6 oplichtingstechnieken die ‘romance scammers’ gebruiken op datingapps

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Maak kennis met Peter. Hij is een 52-jarige weduwnaar uit Amsterdam die een paar jaar geleden zijn vrouw verloor aan kanker. Als dertiger begon Peter zijn succesvolle handelsbedrijf in Afrikaanse designmeubelen, het bedrijf dat hij onlangs heeft verkocht. Hij heeft geen kinderen en woont tijdelijk in het buitenland om te genieten van zijn welverdiende vrijheid. Maar omdat alleen zijn hem niet echt bevalt, gaat hij weer op zoek naar liefde. Peter is actief op datingsites in de hoop een partner te vinden.

Wanneer Linda zich inschrijft op een datingsite komt ze al snel in contact met Peter. Ze heeft al snel een zwak voor hem, gezien zijn geschiedenis, maar ook omdat wat hij zegt precies raak is. Ze valt als een blok voor de charmes voor Peter. Er is alleen een probleem: Peter is Peter niet. Hij is een volledig fictief personage, verzonnen door een Nigeriaanse twintiger die zich voordoet als de succesvolle ondernemer. Het doel? Linda geld afhandig maken.

Inhoud van deze pagina

Romance scammers

De wereld van datingapps bestaat uit een grote groep singles (en niet-singles) die op zoek zijn naar liefde. Maar sommigen van hen doen alsof ze op zoek zijn naar liefde, terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar de inhoud van je bankrekening. Hoewel de datingsites en apps steeds populairder zijn geworden om liefde en vriendschap te vinden, zijn ze helaas ook populair geworden onder fraudeurs die bekend staan als romance scammers – oplichters die nietsvermoedende mannen en vrouwen verleiden om geld over te maken. Dat geld zien ze vervolgens nooit meer terug.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Datingapps zijn dag en nacht in de weer om deze ‘romance scammers’ van de apps te weren. Het is echter onmogelijk om elke oplichter de toegang tot de app te ontzeggen. Wat dat betreft is het dweilen met de kraan open, ondanks dat de kraan wel steeds verder wordt dichtgedraaid. Daarom vertellen we je nu welke methodes en technieken deze datingfraudeurs gebruiken om singles op te lichten, zowel op datingsites als op datingapps, zodat jij niet het volgende slachtoffer wordt.

De crisis

Een van de bekendste oplichtingstechnieken is afkomstig uit West-Afrika. In een aantal van deze landen, zoals Nigeria en Ghana, is het een bedrijfsmodel geworden om mensen op te lichten via het internet. In het bijzonder zijn zij vooral actief via datingapps en sites, waarbij de oplichters in deze landen zich vaak voordoen als personen uit westerse landen zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk of Canada.

Met de nepidentiteit proberen ze een band met je op te bouwen door weken- of zelfs maandenlang berichten te versturen. Het doel is om je hart te winnen. Zodra de band sterk genoeg is, gebeurt er plotseling iets in hun leven: een crisis. Er is niemand anders dan jij die hulp kan bieden. Op slinkse wijze word je verleid om geld over te maken.

  • Medische spoed: of jij de rekening van de dokter kunt betalen.
  • Vast bij de douane: of jij een bedrag kunt ‘lenen’.
  • Gearresteerd door de politie: of je een voorschot kunt betalen aan de advocaat.

Cryptofraude

Een relatief nieuwe oplichtingstechniek op datingapps is die van cryptofraude. Hoewel de werkwijze deels overeenkomt met de gebruikelijke technieken van oplichters op datingapps, vragen zij bij deze vorm van fraude niet om geld. Op geslepen wijze brengen de oplichters je in de verleiding om in cryptovaluta te investeren, zoals zij dat ook doen. Althans, dat zeggen ze. Want in werkelijkheid willen zij dat je investeert op het cryptoplatform dat door de oplichters wordt beheerd. En je raadt het al: al het geld dat je investeert verdwijnt al sneeuw voor de zon.

Voorschotfraude

Vraagt je nieuwe liefde om financiële hulp? Dan zou dat meteen een rode vlag moeten zijn -een waarschuwingsteken om niet te negeren. Zelfs als je beloofd wordt dat je het geld meteen terugkrijgt (en tien keer zoveel) zou je het nooit moeten doen. Deze vorm van fraude heet voorschotfraude, ook wel bekend als 419-fraude.

De 419-scam is vernoemd naar het Nigeriaanse wetsartikel 419. Bij deze vorm van fraude, die dus strafbaar is gesteld in het wetsartikel, word je misleid om geld over te maken met de belofte dat je er later rijkelijk voor beloond wordt. Die beloning volgt echter nooit.

Vliegticket

Op zoek gaan naar een man of vrouw uit het buitenland? Houd er rekening mee dat het je kwetsbaar maakt voor problemen. Bij deze oplichtingstechniek is er de buitenlandse partner die graag naar je toe wil komen, maar niet genoeg geld heeft voor het vliegticket. Als jij wilt dat je partner naar Nederland komt, zit er niets anders op dan dat jij het ticket betaalt. Zodra je het geld overmaakt zodat je nieuwe liefde een ticket kan kopen is het contact voorbij. Het is meestal het laatste wat je hoort van deze persoon.

Er zijn meerdere variaties op deze oplichtingstechniek. Een van de voorbeelden is dat je ‘toekomstige partner’ het ticket al wel zelf gekocht heeft, maar dat deze persoon bij de douane wordt vastgehouden voordat er verder gereisd mag worden. Tenzij jij een betaling overmaakt waardoor je partner zich kan ‘vrijkopen’ bij de douane.

Bankrekeningfraude

Stelt je match voor om geld voor hem of haar te ontvangen? En word je aangeboden om een deel ervan zelf te houden? Dan is het goed om te weten dat dit de manier is waarop geldezels worden geronseld, mensen die hun rekening laten gebruiken om geld afkomstig van criminele activiteiten naar iemand anders over te maken. Als je gebruikt wordt als geldezel, ben je het slachtoffer van fraude. Maar dat niet alleen: je bent dan ook een verdachte omdat je hebt meegewerkt aan een misdrijf. Ga dus nooit in op verzoeken om geld voor iemand anders te ontvangen.

Phishing

Zomaar klikken op links is nooit goed. Het kan gebeuren dat een match een link naar je verstuurt omdat deze persoon iets aan je wil laten zien. Nu kan het een onschuldige actie zijn van iemand die werkelijk iets met je wil delen, maar het kan ook een geval van phishing zijn.

Bij phishing wordt er gebruik gemaakt van een nagemaakte website of app. Deze nepversie is alleen gemaakt om je persoonlijke gegevens te stelen. Afhankelijk van de specifieke website kunnen je wachtwoord en emailadres gestolen worden, maar ook andere financiële gegevens. Als al je gegevens bekend zijn bij de oplichters, is identiteitsfraude ook mogelijk.

Identiteitsfraude waarschuwingstekenen:
  • Onverwachte activiteiten op je afschriften
  • E-mails die vragen om persoonlijke informatie
  • Brieven over leningen die je aangevraagd hebt
  • Telefoontjes over afgesloten contracten
  • Missende rekeningen en afschriften

Wat te doen

Met al deze oplichtingstechnieken proberen datingfraudeurs hun slachtoffer te benadelen. In de meeste gevallen gaat het om geld, terwijl het ook mogelijk is dat slachtoffers worden ingezet ter ondersteuning van criminele activiteiten. Herken je een van deze oplichtingsmethodes bij iemand die je op een datingapp hebt ontmoet? Of ben je het slachtoffer geworden van datingfraude? Volg dan deze stappen:

  1. Informeer de datingapp.
  2. Doe aangifte bij de politie.
  3. Blokkeer de persoon.
  4. Sla alle bewijzen op.
  5. Maak geen geld (meer) over.
  6. Neem geen contact meer op.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie