17 redenen waarom mensen bang zijn voor daten

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

Daar zit je dan met zweethanden en een bonzend hart, al scrollend door de datingprofielen. En dat terwijl het idee van een date alleen al je een knoop in de maag bezorgt. Je bent niet de enige. Velen vinden daten net zo spannend, en ja, soms zelfs een beetje beangstigend.

Misschien vraag je je af wat er allemaal mis kan gaan, of je de verwachtingen wel kunt waarmaken en wat als je echt iemand tegenkomt die je leuk vindt, hoe ga je dan verder? Je wilt de liefde vinden, die connectie ervaren, maar het is net die eerste stap die je tegenhoudt. Laten we samen ontdekken waar die drempelvrees vandaan komt en hoe je deze stap voor stap kunt overwinnen.

1. Angst voor afwijzing

Afwijzing is als een spook die in de achterkant van je gedachten sluipt. Bij de gedachte alleen al voel je een steek in je hart. Het is geen wonder dat je er bang voor bent, want het kan voelen alsof iemand je niet goed genoeg vindt, en dat raakt je zelfbeeld direct.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

2. Eerdere negatieve ervaringen

Je draagt je verleden als een rugzak vol oude liefdesbrieven en teleurstellingen. Deze ervaringen kunnen je wantrouwend maken voor nieuwe ontmoetingen. Zie het als een verdedigingsmechanisme: je wilt niet nog eens gekwetst worden, en daarom is het soms makkelijker om de liefde op afstand te houden.

3. Onzekerheid over eigen aantrekkelijkheid

Soms kijk je in de spiegel en de persoon die je aankijkt, die lijkt niet op de vlotte, mooie mensen die je in de profielen ziet. Je vraagt je af of je wel leuk genoeg bent, grappig genoeg, of slim genoeg. Maar onthoud dat aantrekkelijkheid veel meer is dan alleen het perfecte plaatje – het gaat ook om uitstraling en persoonlijkheid.

  • Zelfvertrouwen is de sleutel – leer jezelf te waarderen.
  • Realiseer je dat iedereen uniek is – wat de een niet ziet, kan de ander juist waarderen.

4. Druk van sociale verwachtingen

Je weet hoe het gaat: vrienden die vragen wanneer je nu eens iemand meeneemt naar die feestjes, of je ouders die beginnen over die ene crush uit je jeugd. Die druk van buitenaf kan je het gevoel geven dat daten meer een verplichting wordt dan iets wat je voor je eigen geluk doet. Vrienden en familie kunnen druk uitoefenen, bewust of onbewust, waardoor je gaat twijfelen aan je vrijgezellenstatus. Ze willen je koppelen, geven goedbedoelde maar soms ongevraagde adviezen of stellen onrealistische criteria op waaraan jouw partner zou moeten voldoen, wat leidt tot onzekerheid en angst om te daten.

5. Geen vertrouwen in datingplatforms

Met al die verhalen over catfishing, ghosting en datalekken, kan het voelen alsof de wereld van online dating een wespennest is waar je liever uit de buurt blijft. Je hebt het gevoel dat het echt is, en dat het moeilijk is om iemand echt te leren kennen tussen al die profielen en swipe-bewegingen.

6. Zorgen over persoonlijke veiligheid

Je vraagt je af wie er echt achter dat scherm zit. Tegenwoordig hoor je zoveel verhalen dat het niet meer dan logisch is dat je persoonlijke veiligheid voorop staat. Je wilt je openstellen voor nieuwe mensen, maar het idee om alleen af te spreken met iemand die je online hebt ontmoet? Dat brengt je in spanning.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Bang om opgelicht te worden

Je hebt de verhalen gehoord over daten waarbij alles te mooi leek om waar te zijn. Het is beangstigend te bedenken dat iemand je vertrouwen kan winnen, alleen maar om je hart – of zelfs je portemonnee – te breken. Je vraagt je af of die charmante persoon wel echt op zoek is naar liefde of alleen uit is op je geld.

  • Wees altijd alert op ongewone verzoeken, zoals het overmaken van geld.
  • Check de identiteit van je date op verschillende sociale mediaplatforms.
  • Spreek de eerste keren af op openbare, drukbezochte plekken.

8. Introverte persoonlijkheidstrekken en sociale angst

Je voelt je comfortabel in je eigen wereld en het idee van smalltalk met vreemden kan al vermoeiend klinken. Als introvert of iemand met sociale angst voelt het daten als een sprong in het diepe. Je vraagt je af of je wel energiek en sociaal genoeg overkomt, en of je grenzen wel gerespecteerd zullen worden.

9. Complexe persoonlijke levenssituaties

Je leven is zoals een puzzel waarvan je zelf nog niet alle stukjes hebt gevonden. Je vraagt je af of je wel ruimte hebt voor een partner of dat jouw complexe situatie anderen zal afschrikken. Daarnaast kun je je zorgen maken hoe een toekomstige partner om zal gaan met de uitdagingen in jouw leven.

10. Onzekerheid over seksualiteit en intimiteit

Je weet dat intimiteit een belangrijk deel van de meeste relaties is, maar misschien vind je dat lastig of ben je er nog niet helemaal uit wat jouw voorkeuren zijn. Deze onzekerheden kunnen je terughoudend maken bij het daten, omdat de drempel naar fysieke nabijheid ineens wel heel dichtbij lijkt.

11. Twijfels over het vinden van een echte connectie

Je bent misschien bezorgd dat diepgaande banden zeldzaam zijn. Je vraagt je af of je wel iemand kunt vinden met wie je echt klikt, en of daten niet alleen maar een oneindige reeks oppervlakkige gesprekken en teleurstellingen is. Deze twijfels kunnen leiden tot daten met een defensieve houding, wat het moeilijker maakt om echt contact te leggen.

12. Financiële overwegingen bij het daten

Daten kost geld, daar draaien we niet omheen. Van etentjes tot bioscoopbezoekjes, je vraagt je af of je portemonnee wel tegen de ‘kosten van de liefde’ kan. Bovendien kan de gedachte dat je financiële situatie beoordeeld wordt door een potentiële partner stressvol zijn en angst oproepen.

13. Uitdagingen met beschikbaarheid

Je agenda zit vol, van werk tot sport en sociale verplichtingen. Het inpassen van daten kan voelen als nog een taak op je lijstje. De gedachte dat je niet genoeg tijd hebt om iemand fatsoenlijk te leren kennen, kan je weerhouden van het maken van de stap om actief te daten of zelfs om te reageren op berichtjes.

14. Gebrek aan ervaring met datingetiquette

Niet iedereen snapt de moderne datingetiquette. Als je niet vaak datet, kun je je ongemakkelijk voelen over wat wel en niet ‘hoort’. Wanneer betaal je voor je date, of is het juist modern om de rekening te delen? Hoe snel moet je iemand een bericht sturen na de date? Deze vragen kunnen onzekerheid scheppen en de drempel om te daten hoger maken.

15. Invloed van negatieve media- en entertainmentverhalen

Je ziet voortdurend verhalen over relaties die dramatisch eindigen en de gefilterde ‘perfectie’ op social media. Films en series schetsen een beeld van romantiek dat alles behalve realistisch is. Dit alles kan je beeld van wat ‘normaal’ is vertekenen. Je begint te twijfelen of echte relaties wel bestaan, of dat je misschien terechtkomt in een scenario waarin alles uiteindelijk misgaat.

16. Hoge verwachtingen creëren onnodige druk

De lat ligt hoog, misschien zelfs te hoog. Je hoort overal ‘je verdient het beste’, maar wat is dat precies? Je wilt niet overkomen als te kieskeurig, maar je wilt ook niet genoegen nemen met minder. Het navigeren tussen die verwachtingen en wat de liefdesmarkt te bieden heeft, wordt een uitputtende onderneming. Elke date brengt de vraag met zich mee: “Is dit het beste wat er is?”

17. Perfectionisme en het wachten op ‘de ware’

Als een echte perfectionist wil je alles goed doen, inclusief het vinden van de ideale partner. Maar daten is geen exacte wetenschap en ‘de ware’ kan een illusie blijken te zijn. Dit streven naar perfectie zorgt ervoor dat je misschien goede kansen mist omdat ze niet helemaal passen in het plaatje dat je voor ogen hebt. Het eeuwige wachten op ‘perfect’ kan een eenzaam avontuur worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie