Wat is een rebound relatie? Psychologie, kans van slagen en herkennen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Je hebt net een lange, emotioneel uitputtende relatie achter de rug. Je hart is gebroken en je voelt je kwetsbaar en verward. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Terwijl je nog steeds probeert jezelf weer op te bouwen, ontmoet je iemand die je helemaal van je sokken blaast. Er is een onmiddellijke klik en een onweerstaanbare aantrekkingskracht die je niet kunt negeren.

Je voelt je aangetrokken tot deze nieuwe persoon op een manier die je niet voor mogelijk had gehouden. In hun aanwezigheid verdwijnt de pijn van je vorige relatie naar de achtergrond. Verdriet maakt plaats voor hoop en opwinding. Je voelt je levendiger dan ooit tevoren. Maar gezien de timing, zo kort na het einde van een lange relatie, zegt iedereen dat je moet oppassen. Waarom? Het zou volgens hen zomaar een rebound relatie kunnen zijn.

Wat is een rebound relatie?

Een rebound relatie is een term die wordt gebruikt om een relatie te beschrijven die snel volgt op het einde van een vorige relatie. Het kan een manier zijn om de pijn en eenzaamheid van het verlies te verzachten, maar het draagt ook het risico met zich mee dat het slechts een tijdelijke afleiding is, zonder een solide basis voor een langdurige relatie. Het is als een sprong in het diepe terwijl je nog niet volledig op adem bent gekomen van de vorige sprong.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vaak ontstaat een rebound relatie uit een behoefte aan bevestiging, troost of zelfs wraak. Het kan voelen als een adempauze in een tijd van liefdesverdriet, als een verdoving om de pijn te verzachten en misschien zelfs te elimineren. Het probleem met een rebound relatie is dat je wellicht niet beseft dat deze nieuwe relatie mogelijk niet gebaseerd is op een diepe emotionele band of oprechte liefde, maar eerder op een verlangen naar verlichting van de emotionele last.

Hoewel niet alle rebound relaties gedoemd zijn om te mislukken, velen stranden vroegtijdig, is het wel verstandig om je bewust te zijn van de mogelijke valkuilen. Daarom beveelt ook iedereen aan om eerst voldoende tijd te nemen om te helen, zodat je de emotionele bagage uit de vorige relatie kunt verwerken, vóórdat je jezelf in een nieuwe relatie stort.

De term ‘rebound relatie’ komt oorspronkelijk uit de sportwereld, met name uit het basketbal. In deze context verwijst een rebound naar het grijpen van een gemiste worp, waarbij de bal direct wordt opgevangen en opnieuw wordt afgespeeld zonder dat deze de grond raakt. Dit snelle herstel en de snelle actie om de bal te vangen en voort te zetten, heeft geleid tot het gebruik van de term ‘rebound’ in andere contexten, zoals relaties.

Het is een goocheltruc

Een rebound relatie is als een magische goocheltruc die je even afleidt van de werkelijkheid. Stel je voor dat je naar een goochelaar kijkt die op het podium een verdwijntruc uitvoert. Je oude relatie verdwijnt in de hoed en plotseling verschijnt er een nieuw iemand in je leven. Deze persoon is net als het konijn dat uit de hoed springt en je met verbazing achterlaat. Maar pas op, want net als bij een goocheltruc kan de werkelijkheid weer tevoorschijn komen.

Een rebound relatie kan net als de goocheltruc een tijdelijke illusie zijn. Het is een emotionele reactie op het verlies van een vorige relatie, waarbij je jezelf snel in een nieuwe relatie stort om de pijn te verzachten. Het voelt misschien als een wondermiddel, maar het kan ook een pijnstiller zijn die slechts tijdelijk werkt en het werkelijke probleem omzeilt.

De psychologie achter rebound relaties

Na het einde van een relatie worden je gedachten vaak overspoeld door emoties. Verdriet, boosheid, teleurstelling en zelfs eenzaamheid kunnen je overspoelen. Het is als een storm die door je innerlijke wereld raast en je in verwarring achterlaat. Deze emotionele reacties zijn normaal en een natuurlijke uitlaatklep voor het verlies van iemand waarmee je je leven hebt gedeeld.

Wanneer je geconfronteerd wordt met deze intense emoties, ontstaat er een verlangen naar afleiding, verlichting en validatie. Je voelt een leegte die is ontstaan door het verlies van de vorige relatie. Deze leegte wil je vullen, vergelijkbaar met de zoektocht naar een pleister voor een verse wond. Je verlangt naar iemand die je kan laten voelen dat je gewenst en geliefd bent, iemand die je kan kalmeren in deze moeilijke tijd.

Dit verlangen kan je leiden naar een rebound relatie. Het is alsof je gedachten snel fixeren op een nieuwe persoon die de pijn van het verlies kan verzachten. En dat is verleidelijk, want pijn is niet fijn. Met de aandacht en affectie van deze nieuwe persoon hoop je de leegte in je hart op te vullen.

Tot nu toe kun je denken dat er helemaal niets mis is met de rebound. Maar het vermijden van de emotionele verwerking kan risico’s met zich meebrengen. Door direct in een nieuwe relatie te duiken, zonder de tijd te nemen om je emoties te begrijpen, loop je het risico dat de onopgeloste emoties op de achtergrond blijven sluimeren. Je stelt het uit als je de werkelijkheid niet confronteert.

Zijn rebound relaties slecht?

Verschillende onderzoeken hebben inzicht gegeven in de wereld van rebound relaties en de psychologische aspecten van deze relatievorm. Een van de belangrijkste bevindingen is dat rebound relaties vaak van kortere duur zijn. Degenen die ze hebben zijn bovendien minder tevreden over hun relatie en ervaren minder intimiteit in vergelijking met niet-rebound relaties. Het lijkt erop dat de snelle overgang naar een nieuwe relatie, zonder voldoende tijd voor genezing en reflectie, niet goed is voor de basis van de relatie. De kans van slagen is kleiner.

Aan de andere kant zeggen dit onderzoek en andere onderzoeken dat het kan helpen bij het herstel van de eerste relatie. In een onderzoek onder deelnemers die herstellende waren van een relatiebreuk, herstelden degenen die een rebound relatie hadden sneller dan degenen die dat niet hadden. Een onderzoek onder rebounders die gemiddeld anderhalf jaar in hun nieuwe relatie zaten, liet ook positieve resultaten zien. Hoe sneller de deelnemers aan de rebound begonnen, hoe hoger ze scoorden op welzijn en zelfrespect.

Alles bij elkaar genomen zegt onderzoek dus dat degenen die snel een rebound relatie hebben, niet beter of slechter af zijn dan degenen die langer wachten met een nieuwe relatie. Enerzijds duren de relaties misschien minder lang, maar voor het herstel zou het beter kunnen zijn. Dit druist in tegen de psychologie achter deze relatievorm, maar misschien is het gewoon complexer dan we denken.

Rebound relatie herkennen

In een rebound relatie kunnen de emoties en verwachtingen hoog oplopen, terwijl het fundament van de relatie op wankele grond lijkt te staan. Ben jij je bewust van de signalen die kunnen wijzen op een rebound relatie? Dit zijn tien tekenen die erop kunnen wijzen dat je in een rebound relatie zit.

1. Sterke focus op fysieke aantrekkingskracht

Je merkt dat je vooral gefocust bent op het uiterlijk en de seksuele aantrekkingskracht van je nieuwe partner. Bij een rebound relatie neemt oppervlakkige aantrekkingskracht vaak de plaats in van een diepere emotionele connectie.

2. Verlangen naar bevestiging

Je hebt een constante behoefte aan bevestiging en aandacht van je nieuwe partner. Ben ik nog aantrekkelijk? Je zoekt naar geruststelling over je eigenwaarde en aantrekkelijkheid. Dit verlangen naar bevestiging is een teken van een rebound relatie.

3. Vergelijking met de vorige partner

Je merkt dat je voortdurend je nieuwe partner vergelijkt met je ex. Of het nu gaat om uiterlijk, persoonlijkheid of gedrag, je kunt het niet laten om de twee te vergelijken. Dit kan een teken zijn dat je de vorige relatie niet helemaal hebt losgelaten. En ook dat je nieuwe relatie vooral dient als een manier om de leegte te vullen.

4. Onrealistische verwachtingen van een snelle oplossing

Je verwacht dat je nieuwe relatie al je pijn en verdriet zal genezen. De intense gevoelens van verlies en eenzaamheid? Die zullen snel verdwijnen zodra je jezelf volledig verliest in deze nieuwe relatie. Althans, dat denk je. In dit geval kan het wijzen op een rebound relatie als een manier om de pijn de verzachten.

5. Gebrek aan diepgaande emotionele verbinding

Hoewel jullie wellicht leuke momenten hebben, mis je een diepgaande klik met je nieuwe partner. Gesprekken blijven oppervlakkig en je voelt je niet echt begrepen. Dit kan erop wijzen dat de relatie voornamelijk gebaseerd is op afleiding.

6. Ontsnapping aan eenzaamheid

Je voelt je ongemakkelijk als je alleen bent. Het is stil en leeg. Daarom probeer je constant afleiding te vinden. Je nieuwe relatie fungeert als een ontsnapping uit die eenzaamheid. Als je dit herkent, gaat het waarschijnlijk om een rebound relatie.

7. Herhalen van patronen uit het verleden

Je merkt dat je in je nieuwe relatie vergelijkbare problemen ervaart als in je vorige relatie. Het is nog steeds hetzelfde liedje, alleen een ander couplet. Dit gebeurt als je niet genoeg de tijd hebt genomen om de vorige relatie te overdenken. En dat kan ertoe leiden dat je oude patronen en onopgeloste problemen meeneemt naar je nieuwe relatie.

8. Snelle progressie in de relatie

Je nieuwe relatie lijkt zich op een onnatuurlijk snelle manier te ontwikkelen. De tempo zit er goed in. Binnen een korte tijd zijn jullie al exclusief, wonen jullie samen of maken jullie plannen voor de toekomst. Denk er eens over na: is het niet een manier om snel stabiliteit en zekerheid te vinden?

9. Minimalisering van de vorige relatie

Je bagatelliseert de impact en betekenis van je vorige relatie. Je praat er zelden over en probeert het snel achter je te laten. Dit kan erop wijzen dat je de gevoelens en emoties van de vorige relatie onderdrukt en probeert te vermijden.

10. Onzekerheid over je eigen gevoelens

Je voelt je verward en onzeker over je eigen gevoelens. Je twijfelt of je echt verliefd bent of dat je simpelweg een tijdelijke afleiding zoekt. Het is onduidelijk en je gevoelens gaan alle kanten op. Deze onzekerheid kan een indicatie zijn dat je nog niet volledig klaar bent voor een nieuwe relatie en dat je in een rebound relatie zit.

Houd er rekening mee dat niet al deze tekenen van toepassing hoeven te zijn. Alle relaties zijn uniek en dat geldt ook voor elke rebound relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie