Heb je ooit om je heen gekeken en je afgevraagd waarom iedereen liefde heeft gevonden, behalve jij? Hoe het kan dat zelfs de grootste nerd in je schoolklas al getrouwd is en drie kinderen heeft, terwijl jij nog dagelijks op de apps zit te swipen als een… nerd?
Waarschijnlijk heb je allerlei goede redenen bedacht die kunnen verklaren waarom het niet wil lukken in de liefde. Het zat je niet mee, je ontmoette steeds de verkeerde types, of je weigerde genoegen te nemen met minder. Daarom ben je nog steeds bezig met een intern onderzoek naar wat je nu echt zoekt in een partner.
Je weegt alle potentiële kandidaten af aan de hand van een lijstje die je zou moeten helpen bij het vinden van liefde. Maar dat lijstje kan juist het probleem zijn, want er kunnen dingen opstaan die er eigenlijk niet op horen te staan. Dat is wat Logan Ury zegt, datingcoach en schrijfster van het boek met de veelzeggende naam ‘How to Not Die Alone’.
Volgens Ury zijn we niet goed in het beoordelen van wat we belangrijk vinden in een partner. De belangrijkste eigenschappen die op het lijstje staan, zijn in werkelijkheid helemaal niet zo belangrijk. Onderzoek zegt namelijk, zo zegt Ury in haar boek, dat mensen het belang van bepaalde elementen overschatten bij het overwegen van toekomstige resultaten. Of simpel gezegd: je kunt niet voorspellen wat je gelukkig zal maken.
Het zonnige zuiden
Om een voorbeeld te geven gaan we terug naar het jaar 1998, toen onderzoekers van de University of Texas zich afvroegen of leven in het zonnige Zuid-Californië mensen gelukkiger maakt dan leven in het koudere Midwesten. Nu zou je kunnen denken dat mensen gelukkiger worden als ze elke dag aan het strand kunnen liggen in plaats van dansen in de regen, maar dat is niet het geval. Ondanks de grote weerschillen tussen Zuid-Californië en het Midwesten zijn de mensen er even tevreden. Dus terwijl sommige eigenschappen heel belangrijk lijken om meer tevreden te zijn met je leven, zijn ze dat niet.
3 onbelangrijke eigenschappen
Als we dit vertalen naar de datingwereld, kunnen we stellen dat er dingen zijn die je overschat in de zoektocht naar een partner. Volgens Ury zijn er drie eigenschappen die we overschatten bij het vinden van liefde – en die dus minder belangrijk zijn dan je denkt.
1. Uiterlijk
Ondanks dat je je vooral tot elkaar aangetrokken voelt door wat je ziet, is het uiterlijk maar een van de vele aspecten van een relatie. Het is niet zo belangrijk als mensen denken. “Zelfs als je met de meest aantrekkelijke persoon trouwt, zul je uiteindelijk wennen aan hoe deze eruitziet”, zegt Ury. “Dat aanvankelijke plezier zal vervagen.”
Niemand verwacht van je dat je een relatie begint met iemand die je een gevoel van afkeer oproept. Maar de waarde die je toekent aan de fysieke aantrekkelijkheid zou je wel kunnen verlagen. Of in ieder geval je definitie van ‘je type’ veranderen, zodat meer mensen jouw type kunnen zijn.
Volgens Ury toont de wetenschap aan dat lust in de loop der jaren vervaagt. Als je je partner uitsluitend kiest op basis van hoe deze eruitziet en hoe aantrekkelijk je dat vindt, dan is de kans groot dat je daar later nog maar weinig van merkt. Vraag jezelf dus af: wat is er buiten het uiterlijk nog meer?
2. Dezelfde interesses of eigenschappen
Als we van de buitenkant naar de binnenkant gaan, komen we terecht bij de persoonlijkheid. Volgens onderzoek zoeken we mensen die overeenkomen met onszelf, zoals een soortgelijke achtergrond of dezelfde interesses. Maar Ury zegt dat dit geen voorspeller is van een succesvolle relatie.
Ury gaat nog een stapje verder en legt in haar boek uit dat een partner die je aanvult beter is dan een partner die ongeveer hetzelfde is. Het is niet nodig om alles samen te doen met je partner. Het kan ook alleen, met vrienden of met anderen, waardoor je ondertussen ook nog een stukje van je eigen identiteit behoudt.
3. Financiën
Bij de zoektocht naar een partner maken sommigen de fout om zich te veel te laten leiden door de financiële toekomstperspectieven. Een hoge functie met een riant salaris? Het is niet iets waar je te veel op zou moeten letten volgens Ury. Het doet er natuurlijk wel enigszins toe, maar tot op een zekere hoogte. Een normale baan met het jaarsalaris van Jan Modaal? Het is oké.
Als een relatie constant onder druk staat door financiële problemen, dan is de kans groot dat dit leidt tot relationele problemen. Maar de kanttekening die Ury daarbij maakt is dat onderzoeken aangeven dat je niet gelukkiger wordt naarmate je meer verdient. Er is een grens. Zoals geld niet gelukkig maakt, maakt een partner met meer geld je ook niet gelukkiger.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.