Online daten ervaringen: zijn ze positief, negatief of neutraal?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Online daten is ongetwijfeld een gamechanger in de moderne romantiek. Of je nu op zoek bent naar liefde, vriendschap of gewoon een interessante connectie, online daten heeft het allemaal. Mede dankzij de datingapps is het internet een plek geworden waar mensen liefde vinden, gedachten uitwisselen en zelfs nieuwe vriendschappen sluiten. Maar de ervaringen zijn niet uitsluitend positief.

Terwijl sommige mensen succesverhalen hebben en hun zielsverwanten vinden, zijn er anderen die te maken krijgen met de duistere kant van online daten. Datingapps kunnen een fantastische manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, maar tegelijkertijd moet het met zorg en voorzichtigheid worden benaderd. Oftewel: het is zowel een bron van mogelijkheden als van uitdagingen. En dat zien we terug in de onderzoeken naar de ervaringen met online daten.

Gemengde ervaringen

Uit een Radar Testpanel-onderzoek onder ruim 3500 mensen met ervaring op de online-datingmarkt blijkt dat 41 procent van de deelnemers een relatie heeft gevonden via online dating. Hoewel veel mensen positieve ervaringen hebben, zijn er ook negatieve aspecten. Ongeveer een kwart van de deelnemers is gestopt vanwege nepprofielen en grensoverschrijdend gedrag, zoals ongepaste reacties en dickpics.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Veel gebruikers klagen over nepprofielen, van vrij onschuldige pogingen om een date te regelen voor oma tot zogenaamde Amerikaanse soldaten die in Afrika aan het werk zijn. En ook zijn er klachten over het manipuleren van aanbiedingen door de datingsites en -apps zelf. Ook klagen mensen over het gebrek aan relevante matches en de moeilijkheid van het opzeggen van een account. Privacyzorgen zijn een belangrijk aandachtspunt voor bijna de helft van de deelnemers.

Emma (28)

“Helaas kan ik online daten niet aanbevelen op basis van mijn eigen ervaringen. Ik ben keer op keer teleurgesteld en het heeft mijn zelfvertrouwen flink beschadigd. Ik had gehoopt om een serieuze relatie te vinden, maar in plaats daarvan kwam ik veel mannen tegen die alleen maar op zoek waren naar iets voor een avondje. Ze speelden spelletjes, gaven tegenstrijdige signalen en lieten me uiteindelijk in de kou staan. Het voelde alsof ik in een eindeloze cyclus van teleurstellingen belandde. Na maanden van gefrustreerd swipen, heb ik besloten om online daten achter me te laten en te focussen op andere manieren om mensen te ontmoeten. Voor mij werkte het gewoon niet.” – in onze inbox.

Ervaringen van 50-plussers

Uit een peiling onder het MAX-opiniepanel dat voornamelijk uit 50-plussers bestaat blijkt dat de helft van degenen die online hebben geprobeerd succesvol een relatie heeft gevonden. Echter, er zijn ook gevaren, waaronder datingfraude. Engelssprekende mannen met verdachte bedoelingen hebben de panelleden bijvoorbeeld benaderd op de apps. Maar liefst 70% van de panelleden heeft een vervelende ervaring gehad op een datingplatform, maar de meesten voelen zich wel veilig.

Voor deze 50-plussers geldt dat een kritische blik belangrijk is bij online daten. Sommige panelleden hebben succesvolle relaties opgedaan, terwijl anderen rare vogels tegenkwamen. Er zijn ook positieve verhalen, zoals Linda (54) die haar vriend op een datingplatform ontmoette en een latrelatie onderhoudt.

Linda (54)

“Als een 50-plusser die onlangs is gaan online daten, kan ik met volle overtuiging zeggen dat het een echte eyeopener was! Na een paar maanden op een datingapp te hebben gezeten, heb ik mijn borrelmaatje gevonden. We delen dezelfde interesses, en ik kan oprecht zeggen dat ik verliefd ben geworden op iemand die ik anders nooit zou hebben ontmoet. Online daten heeft mijn leven veranderd op een manier die ik nooit had verwacht. Ik zou het iedereen aanraden, maar blijf wel alert en gebruik je gezonde verstand!” – in onze inbox.

Positief, negatief en neutraal

Over het algemeen kunnen we stellen dat mensen positieve, neutrale en negatieve ervaringen hebben met daten, zo blijkt ook uit recent onderzoek. De ervaringen variëren sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van je mindset, verwachtingen, eerdere ervaringen en wie je ontmoet op de apps.

Waarom sommige mensen positieve ervaringen hebben met online daten, terwijl anderen een neutrale of zelfs negatieve mening hebben? Het antwoord op deze vraag is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Laten we daarom eens kijken naar de mogelijke redenen achter deze verschillen.

Positieve ervaringen

Voor sommige mensen kan online daten een hele goede ervaring zijn omdat het ze de mogelijkheid geeft om mensen te ontmoeten die ze anders misschien nooit zouden tegenkomen in het dagelijks leven. In andere woorden: het vergroot hun datingpool en opent de deur naar een groot aantal potentiële partners. Meer potentiële partners leidt weer tot meer kansen om iemand te vinden die goed bij je past.

Degenen met positieve ervaringen hebben meestal een positieve en open mindset als het om daten gaat. Ze gaan er met een optimistische houding in en zien elke ontmoeting als een kans om nieuwe mensen te leren kennen. In ieder geval om leuke ervaringen op te doen. Ze nemen de tijd om interessante gesprekken te voeren, zien het deels als tijdverdrijf en entertainment, en hebben geduld bij het vinden van een serieuze connectie.

Een andere factor die kan bijdragen aan de positieve ervaringen is de mogelijkheid om gemeenschappelijke interesses te delen met potentiële partners. Als je jezelf goed kent en weet wat je wil, ben je bijvoorbeeld in staat om gerichter te zoeken naar mensen met wie je een echte klik kunt hebben.

Lisa (42)

“Online daten heeft mijn zelfvertrouwen een flinke boost gegeven! Na een pijnlijke scheiding voelde ik me onzeker over alles. Toch besloot ik om het eens te proberen en mijn angsten te overwinnen. Ik ontmoette Stefan, een man met een geweldig gevoel voor humor. Hij stelde me meteen op mijn gemak en liet me inzien dat ik nog steeds gewild was. Het werd uiteindelijk niets tussen ons, maar hij liet mij wel weer in mezelf te geloven.” – in onze inbox.

Neutrale ervaringen

Voor sommige mensen kan online daten een meer neutrale ervaring zijn. Dit kan te maken hebben met de verwachtingen die je hebt bij het gebruik van datingapps. Verwacht je snel de liefde van je leven te vinden? Of binnen enkele dagen een onenightstand? Dan kun je ontdekken dat het meer tijd nodig heeft en dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

Neutrale ervaringen kunnen ook het gevolg zijn van de beperkingen van online communicatie. Sommige mensen vinden het moeilijk om een diepere connectie te ervaren via berichten of chat, bijvoorbeeld als je de voorkeur geeft aan face-to-face gesprekken om echt een gevoel voor iemand te krijgen. Je kunt ook een neutrale ervaring hebben als je niet per se op zoek bent naar een langdurige relatie en offline ontmoetingen, maar wel mensen wilt spreken.

Max (35)

“Mijn ervaring met online daten is nogal gemengd. Aan de ene kant vind ik het een handige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en interessante gesprekken te voeren. Ik heb een paar leuke dates gehad en er grappige anekdotes aan overgehouden. Aan de andere kant, heb ik ook momenten gehad waarop ik me hopeloos voelde door alle oppervlakkige gesprekken die ik voerde. Het lijkt soms alsof ik steeds in herhaling val. Ik denk dat online daten werkt voor sommige mensen, maar dat het voor iemand met mijn uiterlijk niet zo geschikt is.” – in onze inbox.

Negatieve ervaringen

Voor anderen kan online daten een uiterst negatieve ervaring zijn. Dit kan verschillende redenen hebben. Een veelvoorkomend probleem is dat sommige mensen op datingapps niet oprecht zijn en zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Ze doen bijvoorbeeld net alsof ze een relatie willen, maar haken af zodra het serieus wordt. Of ze lijken niet op de foto’s. Dergelijke ervaringen kunnen leiden tot teleurstellingen en frustraties bij degenen die wel op zoek zijn naar een oprechte connectie.

De negatieve ervaringen kunnen ook ontstaan door het gevoel van overweldiging en keuzestress. Het grote aantal profielen en opties lijkt aantrekkelijk, maar in werkelijkheid maakt dat de keuze alleen maar moeilijker. Met meer keuze maak je minder keuzes. Recente trends laten dan ook zien dat dit kan leiden tot date-moeheid, ook wel bekend als een dating burn-out.

Martijn (25)

“Ik ben behoorlijk teleurgesteld in datingapps. Het leek een veelbelovende manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ik heb gemerkt dat veel mensen alleen maar gefixeerd zijn op je uiterlijk. Zodra je foto niet aan hun verwachtingen voldoet, word je genegeerd. Het voelt alsof ik gereduceerd ben tot een profielfoto en mijn persoonlijkheid en interesses er niet toe doen. Ik ben op zoek naar een vaste relatie, maar door de datingapps heb ik het gevoel gekregen dat ik ongeschikt ben. Ik ben er klaar mee.” – in onze inbox.

Hoewel online daten veel mogelijkheden biedt, leidt het dus niet altijd tot een positieve ervaring. Uit de reacties die wij hebben ontvangen, kunnen we wel stellen dat de meningen over online daten verdeeld zijn. Hoe je online daten ervaart, verschilt echt per persoon.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie