Wanneer je aan het scrollen bent langs de datingprofielen, zie je plotseling een afkorting die je niet kent: NSFW. In gedachten ga je alle mogelijke woordcombinaties af die weerspiegeld worden in deze afkorting. Van ‘Niet Slordig, Fijne Werkplek’ tot ‘Nog Steeds Flauwe Woordgrappen’: je bent compleet in het duister over de betekenis. Wat betekent het?
NSFW is een veelzijdige internetafkorting die je overal kunt tegenkomen, niet alleen op datingapps. Het is een handige afkorting om je te behoeden voor situaties waarin je onbedoeld geconfronteerd kunt worden met materiaal dat niet geschikt is voor je ogen of de omgeving waarin jij je bevindt. We vertellen je er meer over.
Wat betekent NSFW?
NSFW staat voor ‘Not Safe for Work’, oftewel ‘niet veilig voor werk’. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Nou, het is eigenlijk een manier om je te waarschuwen dat iets niet echt geschikt is voor een formele werkomgeving. We hebben het over de dingen die je beter niet wilt openen als je naast je baas zit of wanneer je een belangrijke presentatie aan het voorbereiden bent.
Soms wordt ook de afkorting ‘Not Safe for Wife‘ bedoeld, om aan te geven dat je als man problemen kunt krijgen als je vrouw toevallig de kamer binnenloopt. We hebben het hier over inhoud die een beetje expliciet, gewelddadig of gewoonweg ongepast kan zijn.
Als je je de mysterieuze afkorting NSFW ergens tegenkomt, dan weet je dat je beter even je nieuwsgierigheid kunt bedwingen en het niet moet openen waar anderen het kunnen zien. Je wilt natuurlijk niet dat je in verlegenheid wordt gebracht, toch?
Waarvoor het wordt gebruikt
Stel je voor: je bent in de kantoorkantine aan het lunchen en tijdens je lunch ga je graag even swipen. Niets bijzonders, je collega’s zien het je vaker doen. Je opent de datingapp en opeens verschijnt er een verleidelijk profiel op je scherm. Je nieuwsgierigheid begint te kriebelen, maar wacht even: als je die vier magische letters ziet – NSFW – is het tijd om jezelf te kalmeren. Het is de herinnering dat je niet moet vergeten waar je bent. Dit profiel kan namelijk iets bevatten wat een beetje te pikant is voor de setting waarin jij je bevindt.
NSFW is een waarschuwing zodat je twee keer nadenkt voordat je de inhoud bekijkt. Want als je dat zonder nadenken doet, kan het je in een ongemakkelijke situatie brengen. Of erger nog, je baas zou het zomaar kunnen zien. Hoe zou je baas reageren als jij op kantoor naakte lichamen in suggestieve poses bewondert?
De afkorting NSFW wordt niet alleen gebruikt voor expliciete inhoud, maar ook voor dingen die gewoonweg niet passen bij een serieuze werkomgeving. Het is als een soort waarschuwingsbord dat zegt: “Hé, dit is beter voor je vrije tijd, niet voor hier!” Dus de volgende keer dat je de afkorting ziet, weet dan dat het beter is om het niet te openen op je werkplek of met mensen om je heen. Bewaar het voor een moment waarop je je geen zorgen hoeft te maken over toeschouwers.
NSFW op datingapps
Op datingapps wordt NSFW vaak gebruikt als een manier om te waarschuwen voor mogelijke expliciete of ongepaste inhoud. Stel je voor dat je aan het scrollen bent door de profielen en je komt iemand tegen die ‘NSFW’ in het profiel vermeldt. Dit is een duidelijke hint dat deze persoon seksueel getinte gesprekken wil voeren en mogelijk ook seksuele inhoud (foto’s of video’s) deelt.
Als je NSFW vermeldt, geef je op een datingapp aan dat je openstaat voor een meer volwassen of ondeugend gesprek. Het kan betekenen dat je bereid bent om te praten over je seksuele voorkeuren, fantasieën of intieme details. Of misschien ook wel dat je op zoek bent naar een seksdate. Dus als je niet geïnteresseerd bent in zulke gesprekken, is het beter om door te scrollen naar het volgende profiel. Sommige apps, zoals de volgende, kunnen NSFW-inhoud bevatten:
Het is een brede term
Ondanks de letterlijke betekenis (niet veilig voor werk) wordt de NSFW-afkorting ook gebruikt om je te behoeden in andere situaties. Hoewel de term meestal wordt geassocieerd met pornografie, wordt het ook vaak gebruikt als waarschuwingslabel voor gewelddadige of beledigende inhoud. Het is er bijvoorbeeld ook voor bedoeld om je te waarschuwen dat het absoluut niet geschikt is voor minderjarigen. In sommige gevallen wordt NSFW ook gebruikt om aan te geven dat iets je ongemakkelijk kan maken. Dit is wat allemaal onder NSFW kan vallen:
- Seksuele inhoud: foto’s, video’s of verhalen met seksuele handelingen of naaktheid.
- Gewelddadige beelden: afbeeldingen of video’s van geweld.
- Grof taalgebruik: teksten, opmerkingen of inhoud met vulgair of beledigend taalgebruik.
- Drugs- en alcoholgebruik: gebruik of misbruik van drugs of alcohol.
- Fetisj inhoud: fetisjen of voorkeuren die als schokkend kunnen worden ervaren.
- Seksueel getinte grapjes: grapjes of memes met dubbelzinnige, seksueel suggestieve inhoud.
- Racistische of haatdragend: inhoud die racistisch, haatdragend of discriminerend is.
- Horror: inhoud met angstaanjagende scènes die als schokkend kunnen worden ervaren.
Hoe NSFW is ontstaan
Ongepaste inhoud vermijden is op televisie niet zo moeilijk. Films en series worden geclassificeerd volgens een classificatiesysteem dat aangeeft voor welke leeftijdsgroepen de inhoud geschikt is. Dit kan variëren van ‘Alle leeftijden’ tot ‘Geschikt voor 18 jaar en ouder’ en pictogrammen die uitleggen waarom dit het Kijkwijzer-advies is.
Televisieprogramma’s die incidenteel ongepaste inhoud wilt tonen, beginnen met een waarschuwingslabel. Bijvoorbeeld met een waarschuwing dat de inhoud niet geschikt is voor jongere of gevoelige kijkers. Nieuwslezers kunnen zeggen: ‘De volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren’. Maar zo’n systeem bestond nog niet online – daarom werd NSFW geïntroduceerd.
Lang, lang geleden, in de beginjaren van het internet, begonnen mensen zich zorgen te maken over ongepaste inhoud die overal opdook. Ze wilden elkaar waarschuwen voor de ondeugende links en seksueel getinte video’s die je liever niet wilt openen tijdens werkuren. Maar hoe konden ze dat doen?
Iemand kwam toen met het briljante idee om de term NSFW te gebruiken, wat dus ‘Not Safe for Work’ betekent. Het was als een geheime code tussen internetgebruikers, een manier om elkaar te waarschuwen dat iets een tikkeltje te pikant, gewelddadig of gewoonweg ongepast was voor een werkomgeving.
De introductie van NSFW begon eigenlijk als een grapje op een forum van factcheckingwebsite Snopes. Iemand zat op het forum te klagen dat mensen ongepaste berichten als ‘NFBSK’ moesten labelen, wat stond voor ‘Not For British School Kids’. Maar al snel veranderde dat grapje in iets groters. Mensen begonnen NSFW overal te gebruiken. En nu is NSFW niet meer weg te denken uit onze onlinecultuur. Het heeft zelfs zijn weg gevonden naar woordenboeken en wordt erkend als een officiële term.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.