Jij en je partner zijn al jaren samen en hebben een sterke en gelukkige relatie. Samen gaan jullie op vakantie, hebben toekomstplannen en er is geen vuiltje aan de lucht. Maar dan komt er iemand in jullie leven die alles verandert. Want ondanks dat jullie deze persoon los van elkaar leren kennen, voelen jullie allebei een sterke aantrekkingskracht tot deze persoon.
In het begin is het allemaal nog onschuldig en praten jullie allebei vol enthousiasme over de persoon. Maar na verloop van tijd begint het jullie allebei dwars te zitten. Jullie proberen het te negeren en er niet over te praten, maar de spanning tussen jullie blijft groeien. Uiteindelijk besluiten jullie het met elkaar te bespreken en dan blijkt dat jullie allebei gevoelens hebben voor dezelfde persoon. En dat niet alleen: als jullie het met degene zelf overleggen, blijkt diegene ook gevoelens voor jullie beiden te hebben. Wat nu?
Als je zoals de meeste mensen bent, dan ben je wellicht niet zo bekend met relaties die niet monogaam zijn. Er is echter een relatievorm waarin mensen openstaan voor romantische en/of seksuele relaties met anderen, zolang er maar instemming en openheid van alle betrokkenen is. Dat is de polyamoreuze relatie, een relatievorm gebaseerd op polyamorie. We vertellen je er meer over.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat is polyamorie?
Polyamorie is een relatievorm waarin je ervoor openstaat om meer dan één seksuele of romantische relaties tegelijkertijd aan te gaan. Dat gebeurt echter niet in het geheim, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een affaire, maar met goedkeuring van je partner. Bij polyamorie gaat het erom dat alle relaties op een ethische en respectvolle manier worden aangegaan, en dat er sprake is van eerlijke communicatie en overeenstemming tussen jou, je partner en anderen die betrokken zijn.
In tegenstelling tot monogamie, waarbij je exclusief gericht bent op één partner, kunnen mensen die polyamoreus zijn gevoelens van liefde, verbinding en intimiteit delen met meerdere partners. Polyamorie kan verschillende vormen aannemen, van een driehoeksrelatie tot een groep van meerdere partners, en alles daar tussenin.
Polyamorie is dus niet hetzelfde als overspel, omdat er sprake is van openheid en toestemming. Het is ook niet iets dat voor iedereen geschikt is, omdat het voor de meeste mensen te complex is. Je moet er communicatief sterk voor zijn en openstaan voor complexe situaties in je relatie.
Polyamorie is een term afkomstig uit de Griekse taal. Vrij vertaald betekent het ‘vele liefdes’ of ‘meervoudige liefde’.
Het is geen vreemdgaan
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er geen sprake van vreemdgaan binnen deze relatie. Vreemdgaan en polyamorie zijn twee heel verschillende dingen. Binnen een polyamoreuze relatie wordt er namelijk eerst overlegd met de andere partner(s) voor er een romantische relatie met iemand anders aangegaan wordt.
Vreemdgaan is wanneer je een romantische en/of seksuele relatie aangaat buiten een bestaande monogame relatie, zonder toestemming en medeweten van je partner. Het gaat dan om bedrog en het schenden van het vertrouwen van je partner. Polyamorie daarentegen is een relatievorm waarbij het is toegestaan om meerdere romantische en/of seksuele relaties tegelijkertijd te hebben, met instemming van je partner en in alle openheid.
Het grote verschil tussen vreemdgaan en polyamorie is deze toestemming en de openheid. Bij polyamorie is er sprake van instemming en open communicatie, terwijl vreemdgaan draait om geheimhouding en bedrog.
Voordelen van polyamorie
Als jij ervoor kiest om polyamoreus te leven, zijn er verschillende voordelen die je kunt ervaren.
1. Je hebt meer liefde en verbinding in je leven
In plaats van je te beperken tot één persoon, heb je de mogelijkheid om liefde en meer te delen met meerdere partners. Hierdoor kun je een diepere band opbouwen met verschillende mensen, wat niet zou kunnen in een monogame relatie.
2. Je kunt jezelf beter leren kennen
Wanneer je verschillende relaties hebt, heb je de mogelijkheid om verschillende delen van jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Het kan ingewikkeld zijn en je buiten je comfortzone brengen, waar uiteindelijk de meeste groei ligt om jezelf te ontwikkelen. Door de interacties met verschillende partners leer je bovendien meer over je verlangens en behoeften, terwijl je ook jezelf beter leert begrijpen en accepteren.
3. Je hebt meer flexibiliteit en vrijheid
In plaats van te moeten voldoen aan de verwachtingen van één partner, heb je de mogelijkheid om je relaties op verschillende manieren vorm te geven. Hierdoor kun je je leven flexibeler en meer in lijn met je eigen waarden en verlangens maken.
4. Je kunt jezelf beter beschermen
In een polyamoreuze relatie is er minder kans op eenzaamheid of afhankelijkheid van één partner. Als er een probleem ontstaat in één relatie, kun je nog steeds steun en liefde krijgen van je andere partner(s). Dit kan je beschermen tegen eenzijdige afhankelijkheid en biedt een veiligere basis voor je relaties.
Natuurlijk zijn deze voordelen niet voor iedereen van toepassing. Geen enkele polyamoreuze relatie is gelijk en niemand zal al deze voordelen ervaren. Er zijn daarnaast natuurlijk ook nadelen die gepaard gaan met dit type relatie.
Nadelen van polyamorie
Hoewel polyamorie voor sommige mensen een aantrekkelijke relatievorm kan zijn, zijn er ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden.
1. Complicaties in communicatie
In een polyamoreuze relatie is het van cruciaal belang om open te communiceren met alle betrokken partijen. Dit is nog meer het geval dan in een gebruikelijke relatie met één persoon. Maar aangezien het om meerdere personen gaat, elk met hun eigen verlangens, behoeften en gevoelens, kan dit nogal lastig zijn. Het vereist dus veel tijd en inspanning om ervoor te zorgen dat de communicatie goed blijft.
2. Emotionele uitdagingen
Omdat polyamorie draait om meerdere relaties tegelijkertijd, kan het een uitdaging zijn om je a href=”https://www.gratisdatingtips.nl/tips-emoties-relatie-beheersen/”>emoties onder controle te houden. Er komen complexe emoties bij kijken. Je kunt bijvoorbeeld jaloers worden op je partner of de derde betrokkene. Je kunt je onzeker of verwaarloosd voelen, omdat jij minder aandacht krijgt dan de anderen. Of je kunt het moeilijk vinden om je liefde en aandacht te verdelen tussen meerdere mensen.
3. Sociale stigma’s
Helaas wordt polyamorie nog steeds niet geaccepteerd in alle delen van de samenleving. Je kunt daardoor te maken krijgen met vooroordelen, discriminatie en onbegrip. Dit komt van mensen die het niet begrijpen of deze relatievorm vanwege religieuze opvattingen afkeuren.
4. Tijd en energie
Meer dan één relatie onderhouden kost tijd. Het kost daarnaast veel energie om iedereen tevreden te houden. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je genoeg tijd en aandacht besteedt aan elke partner, wat kan leiden tot stress en vermoeidheid. Het kan ook moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen je werk, je sociale leven en je relaties.
Zoals ook geldt voor de nadelen, gelden deze nadelen niet voor iedereen. Iedereen gaat er anders mee om en wat een ander een obstakel is, kan voor jou goed aanvoelen.
Overweeg je een polyamoreuze relatie aan te gaan? Het is aan jou om te bepalen of de voordelen van polyamorie opwegen tegen de nadelen en of deze relatievorm geschikt is voor jou. Als je besluit dat polyamorie iets voor jou is, is het in ieder geval belangrijk om openlijk en eerlijk te communiceren met je partner en iedereen die er verder nog bij betrokken is.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.