8 psychologische trucs om direct leuk gevonden te worden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Daten kan behoorlijk stressvol zijn. De stress en ongemak die een eerste date met zich meebrengt, kan zich gemakkelijk vertalen in een ontmoedigende ervaring. En omdat de zenuwen geregeld de overhand nemen, ben je niet bepaald de meest sympathieke versie van jezelf op het moment dat je eigenlijk wilt shinen. Hoe handig zou het zijn als je een aantal psychologische trucs zou kennen om direct leuk gevonden te worden op een eerste date?

Er zijn veel boeken geschreven over menselijk gedrag en de psychologie erachter. Zowel academische als commerciële onderzoekers zoeken nog elke dag naar een dieper begrip van de manier waarop mensen handelen, beslissingen nemen en onthouden. Dag na dag zoeken ze naar de onbekende geheimen van het menselijk brein. Dankzij al dat onderzoek hebben ze talloze psychologische “trucs” ontdekt die kunnen helpen om mensen te overtuigen en verleiden.

Verstopt in pagina’s met moeilijke woorden en onbegrijpelijke data zijn trucs te vinden die ook goed van pas kunnen komen tijdens het daten. Maar gelukkig hoef jij je niet zelf te verdiepen in het ‘Elaboration Likelihood Model’ of de ‘Theory of Reasoned Action’. Dat hebben wij voor je gedaan. Dit zijn 8 psychologische trucjes om direct leuker gevonden te worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Benadruk je gedeelde interesses

Vind je het ook fijn om met iemand te praten met wie je een gedeelde interesse hebt? En merk je dan ook dat je deze persoon daardoor leuker vindt? Niet verrassend. Volgens onderzoekers komt dit door het ‘similarity-attraction’-effect: de neiging van mensen om zich aangetrokken te voelen tot anderen die in belangrijke opzichten op henzelf lijken.

Volgens het originele onderzoek uit 1956 onder mannelijke studenten van de University of Michigan voelen mensen zich meer aangetrokken tot degenen die op hen lijken. Voor het onderzoek werden de studenten (die elkaar niet kenden) samen in een woning geplaatst. Voordat ze gingen samenwonen werd hun houding over controversiële onderwerpen gemeten, zoals seks en politiek, en aan het einde van hun verblijf werd hen gevraagd wie van hun huisgenoten ze het leukst vonden.1

Rara, wie de studenten het leukst vonden? Degenen met wie ze gedeelde interesses hadden. Mensen die in bepaalde opzichten op elkaar lijken, vinden elkaar leuker. Hoe je dit kunt gebruiken als psychologische truc? Leg de aandacht op je gedeelde interesses.

2. Breng meer tijd met ze door

Ken je het rare fenomeen dat je mensen leuker gaat vinden naarmate je ze vaker ziet? Het is niet zozeer dat je ze beter leert kennen. En ook hoef je deze mensen niet eens te spreken om ze leuker te gaan vinden. Je vindt ze gewoon leuker, omdat je ze vaker ziet. Volgens onderzoekers komt dit door het ‘mere exposure’-effect: mensen vinden andere mensen (en dingen) die hen bekend voorkomen een stuk leuker.

Een van de beste demonstraties van dit fenomeen komt uit een onderzoek onder studenten uit 1992. De onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh zorgden ervoor dat vier verschillende vrouwen (met een vergelijkbaar uiterlijk) een college bijwoonden van hetzelfde semester.2

Een van de vrouwen kwam nooit opdagen, een ander was 5 keer aanwezig, de ander 10 keer en de vierde vrouw was 15 keer aanwezig. Alle vrouwen hadden bovendien helemaal geen interactie met de 130 andere studenten; ze waren gewoon aanwezig tijdens de colleges. Aan het einde van het semester kregen de studenten foto’s van de vrouwen te zien en mochten ze hen beoordelen op verschillende schalen, waaronder fysieke aantrekkelijkheid.

Ondanks dat ze nooit contact hadden gehad met deze vrouwen, vertoonden de studenten een duidelijk ‘mere exposure’-effect. De vrouw die ze 15 keer hadden gezien, vonden ze veel leuker dan de vrouw die ze helemaal niet hadden gezien. Alles bij elkaar suggereert dit dat je leuker gevonden wordt als je ervoor zorgt dat je gezicht vaker wordt gezien door de ander.

Duchenne smile

De Duchenne smile (links) en de social smile (rechts).1

3. Benut de kracht van de glimlach

We kunnen als mensen op veel verschillende manieren lachen. Het kan met en zonder tanden, als een reactie op humor of als een uiting van spanning. Het kan met een grijs, grimas, giechel of in de vorm van ha-ha-ha. Maar er is slechts één lach die je helpt om leuker gevonden te worden: de Duchenne smile.

Lang geleden, in 1892 om precies te zijn, onderzocht de Franse neuroloog Guillaume Duchenne de glimlach en ontdekte een wetenschappelijk fenomeen. Een bepaald type glimlach staat sindsdien bekend als de Duchenne-glimlach: een glimlach die de gezichtsspieren rond je ogen en spieren in de wangen erbij betrekt. En zelfs jaren later zijn neurologen, psychologen en onderzoekers in
verschillende disciplines het erover eens dat dit de beste glimlach ooit is met krachtige voordelen.

De Duchenne-glimlach verandert volgens wetenschappers de hersenactiviteit die daardoor overeenkomt met een gelukkigere gemoedstoestand. Elke keer wanneer die spontane glimlach verschijnt, komen meer stoffen in de hersenen vrij waardoor je positieve gevoelens creëert en de hersenen een boost geeft.3

Al deze feel-good dingen hebben bovendien niet alleen effect op jezelf, maar ook op de degenen met wie je praat. Het kalmeert je humeur, wekt positieve gevoelens op en
maakt je eigenlijk veel sympathieker. En dat wordt opgemerkt, waardoor – en onderzoeken tonen dit ook aan – de Duchenne-glimlach behoorlijk overtuigend is.4 De psychologische truc? Oefen de Duchenne smile om leuker gevonden te worden.

4. Raak de ander subtiel aan

Hoewel de fysieke aanraking van een ander dankzij het coronavirus een geheel nieuwe dimensie heeft gekregen, is de subtiele aanraking nog altijd een krachtige manier om leuker gevonden te worden. Dit staat ook wel bekend als ‘subliminal touching‘, wat zich voordoet als je iemand zo subtiel aanraakt dat ze het nauwelijks opmerken. Veelvoorkomende voorbeelden zijn het aanraken van iemands onderrug of arm, waardoor ze een warmere houding aannemen.

Een Frans experiment uit 2007 toonde het aanrakingseffect nogmaals aan, toen een aantal knappe jonge mannen op pad werden gestuurd om 240 vrouwen te benaderen. Ze zeiden exact hetzelfde tegen alle vrouwen:

“Hallo. Mijn naam is Antoine. Ik wil alleen maar zeggen dat ik je heel mooi vind. Ik moet vanmiddag naar mijn werk, maar ik vraag me af of je me je telefoonnummer wilt geven. Ik bel je later, dan kunnen we samen iets drinken.5

De onderzoekers vroegen zich af of de mannen meer succes zouden hebben als ze de vrouwen aanraakten dan wanneer ze dat niet deden. En wat denk je, hoe belangrijk was de vluchtige aanraking?

In de loop van de dag verzamelden de jonge mannen zo’n drie dozijn telefoonnummers. Als ze de vrouwen niet aanraakten, hadden ze een slagingspercentage van 10 procent. Dat percentage werd vergroot naar 20 procent wanneer ze de vrouwen subtiel aanraakten. Die lichte aanraking van één seconde verdubbelde hun populariteit. Op het onderbewuste niveau lijkt aanraking een gevoel van zorgzaamheid en verbondenheid te geven.6

Kortom, onderzoek toont aan dat aanraking je aantrekkelijkheid vergroot waardoor je leuker wordt gevonden. De psychologische truc die hierop volgt, laat zich makkelijk raden: probeer de subtiele aanrakingen vaker uit.

spiegel beeld

5. Spiegel de ander

Heb je wel eens gemerkt dat iemand z’n armen over elkaar heen kruist wanneer jij dat ook net hebt gedaan? Misschien is deze persoon je dan wel aan het spiegelen, ook wel mimicry genoemd. Bij deze strategie boots je subtiel het gedrag van de ander na en kopieer je de lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hiermee geef je aan dat je de ander accepteert, dat je je comfortabel voelt bij elkaar en dat je geconcentreerd bent op het gesprek.

In een onderzoek dat in 1999 werd uitgevoerd door de New York University werd een groep mannen en vrouwen gevraagd om een gesprek te hebben met een partner (in werkelijkheid een van de onderzoekers). De partner kopieerde het gedrag van de ander in verschillende gradaties en in het geheim werd dit allemaal op video vastgelegd.7

Aan het einde van het gesprek lieten de onderzoekers alle deelnemers aangeven hoe leuk ze hun partner vonden. Toen de onderzoekers naderhand de beelden terugkeken, ontdekten ze het fenomeen dat nu het Kameleon-effect wordt genoemd. De partner die het gedrag van de ander kopieerde werd aanzienlijk leuker gevonden. De psychologische truc die hieruit volgt? Spiegel je gesprekspartner om leuker gevonden te worden.

6. Deel persoonlijke details

Om leuker gevonden te worden door anderen, helpt het om een deel van jezelf te onthullen. Het geeft anderen een kans om een gevoel voor je te krijgen. Dit wordt ook wel self-disclosure genoemd, een van de beste technieken voor het opbouwen van relaties.

In een bekend onderzoek van psycholoog Arthur Aron van de Stony Brook University werden studenten aan elkaar gekoppeld en verteld dat ze 45 minuten de tijd hadden om elkaar beter te leren kennen. Een deel van de koppels mocht zelf weten waar ze over gingen praten. Het andere deel van de koppels kreeg een vragenlijst die ze mochten afwerken; een reeks vragen die ze konden stellen, die steeds dieper en persoonlijker werden. En als kers op de taart mochten deze studenten elkaar ook nog eens 4 minuten recht in de ogen aankijken.8

Het resultaat van dit liefdesexperiment was dat één koppel verliefd het laboratorium verliet. Het waren deelnemers uit de groep die diepgaande vragen aan elkaar hadden gesteld. Maar ook de anderen uit deze groep – die weliswaar niet direct verliefd werden – gaven aan dat ze zich veel dichter bij elkaar voelden dan de studenten zich bezighielden met small talk.

Hoe je deze techniek kunt gebruiken als psychologische truc? Als je leuker gevonden wilt worden, begin dan met simpele vragen maar verdiep je ook verder in het gesprek met persoonlijkere vragen en onthullende antwoorden.

“Ik vind je leuk, omdat jij mij leuk vindt.”

7. Doe alsof je de ander leuk vindt

Ergens diep vanbinnen willen we allemaal geliefd zijn. Het is onderdeel van de sociale behoeften die mensen hebben. Leuk gevonden worden door anderen is de zuurstof die je nodig hebt om te leven. Zelfpromotie, bevestiging zoeken en goedkeuring: de waardering van een ander geeft je eigenwaarde. Maar wist je ook dat je iemand leuker vindt als deze persoon jou leuk vindt? Onderzoekers noemen dit fenomeen Reciprocity of Attraction: als we denken dat iemand ons leuk vindt, hebben we de neiging om de ander ook leuk te vinden.

In een van de onderzoeken naar dit fenomeen kregen deelnemers te horen dat sommige leden van een groepsdiscussie hen leuk zouden vonden, terwijl dit niet gezegd werd over de overige leden. Deze groepsleden vonden elkaar niet echt leuker dan anderen; ze werden willekeurig gekozen door de onderzoeker. Maar na de discussie gaven de deelnemers aan dat ze de discussieleden die hen het leukst vonden, zelf ook leuker vonden dan de anderen.9

Nu vraag je je misschien af wat je hiermee moet, maar dit kun je uiteraard als truc gebruiken om een psychologisch voordeel te krijgen. Geef de ander het idee dat je hem of haar leuk vindt en de kans is groter dat dit andersom ook zal gebeuren.

oops

8. Toon je onhandigheid

Heb je wel eens een blunder begaan voor de ogen van anderen? Tegen een raam aangelopen of in een te diepe plas water gestapt? Dan weet je hoe het voelt om je diep te schamen. Maar wist je dat mensen je leuker vinden nadat je zo’n domme fout hebt gemaakt? Volgens het pratfall-effect vinden mensen je sympathieker en leuker, zo toont onderzoek aan.10

Onderzoeker Elliot Aronson ontdekte dit fenomeen toen hij een experiment deed naar hoe simpele foutjes en blunders de aantrekkingskracht kunnen beïnvloeden. Voor het onderzoek werden studenten van de University of Minnesota uitgenodigd om te luisteren naar bandopnames van iemand die zich voordeed als deelnemer aan de College Bowl-quiz.

Aan het einde van de quiz registreerden sommige bandopnames dat de deelnemer een kopje koffie morste en zich hiervoor verontschuldigde, terwijl andere opnames dit gedeelte weglieten. Welke deelnemer het leukst werd gevonden? Dat kun je waarschijnlijk al raden: het is de deelnemer die koffie morste aan het einde van de quiz.

De psychologische list? Een onschuldige, maar onhandige blunder begaan kan helpen om je menselijkheid te tonen. Het laat zien dat je ook kwetsbaar bent en niet perfect, hoe perfect je ook lijkt. En als een geveinsde blunder niet het gewenste effect heeft, dan kun je er later altijd nog om lachen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie