Een relatie is niet voor iedereen gewenst. Sommige mensen willen hun vrijheid en autonomie behouden. Anderen willen volop genieten van het vrijgezellenbestaan. Maar ook zijn er mensen die eigenlijk wel een relatie zouden willen, maar tegelijkertijd ook weer niet. Ze zijn zo bang voor de gedachte aan een relatie dat ze het niet eens proberen. Terwijl ze wel de wens hebben om te gaan trouwen, kinderen te krijgen en een gelukkig gezin te vormen.
Bang voor relaties
Jezelf aan iemand verbinden is eng. Een relatie vereist van beiden kanten veel inspanning. Er zijn verwachtingen en plichten. Het kan veeleisend zijn en een groot verlies aan privacy veroorzaken. Hoewel iedereen andere verwachtingen heeft van een relatie, zijn de meeste mensen het erover eens dat toewijding noodzakelijk is. En die toewijding kan beangstigend zijn.
De relatie kan bovendien moeilijk worden, ondraaglijk zelfs, omdat niet alle relaties liefdevol zijn. Van emotionele verwaarlozing tot de angst om verlaten te worden, het aangaan van een relatie betekent dat je jezelf openstelt voor het risico om gekwetst te worden. Het kan ook betekenen dat je je dromen moet opgeven voor een ander. Maar weigeren om je open te stellen voor liefde – en anderen dichtbij te laten komen – is zelden de oplossing.
11 redenen waarom je bang kunt zijn voor een relatie
Als iemand zich niet openstelt voor anderen en weigert een relatie aan te gaan, dan gaan de meeste mensen ervan uit dat er sprake is van bindingsangst. De bekende term wordt snel gekoppeld aan iemand die zich niet wil binden. Maar in werkelijkheid is het vaak complexer. Er kunnen meer en andere redenen zijn waarom iemand bang is voor het hebben van een relatie.
1. Niet serieus willen daten
Dat iemand niet serieus wil daten, betekent niet automatisch dat ze bang zijn om zich aan iemand te binden. Het kan zijn dat ze zichzelf en hun identiteit nog aan het ontdekken zijn. Of het kan zijn dat ze de kriebels krijgen als ze denken aan een partner die 24/7 op hun lip zit. Dat betekent nog niet meteen dat ze bindingsangst hebben. Ze hebben dan gewoon geen zin in een relatie.
2. Bang voor verandering
De meeste mensen hebben een hekel aan verandering. Als je iemand vraagt om te veranderen, dan is het altijd makkelijker om nee te zeggen dan ja. Dat merk je op de werkvloer, op school en ook in de thuissituatie. We zijn gewoontedieren. We voelen ons op ons gemak om te doen wat we altijd al deden. Het is comfortabel. Verandering is dat niet. Het geeft mensen het gevoel dat ze de controle verliezen.
3. Onzekerheid
Voor sommigen zijn relaties onbekend terrein. Het is voor hen alsof ze geblinddoekt langs de rand van een klif lopen, niet wetende wat hoe ze terecht zullen komen. Hoe zou jij dat vinden? Het gevoel dat je niet genoeg informatie hebt om een voorspelling te doen over hoe het zal gaan, kan ervoor zorgen dat de angsten toenemen.
4. Denken dat er iets beters is
Als er iets is veranderd in de laatste decennia op het gebied van relaties, dan is het wel dat mensen graag hun opties openhouden. Ze zijn bang om zich aan één persoon te binden, omdat ze denken dat er misschien wel iemand is die beter bij hen past. Ze weigeren een relatie aan te gaan omdat ze dan iets beters kunnen missen. Dan hebben we het over, juist, FOMO.
5. Eerder gekwetst
Voor de meeste mensen die bang zijn voor relaties is dit de belangrijkste reden. De geesten uit het verleden blijven hen achtervolgen. Als je je eerder volledig hebt opengesteld voor iemand die genadeloos je hart brak, dan kan het ongelooflijk moeilijk zijn om je weer open te stellen voor liefde. Er is tenslotte geen enkele garantie dat iemand anders niet precies hetzelfde zal doen.
6. Bang om de ander te kwetsen
Terwijl sommigen bang zijn om zelf het slachtoffer te worden, zijn anderen bewust van de slechte invloed die zij op een partner kunnen hebben. Als ze emotioneel in een moeilijke situatie zitten, zijn ze zich misschien bewust van het feit dat ze – op dit moment – niet een ideale partner zijn.
- Ze zijn verslaafd
- Ze zitten in een depressie
- Ze zijn lichamelijk of psychisch ziek
7. Verlies van vrijheid
Als je single bent, kun je doen en laten wat je wilt. Je kunt alleen op vakantie waar en wanneer jij dat wilt. Je kunt praten met wie je maar wilt, de hele dag swipen en uitslapen tot laat in de middag. Dat kan niet in een toegewijde relatie. Althans, niet in de meeste monogame relaties. Het opgeven van de deze levensstijl kan angst oproepen.
8. Faalangst
Sommige mensen zijn bang dat ze niet het kunnen – een relatie hebben. Ze willen het graag goed doen, maar denken dat het te lastig wordt om het goed te kunnen doen. De faalangst werkt voor hen verlammend. Omdat ze denken dat ze het niet kunnen, beginnen ze er niet eens aan. De angst voor relaties kan zo beperkend zijn dat ze het liever niet proberen.
9. Niet denken aan de toekomst
De meeste mensen denken op een gegeven moment na over de ‘volgende stap’. De relatie officieel maken, samenwonen en misschien zelfs samen een huis kopen. Ze denken in ieder geval na over een toekomst samen. Maar niet iedereen doet dat. Sommige mensen denken niet na over de toekomst – dat willen ze niet. Ze genieten van het hier en nu. En ook dat betekent niet automatisch dat er sprake is van bindingsangst.
10. Onveilige hechting
Bij baby’s is het normaal dat ze huilen zodra de ouders uit het zichtveld verdwijnen. Het is onderdeel van het hechtingsproces. Als dit niet goed gaat, bijvoorbeeld als de ouders niet terugkomen, dan kunnen mensen zich onveilig hechten wat later problemen kan veroorzaken in hun relatieleven. Mensen met deze hechttingsstijl kunnen – het is geen garantie – als volwassenen met verlatingsangst te maken krijgen.
11. Groepsdruk
Als iedereen in de vriendengroep vrijgezel is, dan kan het aangaan van een relatie een probleem vormen. De angst om een relatie te beginnen komt dan voort uit de groepsdruk. Mensen hebben de neiging om degenen na te bootsen met wie ze de meeste tijd doorbrengen. En als deze hun gal spuwen op de dingen die gelukkige stelletjes doen, dan is het niet makkelijk om af te wijken van de standaard.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.