Heb je soms het idee dat je aan het daten bent met een man die zich gedraagt als een kind? Kun je geen volwassen gesprek met hem voeren? Of gaat hij elke confrontatie uit de weg? Het kan in een relatie voor de nodige problemen zorgen die je laten twijfelen aan zijn kwaliteiten.
Het leven kan frustrerend zijn als je aan het daten bent met iemand die emotioneel onvolwassen is. Dit wordt ook wel het Peter Pan-syndroom genoemd. Gelukkig zijn er een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat hij niet volwassen wil worden.
Wat is het Peter Pan-syndroom?
Het Peter Pan-Syndroom is geen officiële naam voor een psychologische diagnose. Maar de term wordt wel vaak gebruikt om een ‘kinderlijke man’ te omschrijven. Het is afkomstig van het boek ‘The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up‘ dat in 1983 werd gepubliceerd. Het gaat hierbij om een volwassen man die niet volwassen wil worden. Hij neemt niet de verantwoordelijkheid voor zijn daden. In relaties niet, in het leven niet.
Er zijn verschillende redenen waarom mannen zich als Peter Pan kunnen gedragen. Zo kan het zijn dat hij een problematische jeugd heeft gehad waarin hij aan zijn lot werd overgelaten. Of dat hij geen begeleiding heeft gehad naar emotionele volwassenheid. Of misschien is hij enorm verwend en hoefde hij nooit verantwoording af te leggen. En misschien kreeg hij niet vaak genoeg ‘nee’ te horen.
12 tekenen dat hij onvolwassen zal blijven
Als een volwassen vrouw wil je een relatie met een volwassen man, alleen dan is de relatie gelijkwaardig en haal je er beiden evenveel uit. Want, wat je niet wilt is dat je je als een moeder gaat gedragen. Het is tenslotte niet aan jou om een man op te voeden die hij al een volwassen leeftijd heeft.
Wat de oorzaak van het probleem ook is; als je een relatie hebt met een man die onvolwassen is, dan hoop je dat het gaat veranderen. Maar als hij zich zo blijft gedragen, zal dit op de lange termijn voor problemen gaan zorgen. Gelukkig zijn er aantal tekenen die je vertellen dat je date, vriend of man onvolwassen is… en waarschijnlijk ook zo zal blijven.
1. Hij is er nooit voor je als je hem nodig hebt
Wanneer je een crisis hebt, is hij er nooit voor je. Of je nu een lekke band hebt, een moeilijk sollicitatiegesprek of te maken krijgt met het overlijden van een naaste; hij is er nooit voor je. Emotionele onvolwassenheid leidt tot het onvermogen om met de realiteit om te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je je erg alleen in de relatie voelt.
2. Hij heeft moeite met een monogame relatie
Was het moeilijk om je partner zo ver krijgen om een vaste relatie met jou te beginnen? Heb je het gevoel dat je constant met anderen concurreert om zijn aandacht? De kans is groot dat hij niet volwassen genoeg is voor de relatie waarin je denkt dat je je nu in bevindt. Deze man zal dan ook geen moeite hebben om andere vrouwen net zoveel aandacht geven als jij. Want begrijpen hoe jij je daarbij moet voelen, doet hij niet.
3. Hij kan geen volwassen gesprek voeren
Van kleine meningsverschillen tot grote problemen in de relatie, een emotioneel onvolwassen man kan nergens een eerlijke discussie over voeren zonder defensief of woedend te worden. Hij zal deuren dichtslaan, je uitschelden, de telefoon ophangen en een week lang mokken als hij niet zijn zin krijgt. Als dit niet snel verandert, gaat de relatie helaas niet werken. Communicatie is essentieel voor relaties en een onvolwassen houding maakt dat onmogelijk.
Het syndroom is vernoemd naar Peter Pan, de hoofdrolspeler die nooit ouder wordt in de gelijknamige Amerikaanse animatiefilm uit 1953, geproduceerd door Walt Disney.
4. Hij is niet betrouwbaar
Emotioneel onvolwassen mannen kunnen hun plannen niet nakomen, want ze hebben er moeite mee om een afspraak na te komen. Zo komt deze man bijna nooit op tijd, zegt op het laatste moment af en “vergeet” geregeld een afspraakje. Maak je plannen met hem, dan weet je eigenlijk een dag van tevoren al dat hij te laat komt, de afspraak vergeet of op het laatste moment afzegt.
5. Alles is een grap voor hem
Iemand die grappen maakt tijdens een verhitte of diepe discussie, iemand die met humor afleidt of het onderwerp in iets anders verandert, kan als onvolwassen worden beschouwd. Als iemand alles als een grote grap ziet, is het lastig om er een normaal gesprek mee te hebben. Ook als je je mening uit of je gevoelens met hem wil delen, zal hij dit als een grap beschouwen.
6. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag
Onvolwassen mensen zijn niet in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die ze verkeerd doen. Ze zullen jou, hun baas, vader of zelfs de regen de schuld geven. Ze zullen alles doen in plaats van zichzelf op een gezonde manier te analyseren over hoe ze de situatie beter hadden kunnen aanpakken en wat ze in de toekomst kunnen verbeteren.
7. Hij vermijdt alles
Als er iets ergs gebeurt, zullen onvolwassen mensen het probleem zoveel mogelijk proberen te vermijden. Sommige mannen kiezen ervoor om door het probleem heen te slapen of de hele dag videogames spelen of series bingen. Deze onvolwassen man zal koste wat kost moeilijke dingen vermijden. Want heel misschien lost het zich vanzelf wel op.
8. Hij kan geen baan behouden
Een emotioneel onvolwassen man zal moeite hebben om aan het werk te blijven. Of om werk te vinden. Een manier om erachter te komen of iemand een onvolwassen mentaliteit heeft, is door bijvoorbeeld naar hun cv te kijken. Als ze steeds een paar weken of maanden bij één bedrijf hebben gewerkt voordat ze weer werkloos werden, dan weet je dat deze persoon misschien niet volwassen genoeg is.
Onvolwassen mensen worden vaak ontslagen door hun baas, omdat ze bijvoorbeeld steeds te laat komen. Of zich niet laten ‘commanderen’ door iemand anders. Dit is normaal gedrag wanneer je 16 jaar bent en aan je eerste baantje begint, maar niet als je een volwassen man bent.
9. Hij kan zich niet op een gezonde manier uitdrukken
Onvolwassen mensen zijn niet in staat om hun emoties op een gezonde manier te tonen. Ze zullen zich aanstellen, defensief opstellen of emotionele manipulatie gebruiken om te krijgen wat ze willen. Net zoals een peuter zich nog niet op een gezonde manier kan uitdrukken, kan deze man dat ook niet. Als een kind geen snoep krijgt in de supermarkt, zullen ze huilen of een driftbui hebben. De reactie van een onvolwassen man kun je daar goed mee vergelijken, hoewel hij nog net niet op de grond gaat liggen schreeuwen in de supermarkt.
10. Zijn vrienden hebben dezelfde houding als hij
Veel mensen zijn een weerspiegeling van hun vrienden. Soort zoekt soort. Dit betekent dat zijn vrienden zeer waarschijnlijk op dezelfde manier handelen en denken als hij. Je trekt gelijkgestemde mensen aan en als je zelf onvolwassen bent, zul je niet snel emotioneel volwassen mensen als vrienden hebben.
11. Hij heeft nog nooit een vaste relatie gehad
Je vriend heeft in het verleden dan misschien wel relaties met anderen gehad, maar wanneer hij over de relaties praat, dan lijken ze nogal ongezond en onvolwassen. Als je erover doorvraagt blijkt dat het steeds maar één of twee maanden-relaties waren. Langer volhouden is hem nog niet gelukt. En dat zou al genoeg redenen moeten zijn om de rode vlag uit te hangen. Emotioneel onvolwassen mensen zijn niet in staat om bij de serieuze fase van een relatie te komen.
12. Hij is op oudere leeftijd afhankelijk van zijn ouders
Als je vriend of man rond de dertig jaar oud is en nog steeds thuis bij zijn ouders woont of financieel afhankelijk is van zijn familie, dan mag je hem officieel als een ‘mannelijk kind’ beschouwen. Hij kan of wil zichzelf niet onderhouden. Als zijn ouders hem blijven onderhouden en dit mogelijk maken, zal dat waarschijnlijk niet snel gaan veranderen. Tenzij jij zo onverstandig bent om hem in huis te nemen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.