Onderzoek: ‘Depressie op jongere leeftijd voorspelt relatiestatus op latere leeftijd’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
2 minuten leestijd

Depressies en angsten hebben vaak een negatieve impact op relaties. Maar ook als deze tot het verleden behoren, kunnen ze – later in het leven – van invloed zijn op toekomstige relaties. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar depressie en angst onder jongvolwassenen dat is gepubliceerd in Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een steekproef met 1.592 Australische volwassenen van 20 t/m 24 jaar oud. De deelnemers waren allen single ten tijde van het onderzoek waarna zij vervolgens iedere 4 jaar werden ondervraagd over hun relaties gedurende een periode van 12 jaar. De onderzoekers wilden vooral weten of een depressie of angst op jongere leeftijd van invloed is op toekomstige relaties. En dat bleek zo te zijn.

Depressie wel, angst niet

De resultaten tonen aan dat een depressie, maar niet angst, in verband staat met alleen blijven op latere leeftijd. Singles die als jongvolwassenen een depressie hebben dus een grotere kans om alleen te blijven in de jaren erna. En dat niet alleen: zowel angst als depressie op jongere leeftijd kunnen voorspellen dat degenen die wel een langdurige partner vinden meer ontevreden zijn met hun relaties en meer relatieconflicten hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoewel angsten en depressies tijdelijk kunnen zijn, kunnen ze later in het leven van invloed zijn op de relaties die je hebt. “Deze bevindingen dragen bij aan het onderzoek dat aantoont dat depressie en angst op jonge leeftijd belangrijke persoonlijke en sociale kosten met zich meebrengen, niet alleen voor mensen met een slechte geestelijke gezondheid, maar ook voor hun partners”, aldus de onderzoekers.

Wat dit betekent?

“Het onderzoek laat zien dat niet alleen de huidige psychische gesteldheid van belang is voor gelukkige relaties”, zo stelt PsyPost, “maar dat preventieve maatregelen even belangrijk zijn als het gaat om het verzekeren van gelukkige, gezonde partnerschappen voor individuen later in het leven”.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie