tegen deze site. “De kans dat er na een ‘match’ een leuker, knapper, slimmer, slanker, interessanter, avontuurlijker persoon te vinden is, zorgt ervoor dat we onbewust op zoek gaan naar meer en beter. Een soort dating en liefdes FOMO.”
“Het resultaat? We kiezen niet meer bewust en raken gefrustreerd. Het idee dat het gras misschien nog groener kan zijn…”
2. Niet jezelf zijn
Heb je het gevoel dat alle nieuwe relaties je leegzuigen? Dan zou dat te maken kunnen hebben met wie je bent in een relatie. Probeer je het ten koste van jezelf te laten werken, terwijl dat realistisch gezien gewoon onmogelijk is? En verander je in een type dat meegaat, rechtvaardigt, compromissen sluit en over zich heen laat lopen?
“Just be you.”
“Hier zie ik het vaak misgaan”, zegt Leonie. “Onzeker voelen, niet goed genoeg voelen, angst voor afwijzing, een muurtje om jezelf heen bouwen. En van daaruit gaan pleasen of juist in de ‘overlevingstand’ staan. Accepteer wie je nu bent en wees trots op waar je nu staat, inclusief je ‘kwetsbaarheden’. Wees open en eerlijk en ga staan voor wie jij bent. Niemand is zoals jij, en jij bent de hoofdprijs.”
3. Angst om verlaten te worden of de angst om iemand dichtbij te laten komen
Verbroken relaties, emotionele verwaarlozing, verlies van een geliefde, misbruik en verraad: ze kunnen allemaal vertrouwensproblemen veroorzaken. En het zijn deze problemen die het vinden en behouden van een gezonde relatie in de weg kunnen staan.
Leonie: “Als jij als kind te weinig liefde hebt gekregen en je voelde je niet gezien, gehoord en/of niet geliefd, dan heeft dat effect op welke relatie jij met jezelf hebt en op basis waarvan jij een relatie met een ander aan kunt gaan.”
“Merk je dat je de neiging hebt om steeds een ander te “claimen”? Ben je constant bezig met wat de ander wel/niet doet? Zit je in de ‘wachtkamer’ en heb je constant bevestiging nodig? Trek je steeds een ‘emotioneel niet-beschikbaar’ persoon aan? Dan is de kans aanwezig dat je verlating/bindingangst hebt, waardoor het voor jou lastig is om een gelijkwaardige relatie aan te gaan.”
4. We weten niet wat we wél willen en waarom
Daten kan een frustrerende ervaring zijn. Maar het is nog beroerder als je niet weet waar je naar op zoek bent – en waarom. Erger is het nog wanneer je helemaal geen idee hebt van wat je wilt, maar wel gelukkig wilt worden in de liefde.
“Ik weet precies wat ik wil en wat ik niet wil”, hoor ik vaak genoeg, zegt Leonie. “Maar is dat wel zo? Hou jij niet stiekem vast aan een ‘lijstje’? Van allerlei kenmerken, zoals: goede baan, lang/leuk haar, knap, slank, woont dichtbij?”
“Om vervolgens erachteraan te zeggen: ‘Ja, want ik ga écht niet met een man die kleiner is dan ik, of een vrouw die niet maat 36 heeft, vind ik echt niet aantrekkelijk.’ En dat betekent niet dat je overal genoegen mee moet nemen, maar ga eens onderzoeken wáárom je dat eigenlijk wilt en waar die overtuiging vandaan komt.”
5. Online daten is niks voor mij…
Van jongs af aan wordt ons door films en boeken geleerd dat liefde niet gezocht hoeft te worden. Op een bijna magische manier zal het ons vinden, alsof het in de sterren staat geschreven. Hoe mooi dit ook klinkt, het is niet hoe het werkt. Om liefde te vinden is het nodig om jezelf ‘beschikbaar’ te maken om gevonden te worden. En hoewel datingapps daarin een rol kunnen spelen, is niet iedereen daarvan overtuigd.
“Want daar lopen alleen maar kansloze types rond en ik heb het zo vaak geprobeerd en wil liever iemand in real life tegenkomen.”
“Als jij dit verhaal aan jezelf vertelt, dan gaat het ook niet lukken”, legt Leonie uit. “Als die overtuiging zo diep zit, dan saboteer je jezelf op de eindeloze mogelijkheden die online daten biedt.”
“Natuurlijk zitten er ‘rotte’ appels tussen. Maar als jij weet wat jij wél wilt, blij bent met jezelf, vanuit vertrouwen en flow en zonder te hoge verwachtingen gaat daten, en jezelf daarin de ruimte geeft, is de kans een stuk groter dat je iemand ontmoet dan te wachten en hopen dat jouw droomman of droomvrouw vanzelf aanbelt.”
6. Pak de regie terug op jouw liefdesleven
Uiteindelijk komt het volgens Leonie vooral neer op investeren. Als je niets investeert, dan boek je ook geen resultaat. Maar ze vraagt je niet om lid te worden van een beleggingsclub. Ze heeft het over investeren van je tijd, energie en emoties.
“Kom uit de wachtkamer en onderneem actie”, is het advies van Leonie. “Het gaat ook om een stukje commitment. Als jij oprecht emotioneel klaar bent voor een langdurige liefdevolle relatie, dan zul je het bingewatchen moeten stopzetten en je ogen en oren gaan openen om nieuwe contacten te gaan leggen.”
Waar je die contacten dan tegenkomt? “Letterlijk overal”, zegt ze. “Leuke mannen en vrouwen zitten niet stiekem verstopt op een eiland, maar gaan ook gewoon naar buiten, sporten, wandelen en naar de Appie. Spreek eens iemand aan, maak contact en voel weer hoe dat voor je is. Je zult zien dat het weer nieuwe deuren opent.”
Leonie Erenstein is de Love Coach voor dating app Kwissle, een nieuwe datingapp die gebruikmaakt van het unieke concept ‘The Love Journey’. Kwissle is opgericht door twee ondernemers, Wessel Verhoeff en Kees Doornenbal, die vanuit hun eigen ervaringen een datingapp misten waarbij het natuurlijke proces van liefdesontmoetingen wordt gevolgd. Kwissle is te downloaden via de App Store en Google Play.