Romantische sprookjes over onmogelijke liefdes vullen al sinds jaar en dag onze boekenkasten en de meest bekende literaire geschriften weten de intense pijn van een onmogelijke liefde naadloos op papier te zetten.
De welbekende verhalen over onbereikbare liefdes slagen er keer op keer in om een gevoelige snaar te raken en vaak denken we dat ware liefde zou moeten voldaan aan het ideaalbeeld uit boeken of films. Toch blijkt de liefde in de echte wereld lang niet altijd zo perfect te zijn. En misschien geldt dat ook wel in jouw geval.
Je bent misschien verliefd op iemand die, om welke reden dan ook, onbereikbaar is. Het is een onmogelijke liefde omdat de ander een relatie heeft of misschien zelfs omdat jij zelf ook getrouwd bent. Niet alle liefdes zijn mogelijk en niet alle onmogelijke liefdes zijn het waard om voor te vechten. Aan sommige onmogelijke liefdes moet nu eenmaal een abrupt eind komen om te voorkomen dat je jezelf helemaal verliest. Soms is het beter om het onbereikbare gewoon los te laten. Hoe moeilijk dat ook is.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat is een onbereikbare liefde?
Je bent verliefd geworden op iemand die al getrouwd is en kinderen heeft of je bent helemaal gek van iemand die veel ouder is dan jij; hoe dan ook, de liefde is onmogelijk. Ondanks jouw hevige gevoelens voor de ander blijven deze onbeantwoord, omdat de ander zich op een soort van verboden terrein bevindt.
Dat mensen deze gevoelens ervaren is overigens niet heel gek, want juist dat wat onbereikbaar is, is aantrekkelijk. Veel mensen zullen het gevoel van een onbereikbare liefde dan ook wel herkennen uit de pubertijd.
Het meest typerende voorbeeld is de student die zich aangetrokken voelt door de leraar. In de meeste gevallen zullen deze gevoelens echter vanzelf overwaaien. Toch komt het ook voor dat de intense gevoelens eindeloos voortduren en dat kan voor een hoop frustraties zorgen. Onbeantwoorde liefdes zijn namelijk vermoeiend en ontmoedigend.
Voorbeelden van onmogelijke liefdes
Oké, we gaven hierboven het (letterlijke) schoolvoorbeeld van een scholier die verliefd werd op die knappe leraar of die beeldschone lerares, maar als we iets verder denken, dan komen we natuurlijk uit bij het meest bekende onmogelijke liefdesverhaal van allemaal: dat van Romeo en Julia.
In dit tragische verhaal van Shakespeare gaat het allemaal om twee pubers uit twee vijandig gezinde families. Opvallend is dat het verhaal vandaag de dag nog de theaters vult, maar dat de eerste opvoering van het toneelstuk al van 1596 dateert.1
Terwijl sprookjes, Disney-films en soapseries ons doen geloven dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt, is dat in het echte leven iets minder het geval. Als we de theorie omtrent onbereikbare liefdes doortrekken, dan komen we namelijk uit bij een aantal varianten:
Narcisme
Voor een narcist is niets genoeg. Deze mensen zijn altijd op zoek naar the next big thing in hun leven en dat geldt ook voor liefdes en partner. De ware zou moeten voldoen aan een ideaalbeeld om zo de eigen gebreken te compenseren. De behoeften van narcisten zijn altijd in beweging. Dat wil zeggen, ze zijn nooit lang tevreden wat de liefde voor een narcist vermoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt.
Verboden terrein
De onderlinge verschillen laten deze liefde niet toe en maken het daarmee onbereikbaar. Denk aan een student en een docent, een dokter en een patiënt, en twee mensen met een enorm leeftijdsverschil. Tegelijkertijd zijn het dit soort onbereikbare liefdes die de aantrekkingskracht juist vergroten. Uitgerekend datgeen dat niet binnen handbereik ligt, blijft fascineren. Want als het wel bereikbaar zou zijn, dan zou het ineens een stuk minder uitdagend worden.
Spookliefde
In dit geval wordt er een ideaalbeeld geschetst van een (bestaand) persoon die we niet of bijna niet kennen. Er worden in onze gedachten daarom allerlei eigenschappen aan de persoon toegekend die misschien helemaal niet blijken te kloppen. Deze persoon wordt geïdealiseerd. Eigenlijk houden we onszelf bij deze zogenaamde spookliefdes voor de gek. In de psychologie wordt dit ook wel een anaklitische liefde genoemd.
Wat zegt de wetenschap erover?
Dat liefde fascinerend is, dat weet iedereen. Het vormt niet alleen een thema dat altijd scoort op het witte doek, maar ook de wetenschap houdt zich er uitgebreid mee bezig. Dat geldt ook voor onbeantwoorde liefdes in het bijzonder.
Onbereikbare liefdes zijn vermoeiend, gekmakend, destructief en we lijden eronder. Vaak is onze emotionele weerstand niet sterk genoeg is om dit lijden te vermijden. Dat mag weliswaar heel zwaar van stof klinken, maar gelukkig zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken die dit soort gevoelens op een duidelijke manier weten te verklaren.
Uit onderzoek dat is uitgevoerd namens de Journal of Neurophysiology blijkt namelijk dat een afwijzing van iemand waar je verliefd op bent delen van het brein stimuleert die worden geassocieerd met motivatie, beloning en verslaving.1
Verslavingen
Een groep van 15 studenten die kort daarvoor waren afgewezen werd onderzocht. Alle 15 kregen ze eerst een foto te zien van degene door wie ze waren afgewezen. Daarna kregen ze een andere foto te zien van iemand die ze eveneens persoonlijk kenden, maar waarbij geen enkele sprake was van verliefdheid. Er zou iets interessants gebeuren.
De hersenen van de deelnemers bleken namelijk actiever in delen die geassocieerd werden met motivatie, beloning, verslaving, verlangen en zelfs fysieke pijn, toen de foto van de persoon die ze had afgewezen werd getoond, dan bij de foto van een willekeurige bekende. De wetenschappers vergelijken de toestand waarin de hersenen verkeert zelfs met een drugsverslaving.
Extreme neigingen
Dat helpt ook meteen verklaren waarom gevoelens en gedragingen die verband houden met een afwijzing in de liefde maar moeilijk onder controle te houden zijn. In de meest extreme gevallen kunnen afwijzingen daarom zelfs leiden tot stalking, moord, zelfmoord en klinische depressie.
Hoe je kunt loslaten en vergeten: 5 tips
Duidelijk is dus dat dit soort romantische gevoelens niet kunnen worden beschouwd als een gezonde vorm van liefde. Hoewel het in lang niet alle gevallen zo dramatisch zal zijn als hierboven vermeld is het wel zaak om de gevoelens zo snel mogelijk de baas te zijn. Loslaten en vergeten van de onmogelijke liefde doe je met de onderstaande 5 tips:
1. Hou jezelf niet voor de gek
Je bent er kapot van, want op dit moment draait jouw hele wereld om degene waar jij verliefd op bent. Je vergeet daardoor bijna dat er ook nog andere mensen op de aarde zijn. Hoe moeilijk het op dat moment ook is: als jouw gevoelens niet worden beantwoord, dan wil dat niet gelijk zeggen dat je je nooit meer zo zult kunnen voelen (bij een ander). Soms heb je misschien teveel verwachtingen en is het beter om de verliefdheid te stoppen en jezelf niet langer voor de gek te houden.
2. Stap over je ego heen
Het is dan ook verspilde tijd en moeite om aandacht te besteden aan iets wat niets oplevert. Er zijn vast wel andere mensen die even goed bij jou passen en de meest succesvolle mensen zijn in staat om over hun ego heen te stappen en weer verder te gaan met hun leven. Dit soort mensen weten namelijk dat er nieuwe kansen ontstaan die ze wel de voldoening geven waar ze naar op zoek waren. Volg dit voorbeeld en neem afstand.
3. Vat het niet te persoonlijk op
Desondanks hoeft het lang niet altijd te zijn dat het alleen maar aan jou ligt. Soms heeft de andere persoon hele andere redenen om niet op jouw avances in te gaan. Dat doet de ander niet om jou te kwetsen, maar soms gewoon omdat het niet anders kan. In dit soort gevallen moet je denken aan de gelukkige familieman of iemand die veel ouder is dan jij.
4. Verleg jouw aandacht
Tegelijkertijd is het ook aan te raden om zelf actief te blijven en je aandacht te verleggen. Anders blijf je je maar afvragen wat de ander aan het doen is en dat kan belemmerend werken. Ga een nieuwe sport beoefenen of pak een oude hobby weer af. Hoe dan ook: houd jezelf bezig, zowel fysiek als mentaal. Het is misschien moeilijk om niet meer aan de ander te denken, maar door actief bezig te zijn, zorg je er in elk geval dat je er minder tijd voor hebt.
5. Ontvolg de onmogelijke liefde op sociale media
Hoe dan ook: je moet over jouw gevoelens heen en dat betekent dat je minder aan de ander moet denken. Hoewel dat niet te radicaal moet zijn (anders leidt dat juist weer tot frustraties), doe je er wel goed aan om steeds minder van jouw onmogelijke liefde te zien. Tegenwoordig is de beste manier daarvoor om de ander niet meer te volgen op sociale media. Je kunt je al deze kwellingen wel besparen. Ze zeggen immers niet voor niets: uit het oog is uit het hart.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.