Onderzoek: ‘Vrouwen ghosten meer dan mannen’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

In 2022 is het zeldzaam om een Nederlandse single te vinden die geen ervaring heeft met ghosten. Waar het ghosting-fenomeen enkele jaren geleden nog de wenkbrauwen deed fronsen, hebben alle singles het nu wel een keer meegemaakt. Of ze zijn zelf geghost of iemand anders heeft hen geghost. We zijn de term zelfs zo nonchalant gaan gebruiken dat het zich ook heeft verspreid naar de professionele wereld.

Voor wie de laatste vijf jaar onder een steen heeft gelegen: ghosting is de term voor het gedrag dat mensen vertonen wanneer ze plotseling niets meer van zich laten horen. Hoewel ghosting soms als geroepen komt en misschien zelfs een grote zucht van verlichting veroorzaakt, zijn de meeste slachtoffers van mening dat het allesbehalve prettig is. Het kan tot onzekerheid leiden en een algemeen gevoel van frustratie, wat voor datingapp happn de reden is geweest om het fenomeen te onderzoeken.

Vrouwen ghosten vaker dan mannen

Uit recent onderzoek van de datingapp onder 600 singles blijkt dat het merendeel ervaring heeft met ghosting. Sterker nog, 80% van deze singles is één of meerdere keren geghost. En zelf kunnen ze er ook wat van, want 56% van de vrouwen heeft wel eens niets meer van zich laten horen, terwijl dit onder mannen 38% is. Vrouwen ghosten dus vaker dan mannen – veel vaker.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Ondanks dat we allemaal van mening zijn dat er betere en lievere alternatieven zijn voor ghosting, lijkt het erop dat ghosting onderdeel is geworden van de moderne datingcultuur. Voor de meeste singles is het geen ongewone ervaring. Meer dan de helft van de singles is namelijk niet één keer, maar meermaals geghost op een datingapp. 59% van de vrouwen geeft dit aan tegenover 64% van de mannen.

Onzekerheid, boosheid en verdriet

Iedereen die zich aan de ontvangende kant van het ghosting-spectrum heeft bevonden, weet dat het een laag-bij-de-grondse actie is. Het kan dan ook tot verschillende emoties leiden. Volgens het onderzoek is onzekerheid een van de meest voorkomende emoties als het aankomt op ghosting, zo zegt 32% van de vrouwen en 30% van de mannen. Behalve onzekerheid worden ook boosheid (12%) en verdriet (12%) vaak genoemd als de gevolgen van ghosting.

Waarom singles elkaar ghosten?

Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar gemak. We houden ervan dat alles makkelijk gaat, een persoonlijke gesprek om iemand af te wijzen is dat niet. Bij meer dan 1 op de 3 vrouwen (37%) was het ghosten dan ook een bewuste actie, terwijl dit bij 21% van de mannen het geval was.

Bijna de helft van de singles (45%) geeft verder aan dat ze iemand kunnen ghosten als er geen match lijkt te zijn. Maar dat is niet de enige reden, want meer dan een kwart van de vrouwen (27%) geeft aan dat ze ook ghosten als de ander een vervelende of ongepaste opmerking maakt. Mannen, daarentegen, ghosten eerder (26%) wanneer ze geen zin meer hebben om te reageren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie