6 redenen waarom je moeite hebt met vrienden maken

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
7 minuten leestijd

Een beetje small talk gemixt met een gezonde interesse in andere mensen; vrienden maken lijkt makkelijk, maar dat is niet. Het is zelfs een behoorlijke uitdaging als je er moeite mee hebt. En als je net in een nieuwe stad bent gaan wonen, of je leven compleet op de schop hebt gegooid, dan wordt het nog een tikkeltje lastiger.

Als je het moeilijk vindt om vrienden te maken, kunnen er een aantal redenen zijn waarom je geen vriendschappelijke relaties met anderen opbouwt. Misschien heb je het zelf niet door en doe je onbewust meer fout dan goed. Als niemand je vertelt welke fouten je maakt, dan kun je er nooit van leren.

Moeite met vrienden maken?

Lukt het je maar niet om vrienden te maken? Hieronder vind je 6 redenen waarom je moeite kunt hebben met het maken van vrienden. Deze redenen kunnen stuk voor stuk een verklaring zijn waarom je in dit deel van je leven blijft falen. Als je eenmaal inziet op welke gebieden je vastloopt dan kun je deze patronen gericht aanpakken, zodat je vanaf vandaag op de goede manier verder gaat.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je doet er niet genoeg voor

Het is verleidelijk om na je werk op de bank te ploffen en er niet meer vanaf te komen. Maar dankzij al deze fijne avondjes op de bank ontmoet je niet veel andere mensen. Dat is niet verkeerd, veel mensen doen het.

Hoe vaak doe jij het? Je kunt niet verwachten dat je snel nieuwe vrienden maakt als je jezelf niet vaak genoeg in de positie brengt om vrienden te vinden. Want het is niet alleen geluk hebben; je moet jezelf wel beschikbaar stellen om vriendschap te vinden.

Nieuwe vrienden maken betekent dat je jezelf uit je comfortzone moet halen. Als je continu hetzelfde doet, dan is nieuwe mensen ontmoeten veel moeilijker. Je hoeft niet iemand anders te worden, alleen maar om vrienden te vinden. Maar als wat je hebt gedaan niet werkt, overweeg dan wel om iets in je leven te veranderen. Dit geldt niet alleen voor je echte leven, maar ook voor je online-leven.

2. Je geeft het niet genoeg tijd

Geef je de vriendschap genoeg tijd om te groeien? Of gooi je vroegtijdig de handdoek in de ring? Het ontwikkelen van een band met iemand anders kost tijd. Je valt niet van de ene op de andere dag in een intense vriendschap voor het leven. In plaats daarvan stel je jezelf beschikbaar om andere mensen te ontmoeten, maak je een praatje en kijk je hoe de relatie vordert.

Vergis je niet, dit is een tijdrovend proces, dat bovendien niet overhaast kan worden uitgevoerd. En niet elk contact loopt uit op een vriendschap. Hoe teleurstellend dit soms ook is, het hoort erbij. Daarom kan het een behoorlijke tijd duren voordat je iemand vindt waar het mee klikt.

3. Je toont geen interesse in andere mensen

Een vriendschap is geven en nemen. Het is een fijne balans tussen aandacht voor jezelf en aandacht voor de ander. Als deze balans er niet is, dan is de vriendschap gedoemd te mislukken. Nog voordat er sprake is van een vriendschap.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Hoe presenteer je jezelf naar anderen toe en hoeveel interesse toon je in de mensen die je spreekt? Praat je meer over jezelf dan dat je luistert naar wat de ander te vertellen heeft? Neem je gespreksvaardigheden onder de loep en analyseer wat je beter of anders kunt doen. Als vuistregel is het slim om meer te luisteren dan te praten.

4. Je zet jezelf onder druk

Hoe langer het duurt, hoe meer jezelf onder druk zet. Je bent niet de enige die dat doet. Maar het is wel destructief voor de toekomstige pogingen om vrienden te maken. Als je merkt dat je jezelf onder druk zet, om snel een nieuwe vriendschap te beginnen, dan pak je het verkeerd aan. Voor geluksgevoel is vriendschap belangrijk, maar niet voor de verkeerde redenen.

De druk die je op jezelf zet, werkt je tegen. Het resulteert er alleen maar in dat je te snel gaat, de verkeerde vrienden kiest en uiteindelijk geen enkele vriend overhoudt. Stress niet als het je niet lukt. Niemand verplicht je om tijd door te brengen met mensen die net-niet goed genoeg zijn als vriend. Wat je niet wilt is dat je een vriendschap begint, omdat je het gevoel hebt dat je vrienden zou moeten hebben.

5. Je bent niet benaderbaar

Nieuwe vrienden maak je niet alleen door op anderen af te stappen en een gesprek te beginnen. Andersom moet je jezelf ook beschikbaar stellen om een gesprek mee aan te knopen. En daar gaan veel mensen de mist in. In plaats van een open houding trekken ze zich terug en pakken de smartphone erbij; ze zijn niet benaderbaar.

Hoe presenteer je jezelf aan nieuwe vrienden? Heb je een open lichaamshouding? Of scherm je jezelf af van anderen? Hoe je jezelf presenteert zegt mensen of je benaderbaar bent of niet. Onopzettelijk kun je dus jezelf saboteren, door een signaal te versturen naar een potentiële vriend dat je niet benaderbaar bent.

6. Je denkt dat het raar is als je iemand aanspreekt

Een veelgehoord argument om niet op iemand af te stappen is dat het raar is of onbeleefd. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je bestempeld wordt als een vreemde vogel. Juist omdat je erover nadenkt, zegt dat eigenlijk genoeg. De echte vreemde vogels beseffen namelijk niet dat ze een vreemde vogel zijn.

Alle vriendschappen beginnen met een eerste gesprek. Dit zijn geen zwaar beladen onderwerpen maar eerder small talk-situaties om elkaar aan te voelen. Is er een gedeelde interesse of blijft het bij de oppervlakkige onderwerpen? Een gesprek beginnen met iemand anders is de enige manier om elkaar te leren kennen. En als jij niet het initiatief neemt, dan deel je je kans op vriendschap door de helft.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie