Partner verlaten: 11 stappen om te doorlopen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Een partner verlaten is nooit makkelijk. Zelfs niet als er een gevoel van opluchting is na het beslissende gesprek. Het maakt weinig uit of je nu twee, vijf of tien jaren samen bent. Een relatie beëindigen is moeilijk.

Je komt er na een paar maanden thuiswerken bijvoorbeeld achter dat er een aantal problemen zijn die je niet meer kunt negeren. Problemen die niet opgelost kunnen worden. Of je beseft na jaren van moeilijkheden eindelijk dat je partner jou als een deurmat behandelt.

Misschien negeerde je deze problemen in eerste instantie, in de hoop dat ze zichzelf zouden oplossen. Maar toen dat niet gebeurde, heb je het wel 41 keer tegen je partner gezegd. Maar wat je ook zei: het had geen effect. En daardoor ben je in een situatie beland waarin je niet langer wilt zitten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat de exacte omstandigheden ook zijn, doet er niet eens toe. Soms weet je dat er geen weg terug is en besef je dat er maar één oplossing is: je partner verlaten.

Partner verlaten

De meesten van ons gaan een relatie aan zonder na te denken over een einde. Het is voor onbepaalde tijd en het liefst voor altijd. Je denkt dat het eeuwig zal duren. Maar ondanks dat je je volledig inzet voor een ‘happily ever after’-liefdesverhaal, kun je op een gegeven moment tot de conclusie komen dat de relatie geen toekomst heeft. Maar je partner verlaten? Dan is niet niks.

Er is een gedeelde (koop)woning, het financiële plaatje, je welzijn en misschien zelfs dat van je kinderen. Het letterlijk opbreken van een huishouden gaat gepaard met de nodige obstakels en uitdagingen. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele nasleep van een relatiebreuk. Een partner verlaten is geen beslissing die je zomaar neemt.

11 stappen om te doorlopen

Als je na een zorgvuldige afweging hebt besloten dat blijven geen optie is, dan kun je je gaan voorbereiden op een breuk. Deze elf stappen kun je doorlopen als je je partner wilt verlaten.

1. Denk na over een uitleg

Soms is het geen verrassing dat je je partner wilt verlaten. Dat is het geval wanneer het al langer tijd niet lekker loopt en het slechts een kwestie van tijd was. In andere gevallen zijn de signalen niet opgevangen en is er geen duidelijk waarschuwing vooraf geweest, ondanks dat je wel het een en ander hebt gecommuniceerd. In dergelijke gevallen kun je erop rekenen dat je partner gechoqueerd zal zijn door de boodschap. De vraag die je dan altijd kunt verwachten is: “Waarom?”

Wat is de reden waarom je niet verder wilt? Volgens psycholoog Robert Taibbi, schrijver van dertien boeken en met 48 jaren ervaring in relatietherapie, is het belangrijk om deze vraag vooraf goed uit te werken.

Taibbi: “Praat idealiter meer over jou en je gevoelens, in plaats van over de ander en hun gedrag. Je wilt niet boos zijn, je wilt niet de schuld geven. In plaats daarvan wil je zo kalm mogelijk zijn, duidelijk zijn, een reden geven die je in een of twee zinnen kunt aangeven.”

Het gevaar hierbij is, zo zegt Taibbi, dat de boodschap niet duidelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval als de reden vaag is of je tegenstrijdige redenen noemt. Volgens Taibbi is de kans dan groot dat je partner daardoor in de war raakt en mogelijk valse hoop krijgt. Andersom is het ook niet de bedoeling dat je te veel informatie deelt, omdat de ander dan niet in staat is om te verwerken wat je allemaal zegt.

2. Verwacht dat je gaat twijfelen

Er is een reden waarom mensen hun scheiding vaak een emotionele achtbaan noemen. Hoe zeker je ook van je zaak bent, verwacht dat je gaat twijfelen aan je redenen. Het is moeilijk om iets achter te laten wat jarenlang (onderdeel van) je leven is geweest. Je komt in dubio te staan, je gaat wankelen in je gevoelens en aarzelen over je keuzes. Zelfs als je achter je keuze staat en blijft staan, verwacht dat er een golf van onzekerheid over je heen zal komen.

3. Vraag jezelf af hoe het verder moet

In een ideale situatie heb je vooraf ruim de tijd genomen om na te denken over de verschillende scenario’s. Wat doe je zodra je het slechte nieuws hebt gedeeld met je partner? Want als je partner eenmaal de waaromvraag heeft gesteld en daar antwoord op heeft gekregen, dan is er nog een vraag die gaat komen: “Wat nu?”

Vraag jezelf dus af wat je na het bericht wilt doen. Ga je ergens anders slapen? Neem je de eventuele kinderen mee? Of ben je nog wel bereid om het huishouden te delen? Dit vraagt om rationeel denken in een emotionele toestand. Daarom is het verstandig om dit vooraf uit te denken, in een situatie waarin de emoties niet de bovenhand hebben.

4. Denk na over het leven na het vertrek

Een groot deel van het verlaten van een partner speelt zich af in je verbeelding. Hoe zal je leven eruitzien als je alleen bent? Waar ga je wonen? Hoe krijg je een woning? Het zijn allemaal vragen die jij jezelf kunt stellen. Je kunt je misschien niet eens meer veel herinneren van hoe het leven was voordat je ging samenwonen. En daardoor kun je je nauwelijks voorstellen hoe het zal zijn. Maar als je je partner wilt verlaten, moet je daar wel op voorbereid zijn.

Als je jezelf praktische vragen stelt over het leven na de breuk, dan kom je steeds meer tot een duidelijk beeld van wat de vervolgstappen zijn. Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Zal je partner het huis moeten verlaten of jij?
  • Waar wil je gaan wonen?
  • Heb je voldoende inkomen om te huren of kopen?
  • Zo niet, moet je een tweede (of andere) baan nemen?
  • Wat kan je werkgever voor je betekenen?
  • Bij wie gaan de kinderen wonen?
  • Hoe verdeel je de inboedel?
  • Is er geld te verdelen?
  • Wie moet er alimentatie betalen?
  • Zal je partner meewerken of tegenstribbelen?

5. Denk aan de kinderen

Het welzijn van je kinderen, als je die heeft, moet voorrang krijgen boven je eigen wensen. Dat jij je partner wilt verlaten moet niet ten koste gaan van de kinderen. Denk er dus niet alleen over na wat de gevolgen voor jou persoonlijk zijn, maar ook voor de kinderen. Hoe vertel je het tegen hen? Hoe gaat hun leven eruitzien na de breuk? Bij wie gaan ze wonen? Moeten ze naar een andere school? Als het om kinderen gaat, dan zijn dit allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden. Bij elke stap die je zet, houd je hen in gedachten.

6. Maak een plan

Zelfs als je denkt dat je partner – net als jij – opgelucht zal zijn als de relatie voorbij is, dan nog is het belangrijk om te denken aan worstcasescenario’s. De angst voor het onbekende doet rare dingen met mensen. Wat als je partner zich ineens heel anders gaat gedragen? Wat als je partner niet meewerkt, maar alles doet om je tegen te werken? Om controle te houden over het onverwachte is het slim een plan te maken voor deze worstcasescenario’s. Denk na over ‘Wat doe ik als…”

  • …mijn partner de breuk niet accepteert
  • …mijn partner dreigt zichzelf wat aan te doen
  • …mijn partner met de kinderen vertrekt
  • …mijn partner al ons geld pint
  • …mijn partner gewelddadig wordt

7. Roep hulp in

Als je eenmaal weet dat het tijd is om uit elkaar te gaan, kan de steun van vrienden en familie helpen. Het is niet iets dat je alleen hoeft te doen. Je sociale omgeving kan in de eerste plaats emotionele steun bieden, maar ook praktische hulp leveren. Vrienden en familie kunnen helpen met verhuizen en eventueel een tijdelijk onderkomen aanbieden.

Steun op de mensen die je vertrouwt in deze moeilijke tijd. Van familieleden en vrienden die je financieel kunnen helpen tot iedereen die een luisterend oor kan bieden. Deel je zorgen, vraag om advies, krijg suggesties: alle beetjes helpen als je een drastische levenskeuze maakt zoals het verlaten van je partner.

8. Schakel een advocaat in

Of je nu getrouwd bent of alleen samenwoont met je partner, overweeg om een gesprek aan te gaan met een scheidingsadvocaat. Bij scheiden komt veel kijken, bij een gezamenlijk koophuis dat wordt verlaten ook. Een scheidingsadvocaat legt uit hoe een scheidingsprocedure gaat, wat de gevolgen zijn en wat er allemaal geregeld kan worden, ook voor stellen die niet getrouwd zijn. Oftewel: de advocaat kan je voorbereiden op wat er moet gebeuren. Daarentegen moet je ook rekening houden met de financiën, want een advocaat is niet bepaald goedkoop.

9. Kopieer belangrijke documenten

Om problemen te voorkomen is het verstandig om kopieën te maken van alle belangrijke documenten. Van hypotheekdocumenten tot bankafschriften tot identiteitspapieren, maak een kopie van elk document en waar de kopieën op een veilige plek. Voor je persoonlijke identiteitsdocumenten is het in ieder geval aan te raden om deze buiten het bereik van je partner te bewaren.

Als aanvulling op deze documenten kun je overwegen om foto’s te maken van de inboedel en back-ups te maken van alle digitale informatie die je niet kwijt wilt raken. In aanloop naar het gesprek waarin je aangeeft dat je wilt vertrekken, kun je ook nog alle wachtwoorden veranderen zodat je partner geen toegang (meer) heeft tot deze accounts.

10. Open een eigen rekening

Als je alleen verder wilt gaan met je leven, dan is er geen plek meer voor een gezamenlijke rekening. Open daarom je eigen betaal- en spaarrekening, eventueel bij een andere bank als je niet wilt dat je partner het komt te weten. Je kunt geen eigen huurwoning financieren vanaf de gezamenlijke rekening met je toekomstige ex-partner. Daarom loop je op de zaken vooruit met het openen van een eigen betaalpakket. Het helpt bovendien als je voorafgaand aan de breuk wat eigen geld hebt gespaard, dat losstaat van het gezamenlijke vermogen.

11. Vertrek

Uiteindelijk zal het D-day worden: de dag waarop je je partner werkelijk verlaat. Hoe je deze dag precies invult is aan jou. Elke situatie is anders. Voor sommigen zal het een plotseling vertrek zijn en zonder medeweten van hun partner. Voor anderen is het een proces waar men maanden naartoe heeft geleefd. Maar als je deze stappen hebt gevolgd, dan kenmerkt deze dag ook een nieuw en fris begin.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie