Water bij de wijn doen, compromissen sluiten en jezelf aanpassen op de vraag van de relatie. Voor de meeste mensen werkt het. Sommigen noemen het zelfs een cruciaal onderdeel van hun succesvolle en langdurige relatie. En eerlijk is eerlijk: het maakt de relatie wel wat “makkelijker” om niet steeds te hoeven strijden.
In het begin denk je Mr. of Mrs. Perfect gevonden te hebben, maar dankzij de vloedgolf aan hormonen zie je de gebreken niet. Daar kom je pas een tijdje later achter. Liefde maakt blind. De ooit zo opgeruimde partner begint steeds meer te lijken op een hoarder en de ambitieuze ondernemer blijkt een aardige workaholic te zijn. En omdat je je daar steeds meer aan begint te ergeren, vraag je je partner te veranderen.
Andersom maakt je partner hetzelfde door en nu heb je twee mensen in een relatie die elkaar willen veranderen. Zoals jij je irriteert aan de rommelkamer, groeit je partner’s hekel aan je drukke werkschema. Compleet normaal.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Als de liefde er is en de relatie is over het algemeen goed, is het verstandig om te accepteren dat het zeer waarschijnlijk is dat je het gedrag van je partner wilt veranderen en dat je partner wil dat jij je gedrag verandert. Maar er is een grens.
7 Dingen om niet te veranderen
Er zijn een aantal dingen die je nooit zou moeten veranderen voor een ander. Het behoud van je identiteit is belangrijk voor een gezonde relatie, zodat je jezelf kunt zijn en blijven. In die zin moet je jezelf niet veranderen voor een ander, maar voor jezelf. Omdat jij dat wilt. Dus hoe klein de dingen ook zijn die je partner graag anders zou willen zien, veranderen lukt alleen van binnenuit.
Hoewel je misschien openstaat voor zelfverbetering in de ogen van je partner, zijn er van die dingen die alleen jij moet kunnen veranderen. Niet omdat je partner het wil, maar alleen als en wanneer jij dat wilt. Anders werkt het simpelweg niet. Dit zijn 7 dingen die je nooit zou moeten veranderen voor een partner:
1. Je persoonlijkheid
Als er iets is wat jou jou maakt, dan is het wel je persoonlijkheid. Het bepaalt voor een groot deel wat je denkt, voelt en doet. In feite is het je persoonlijkheid dat je onderscheidt van andere mensen. Je opvoeding en omgeving hebben je gemaakt zoals je nu bent. En dat is niet iets dat je zomaar kunt veranderen, omdat het is wie jij bent.
Als iemand je dus vraagt om je persoonlijkheid te veranderen, dan word je eigenlijk gevraagd om niet meer jezelf te zijn. En hoewel het mogelijk is om jezelf aan te passen, is het op de lange termijn een voorbode voor problemen. Met jezelf én je partner.
2. Je stijl
Iedereen is uniek op z’n eigen manier. Je kleding, accessoires, make-up, geurtjes, kapsel, lievelingskleuren en alle andere dingen die je onder de noemer ‘mijn stijl’ kunt plaatsen. Zelfs als je “geen stijl” hebt, heb je een eigen stijl. Je stijl zegt wie je bent, hoe je jezelf graag uitdrukt en dat is iets dat niemand je kan en mag afnemen. Als je gevraagd wordt om je stijl te veranderen, dan wordt er eigenlijk gevraagd om je core te veranderen: je individualiteit.
3. Je passies
Iedereen moet iets hebben om voor te leven: een drijvende kracht achter je persoonlijkheid. De een verzamelt Coca-Cola spullen, de ander is voetbalgek en weer een ander werkt als een bezetene. Zo heeft iedereen zijn eigen ding: die gewoonte die voor de drive zorgt. En hoewel dat soms misschien wat uit de hand loopt, en je gevraagd mag worden om het iets te minderen, kan niemand van je vragen om er volledig mee te stoppen.
4. Je contact met naasten
Vraag het een willekeurige voorbijganger: “Wat is het belangrijkste in je leven?” De kans is groot dat de relatie met familie, vrienden en collega’s wordt benoemd. Al deze mensen zijn van vitaal belang en samen maken ze een groot deel uit van je leven. Een partner die niet met je naasten kan omgaan is vervelend, maar daarom mag je partner je niet vragen om het contact met deze mensen te verbreken.
5. Je uiterlijk
Vooral vrouwen worden sinds het begin der tijden bekritiseert om hun uiterlijk. Dankzij social media is dat waarschijnlijk weer een tikkeltje erger geworden. Je mag niet te dik zijn (fatshaming), te dun (thinshaming), maar ook niet te wit, te bruin, te lang of te klein (bodyshaming). Het is eerlijk gezegd nooit goed.
Iedereen mag eruit zien zoals ze dat zelf willen. En als je partner wil dat je je uiterlijk verandert, bijvoorbeeld door gewicht te verliezen, dan is dat niet jou probleem. Kleur je haar, eet je vol, pak een zonnebank: doe wat je wilt doen, maar alleen omdat je het zelf wilt en niet je partner.
6. Je geloof
Het geloof is iets dat mensen kan verdelen of samenbrengen. Het is mysterieus en individualistisch, wat wil zeggen dat het niet in woorden is te omvatten waarom de één wel en de ander niet gelooft. Met andere woorden: het is een eigen keuze of je een bepaald geloof wilt volgen of niet. Dat is niet iets wat een ander voor jou kan bepalen. Heeft je partner problemen met je geloof? Dan mag je je met recht afvragen of het wel tussen jullie gaat werken.
7. Je mening en opvattingen
Iedereen heeft tegenwoordig overal een mening over. Iedereen vindt dat je een mening moet hebben en iedereen weet het beter. Niet alleen op meningenplatform Twitter wordt een meningsverschil uitgevochten, ook in een relatie kan dit nogal eens botsen.
Je opvattingen over het Nederlandse asielbeleid worden afgewezen. Je geeft je goudeerlijke mening over een nieuw truitje, maar het wordt niet gewaardeerd. No worries: dat het niet wordt gewaardeerd is jammer, maar als je partner steeds aandringt om je mening te veranderen? Dat gaat toch wat te ver. Je mag een eigen mening hebben en die ventileren.
Vooral in een relatie is het belangrijk om je eigen mening te behouden. Het laatste wat je wilt is transformeren in een jaknikker: iemand die z’n eigen mening niet uitspreekt. Want als je niet kenbaar mag maken hoe je ergens over denkt, hoe kun je dan nog jezelf zijn?
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.