Is je al eens verteld om gewoon op je gevoel te vertrouwen bij belangrijke beslissingen in het leven, terwijl er geen duidelijke uitleg werd gegeven over waarom die gevoelens gevolgd moesten worden? Sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal onverklaarbaar en dat geldt ook voor gevoelens die ergens in de onderbuik beginnen en hun weg vinden naar het bewustzijn. Een van de gedachten die het onderbuikgevoel kan triggeren is een innerlijke ‘bevestiging’ dat een partner vreemdgaat.
Of het daarmee een zekerheid is dat de ander ook vreemdgaat? Niet voor de volle 100%, al voel je in veel gevallen wel goed aan dat er iets niet klopt. Iets zegt je dat er wat speelt. Maar in plaats van rechtstreeks op je gevoel te vertrouwen, wil je eigenlijk liever concreet bewijs, vooral als het zover gaat dat je begint te vermoeden dat je partner jou bedriegt.
Een benauwd gevoel in je borst. Een drukkend gevoel in je maag. Het gevoel dat er iets niet klopt, maar weinig bewijs om het te staven. Soms weet je het gewoon. We vertellen je meer over het onderbuikgevoel en waarom wij overtuigd zijn van deze instinctieve gevoelens. Al hebben de vrouwen hierin wel een streepje voor.
Wat is dat onderbuikgevoel?
Heel concreet: de belangrijkste zenuw in je darmen stuurt signalen naar de hersenen die je gedrag en gevoelens beïnvloeden. Het onderbuikgevoel is het resultaat van deze signalen. De meeste mensen zullen het gevoel wel herkennen, maar er geen duidelijke uitleg of verklaring over kunnen geven. We ‘voelen’ immers vaak bedreigende situaties in onze maag en wat we dan voelen noemen we het onderbuikgevoel. Sommige mensen beschrijven het als een interne stem, maar je kunt je onderbuikgevoel ook op andere manieren ‘voelen’.
Tekenen van een onderbuikgevoel
- spanning in je lichaam
- beklemmend gevoel in de buik
- kippenvel
- misselijkheid
- een zinkend gevoel in je maag
- zweterige handpalmen
- terugkerende gedachten over een situatie
- een spontaan inzicht
Hoewel de hersenen lange tijd werden gezien als het centrum van alle emoties, hebben onderzoekers ontdekt dat het het negeren van een ‘onderbuikgevoel’ ons minder op onze hoede maakt en minder ontvankelijk voor gevaar. Oftewel: alleen rationele beslissingen geven niet altijd de doorslag, want ook gevoelens spelen een belangrijke rol in het wel of niet ondernemen van een actie. Je onderbuikgevoel kan je namelijk echt weerhouden om iets te doen, net zoals het de aanleiding kan zijn om een bepaalde belangrijke stap te maken.
Onderbuikgevoelens of intuïtie
Het begrip onderbuikgevoel wordt doorgaans in negatieve zin gebruikt voor gevoelens en emoties die men als negatief worden ervaren. Inmiddels heeft het woord ook een neutralere betekenis gekregen en wordt het onder de noemer van ‘intuïtie’ geplaatst: dit is eveneens een gevoel dat van doorslaggevend belang kan zijn om een bepaalde beslissing te nemen, zonder dat daar een verdere rationele verklaring voor kan worden gegeven.
Een ander samenhangend begrip is dat van instinct. Al met al worden deze begrippen ook wel het ’tweede brein’ genoemd. Luisteren naar dat onderbuikgevoel stelt mensen in ieder geval in staat om soms betere beslissingen te nemen dan met alleen rationeel denken.
Waarom het gevoel er is
Het interessante aan ons onderbuikgevoel en de manier waarop het werkt, is dat het verloopt als een onbewust proces. Het is iets waarvan we niet weten dat het speelt binnen ons lijf en onze gedachten. Het verschil is dat ons bewuste brein naar dingen kijkt en dat op een rationele manier probeert uit te leggen. Ons onbewuste brein daarentegen werkt als een soort van legpuzzel: het is voortdurend puzzelstukjes in elkaar aan het leggen. Als de stukken niet in elkaar passen, treedt er een gevoel op in de trant van:
“Er is iets mis. Hier is iets anders aan de hand.”
Het gevoel geeft in dit geval een belangrijk waarschuwingssignaal af. Als er een puzzelstuk ontbreekt, ontstaat het gevoel dat er iets mis is; er wordt een waarschuwingssignaal afgegeven. Het is iets waarvan we ons niet altijd bewust zijn dat het aan de hand is, maar intern wel iets losmaakt. In feite geeft je lichaam signalen door die nog niet geïnterpreteerd kunnen worden door je brein.

Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
Vrouwen hebben sterkere onderbuikgevoelens
Er is een algemene overtuiging dat vooral vrouwen door hun evolutie een sterker vermogen hebben ontwikkeld om intuïtieve beslissingen te nemen. Er wordt daarbij aangenomen dat onze vrouwelijke voorouders na verloop van tijd een situatie moesten evalueren, omdat ze zowel zichzelf als hun kinderen moesten beschermen. Ze moesten hun gedrag en beslissingen zien af te stemmen op de omgeving.
Daarom zijn de hersenen van vrouwen geëvolueerd om effectiever te zijn in het ordenen van losse stukjes. Dit geeft vrouwen vandaag de dag weer het vermogen om mensen en situaties beter te lezen en beslissingen te nemen of iets goed of slecht voor ze is.
Mag je erop vertrouwen?
Het is op zich best triest om te moeten constateren dat áls vrouwen het gevoel hebben dat hun partner ontrouw is of dat er iets niet klopt in de relatie, ze vaak gelijk hebben ook. Of dat overspel nu virtueel, fysiek of emotioneel van aard is, vrouwen zijn er beter in om vreemdgaan te voorspellen op basis van hun gevoelens.
Studies hebben aangetoond dat als dit gebeurt er een toename van dopamine in de hersenen is. Er vindt niet alleen een psychologisch proces plaats, maar er is ook een fysiologisch proces. Je brein en je lichaam zeggen: ‘Ik moet alert zijn’. Of het nu goed of slecht is, staat in dit geval even in het midden, maar alertheid is in elk geval cruciaal.
Het is een betrouwbare raadgever
Dat neemt niet dat mannen dat gevoel ook kunnen hebben, maar veel psychologen en wetenschappers stellen dat het gevoel bij vrouwen sterker is, zoals we al opmerkten. Het interessante aan ons onderbuikgevoel en de manier waarop het werkt, is in ieder geval dat het onbewust gebeurt, maar daarna toch op een bepaalde manier een bewustzijn in iemand losmaakt.
Natuurlijk kun je het ook bij gevoelens wel eens bij het verkeerde eind hebben, maar over het algemeen kan er inderdaad worden gesteld dat onderbuikgevoelens wel mogen worden vertrouwd; of dat nu gaat over het accepteren van een nieuwe baan, het kopen van een huis of over vreemdgaan.
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?