Heb je een langeafstandsrelatie? Maar heb je het idee dat deze niet meer zo fijn is als eerst? Of dat zich problemen beginnen voor te doen? Het kan zijn omdat jullie elkaar niet zo vaak in levende lijve zien of omdat het contact soms wat stroef verloopt. Wat de situatie ook is: het is tijd om daar wat aan te doen.
Er is op zich niets mis met een langeafstandsrelatie. Alleen is deze relatievorm is niet voor iedereen weggelegd. Het is een unieke relatie met zijn eigen obstakels en uitdagingen. Er zijn verschillende zaken die eraan ten grondslag liggen waarom een langeafstandsrelatie meestal niet werkt.
6 redenen waarom langeafstandsrelaties niet werken
We hebben een aantal redenen die ervoor kunnen zorgen dat de langeafstandsrelatie niet werkt voor je op een rijtje gezet. Dit zijn tekenen waaraan je kunt merken dat de relatie in zwaar weer gekomen is en dat je een oplossing moet zien te vinden om de relatie te kunnen redden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
1. Alleen digitaal contact
Een belangrijke reden waarom dit type relatie mislukt is dat mensen het beu raken om elkaar hoofdzakelijk online, telefonisch of via berichtjes te spreken. Als je al de hele dag op je werk achter een scherm gezeten hebt, heb je niet altijd meer zin om dat ’s avonds te doen om je geliefde te kunnen zien. Het feit dat je elkaar niet steeds in levende lijve ziet en samen leuke dingen kunt ondernemen, breekt veel mensen in een langeafstandsrelatie op.
2. Slechte communicatie
Een ander belangrijk punt is dat je, wanneer je onenigheid of ruzie hebt, je dit via de telefoon of een digitale manier van communiceren moet oplossen. Dit is niet altijd even makkelijk om te doen. Soms worden berichtjes verkeerd begrepen en is het niet of nauwelijks mogelijk de ruzie goed op te lossen. In een relatie waarin je elkaar echt ziet, is er ook wel eens ruzie. Maar dan kun je deze persoonlijk proberen op te lossen – dit hoef je dit niet via de telefoon te doen.
3. Je groeit sneller uit elkaar
Als je een langeafstandsrelatie hebt, gebeurt het ook dat mensen stilaan uit elkaar groeien. Dit komt ook voor bij gewone relaties waarin je elkaar persoonlijk ziet, maar bij een langeafstandsrelatie is het niet altijd duidelijk dat je uit elkaar aan het groeien bent. Soms krijg je andere bezigheden en interesses omdat je niets meer samen doet.
Je kunt het dagelijkse leven van de ander niet echt meemaken en er alleen vanaf afstand over horen. Je weet bij een langeafstandsrelatie niet eens de normale dingen die iemand op een dag doet. Of de dingen die hem of haar gedurende de dag bezighouden. Dingen die je wel weet als je een relatie hebt waarin je fysiek bij elkaar bent.
4. Hogere ups en lagere downs
Als je elkaar niet zo vaak in het echt ziet, dan is het een hoogtepunt in jullie langeafstandsrelatie wanneer dit wel gebeurt. Woont je lover in het buitenland en zien jullie elkaar maar twee keer per jaar in het echt? Dan leef je erg naar dat moment toe. Dit is dan een hoogtepunt. Maar wanneer je weer afscheid van elkaar moet nemen, val je in een soort zwart gat of word je er erg down van. De relatie op afstand verloopt daarom ook vaker met grote ups en downs. Dit is in iedere relatie zo. Maar als de veranderingen zo hard binnenkomen, heeft dat geen positief effect op de relatie.
5. Gebrek aan intimiteit
Als je een langeafstandsrelatie hebt, geeft dat natuurlijk ook problemen op het gebied van intimiteit. Je kunt maar tot op zekere hoogte intiem zijn en echt fysiek contact is er amper bij als je elkaar alleen op afstand ziet en spreekt. Dit kan problematisch worden als je echt behoefte krijgt aan fysiek contact en dat het op dat moment niet mogelijk is. De fysieke intimiteit kan natuurlijk wel plaatsvinden als jullie elkaar in het echt ontmoeten.
Daar komt nog bij dat dit niet alles is waar je dan mee bezig bent. Want je wilt immers veel meer van elkaar weten en samen allerlei leuke dingen ondernemen. Met wat pech valt een ontmoeting tegen of zijn jullie op een bepaald moment toch meer op elkaar uitgekeken dan je verwacht had. Ook als het contact op afstand perfect is, kan dit in het echte leven toch tegenvallen.
6. Verschillende plannen voor de toekomst
Een veel gehoord probleem bij langeafstandsrelaties is dat mensen andere doelen voor ogen hebben en de toekomst op een verschillende manier voor zich zien. Dat heb je bij een dergelijke relatie niet altijd direct door en soms is het dan al te laat. Het is dan te laat om het nog op te lossen of de toekomstplannen op elkaar af te stemmen. Als je allebei wat anders wilt, zul je het daar toch echt over moeten hebben om een middenweg te kunnen vinden.
Wil je echt met elkaar verder, dan zul je bijvoorbeeld echt eens moeten nadenken over belangrijke levensonderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan waar je gaat wonen als je eenmaal besluit om door te zetten. Dit kan best grote problemen opleveren als je zowat naar het andere eind van de wereld moet verhuizen.
Zeker niet gedoemd om altijd te mislukken
Een langeafstandsrelatie is echt niet altijd gedoemd om te mislukken. Houd daar zeker ook rekening mee. Als jullie je allebei voor de volle honderd procent inzetten om de relatie te doen slagen, dan is deze zeker niet kansloos.
Is het een prettige relatie waarin jullie beiden tevreden zijn en alles hebben wat je je maar wensen kunt? Dan kan een lange afstandsrelatie heus een succes worden. Het is wel een ander soort relatie dan die waarbij je elkaar zowat dagelijks ziet, maar dat wil zeker niet zeggen dat het geen succes kan worden.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.