3 redenen waarom mensen vastzitten in slechte relaties

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Slechte relaties zijn een bijzonder fenomeen voor de buitenstaander. Ze hebben iets raadselachtigs. Als het zo duidelijk is dat een partner niet goed voor je is, waarom zou je dan in een relatie blijven met deze persoon? Voor een buitenstaander is het moeilijk te begrijpen.

Terwijl er genoeg kansen zijn om te ‘ontsnappen’, lijkt het erop dat diegene het helemaal niet probeert. Alsof het niet mogelijk is. Alsof een onzichtbare ketting hen gevangenhoudt in de relatie. Maar waarom? Waarom blijven mensen vasthouden aan een relatie die niet goed voor hen is?

Waarom mensen vastzitten in slechte relaties

Mensen blijven vaak langer in slechte relaties dan ze eigenlijk zouden willen. Het is niet omdat ze verslaafd zijn aan de onrust, noch omdat ze slecht behandeld willen worden. Dat zijn niet de redenen waarom mensen in een slechte, misschien zelfs giftige, relatie blijven. Volgens Jeffrey Bernstein, een psycholoog met meer dan 30 jaar ervaring, zijn er drie belangrijke redenen waarom mensen zich vastklampen aan slechte relaties.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Ze zijn gewend geraakt aan de slechte behandeling

Een slechte relatie heeft een negatieve invloed op je mentale gezondheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dergelijke relaties je onzeker kunnen laten voelen. Ze kunnen je uitputten, je zelfvertrouwen verlagen en je zelfs onder druk zetten om iets aan jezelf te veranderen.

Bernstein zegt: “Mensen hebben de neiging om in een slechte relatie te blijven omdat ze hun eigenwaarde uit het oog verliezen.” Volgens de psycholoog denken mensen in deze relaties vaak dat ze het ‘verdienen’ om betrokken te zijn bij buitensporige drama en chaos. “Ze raken geconditioneerd om slecht behandeld te worden.”

2. Ze verkiezen een slechte relatie boven het onbekende

In een relatie zitten is veilig, ook al is de relatie zelf onveilig. Het onbekende is eng. Als je in een slechte relatie blijft zitten, krijg je een vals gevoel van troost door je beschermd te voelen tegen het onbekende.

Volgens Bernstein blijven veel mensen in disfunctionele, pijnlijke relaties omdat ze de onzekerheid van het onbekende willen vermijden. “Dit is een belangrijke reden waarom velen blijven” zegt hij. “Het kan veiliger (ondanks dat het ongezonder is) voelen om pijn te lijden als daarmee een onzekere toekomst wordt voorkomen.”

3. Ze verkiezen een slechte relatie boven alleen zijn

De meeste mensen willen niet alleen zijn. Zelfs als ze zich eenzaam voelen in hun relatie, voelt het nog beter dan de stap te zetten om alleen verder te gaan door het leven.

“Velen van ons kunnen er niet tegen om alleen te zijn”, legt Bernstein uit in PsychologyToday. “We zijn bang voor een leven op onszelf. We zien onszelf alleen eten in restaurants, alleen naar parken gaan en niemand om ons te troosten. Zonder iemand zijn voelt hopeloos en eng; we denken: ‘Ik heb tenminste iemand’ en blijven in slechte relaties.”

De meesten van ons hebben zich afgevraagd waarom iemand die in een schadelijke relatie zit niet gewoon de relatie verbreekt. In het algemeen kunnen we stellen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Het probleem is vaak dat slechte relaties niet altijd slecht zijn. Van binnenuit is het niet zo zwart-wit.

Er zijn momenten van geluk die valse hoop geven en dagen waarop je een glimp opvangt van het potentieel. Deze momentopnames vertroebelen het beeld, waardoor een slechte relatie heel makkelijk met een ‘ja, maar’ goedgepraat kan worden. En dat maakt het zo moeilijk om afscheid te nemen van een relatie die slecht voor je is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie