6 redenen waarom je partner telkens dreigt met uitmaken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Het is een moeilijke situatie. Jullie houden ontzettend veel van elkaar, maar de ruzies lijken steeds heftiger te worden. Compromissen zoeken is niet meer mogelijk en geen van jullie beiden is nog bereid om concessies te doen. En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, eindigt elke ruzie met een dreigement. Telkens als jij je zegje doet, dreigt je partner met een relatiebreuk.

Emotioneel wanhopig. Dat is hoe jij je voelt als je partner weer eens dreigt met uitmaken. Het maakt je onzeker en geeft je angst, omdat je niet zeker bent over de toekomst van de relatie. Als het telkens gebeurt, kan het ook frustrerend zijn, omdat je misschien moeite hebt met het begrijpen waarom je partner dit doet. En dat terwijl jij alleen maar het gesprek wilde aangaan. Wat moet je daar nu mee? En waarom dreigt partner met uitmaken?

Waarom dreigen met uitmaken?

Mensen uiten dreigementen. Dat doen ze als ze het niet eens zijn met een situatie. Sommige mensen doen het om hun eigen zwakte of onzekerheid te verbergen en meer macht over de situatie te krijgen. Anderen doen het om een ander te intimideren of met het dreigement te dwingen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen doen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een relatie kun je dreigementen op dezelfde manier gebruiken, maar ook als een manier om bewust emotionele schade toe brengen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je je partner onder druk zet en daarmee stress veroorzaakt – wat het geval is bij dreigen met uitmaken. Je kunt je partner met een dreigement ook straffen voor iets dat deze heeft gedaan.

In al deze gevallen is dreigen een manier om te laten zien dat je niet blij bent met de situatie en dat je bereid bent tot actie over te gaan als dat nodig is. Vanzelfsprekend is dit niet een acceptabele manier om een conflict op te lossen, maar het gebeurt.

6 redenen voor dreigen met uitmaken

Sommige mensen dreigen niet één keer met uitmaken, maar tot vervelens toe. Het is voor hen een manier geworden om hun doel te bereiken. Waarom ze dat doen? Dit zijn zes redenen die hierachter kunnen zitten.

1. Controle

Dreigen met uitmaken geeft je partner controle over de situatie. Veel mensen die dreigen met uitmaken, doen het om hun partner te laten weten dat ze de touwtjes in handen hebben. Ze willen hun partner duidelijk maken dat zij het gezag hebben in de relatie.

2. Manipulatie

Sommige mensen hebben één keer een dreigement gebruikt om vervolgens te ontdekken dat het best effectief kan zijn om te krijgen wat ze willen. Daarom blijven ze het dreigement gebruiken als een manier om hun partner te manipuleren. Het is een middel om een doel te bereiken: hun partner dwingen om te voldoen aan een verzoek. Door te dreigen met een pauze of echte breuk, kun je je partner ertoe verleiden om te doen wat jij wil.

3. Eigen angst verbergen

Relaties kunnen gevoelens van onzekerheid oproepen. In plaats van toe te geven aan deze emoties, of er in ieder geval over praten, kiezen sommige mensen ervoor om de situatie te beheersen met een dreigement. Door te dreigen dwingen ze hun partner om die onzekerheid ook te voelen.

4. Problemen vermijden

Soms is het makkelijker om je terug te trekken dan om de problemen te lijf te gaan. Door te dreigen halen ze de druk van de ketel en vermijden ze een ongemakkelijke situatie. Opgeven is makkelijker dan strijden. Sommige mensen kunnen daadwerkelijk een relatiebreuk overwegen – en dus niet alleen dreigen – als ze het gevoel hebben dat ze geen andere keuze hebben.

5. Aandacht en erkenning

Hoewel de meeste mensen niet bewust beginnen met dreigen, doen sommige mensen dat wel. Dat doen ze dan vooral als een manier om liefde en bevestiging te krijgen van hun partner. Door dingen te zeggen als ‘Als je niet laat zien dat je van mij houdt, ga ik bij je weg’ zetten ze hun partner onder druk om aandacht te geven. Want anders ligt een relatiebreuk op de loer.

6. Uiting van onvrede

Soms kan het ook zijn dat iemand gewoon niet gelukkig is in de relatie. Dreigen met uitmaken is dan een manier om aan de relatie te ontsnappen. Als jij als partner erin meegaat, zorgt het dreigement ervoor dat een breuk wordt geforceerd.

Wat het met de relatie doet

Als je in een relatie dreigementen als wapen gebruikt, dan heeft dat een zeer negatieve invloed op de relatie. Dreigen is niet respectvol of eerlijk. Het veroorzaakt niet alleen veel stress en verdriet, maar het kan ook leiden tot het verlies van vertrouwen. Vooral degene die de dreigementen te verwerken krijgt, kan het er moeilijk mee krijgen.

Het doelwit van de dreigementen, oftewel het slachtoffer, wordt onzeker en kan angst ervaren. Deze persoon kan zich zo ongemakkelijk voelen in de situatie dat deze daarom meer open en eerlijk durft te communiceren met de partner. Dit kan leiden tot conflicten in de relatie en verlies van waardering en respect voor elkaar.

Het gebruik van dreigementen in een relatie is misschien een krachtige manier om het gedrag van een ander te laten veranderen, maar meestal werkt het op de lange termijn alleen maar averechts. Het zorgt ervoor dat je de band tussen jou en je partner verzwakt. De openheid en eerlijkheid maken plaats voor manipulatie en controle, wat natuurlijk nooit voordelig is voor een relatie. Het resultaat is vaak dat beide partners emotioneel afstand nemen en in een knipperlichtrelatie belanden.

Eén ding staat vast: dreigen met uitmaken hoort absoluut niet thuis in een gezonde relatie. Als je merkt dat je in deze vicieuze cirkel bent beland, waarin het ene dreigement wordt opgevolgd door de andere, is het belangrijk dat je het ongezonde patroon zo snel mogelijk verbreekt.

Wat je aan de dreigementen kunt doen

Relaties waarin wordt gedreigd met uitmaken zijn moeilijk om mee om te gaan. Je wilt niet toegeven aan de dreigementen, maar ook wil je je relatie niet op het spel zetten. Althans, niet om datgene waar het dreigement om gaat. Dit zijn drie tips die je kunnen helpen.

1. Spreek open over je zorgen

Als je partner je dreigt met uitmaken, probeer dan eerst om rustig het gesprek aan te gaan. Neem eventueel eerst wat afstand om op een later moment samen te komen. Dit geeft de nodige rust om open en eerlijk te communiceren over wat er echt aan de hand is. Het is oké om je gevoelens te delen, maar probeer niet in verwijten te vervallen. Het gaat om het vinden van een oplossing.

2. Probeer begripvol te zijn

Neem de tijd om naar elkaar te luisteren en begripvol te zijn, ook als het moeilijk is om dat te doen. Probeer jezelf in de ander in te leven en vraag naar wat er speelt. Wat is de volledige achtergrond achter het dreigement? Gaat het wel eens om het dreigement of speelt er iets anders? Laat je partner weten dat je bereid bent om te luisteren en leren. Dit kan helpen bij het creëren van meer begrip en respect voor elkaar.

3. Houd je emoties onder controle

Confronterende situaties zijn emotioneel gezien lastig. Daarom is het belangrijk om kalm en beheerst te blijven, omdat dit de kans op escalatie verkleint. Ga het gesprek niet aan als je nog met negatieve gevoelens zit, zoals boosheid, angst of frustratie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie