7 nadelen van dating apps en online daten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

In een ideale wereld verloopt een eerste date als een sprookje. Je hebt na uren swipen eindelijk een match waar je wat mee kunt. Alles wat je zegt is grappig, intelligent en interessant en dat geldt ook voor de persoon met wie je praat. De klik? Die is vanaf het begin al aanwezig. Als het mogelijk was zou je door je beeldscherm willen klimmen om in elkaars armen te vallen.

Na het matchen van de agenda’s staat de date op de agenda. En die verloopt beter dan je ooit hebben durven dromen. Het lijkt een match made in heaven, waarna het niet lang duurt voor de koffers ingepakt worden om samen verder te gaan.

Iedereen die een dating app heeft geprobeerd weet dat het in de realiteit niet zo werkt. Tenminste, lang niet voor iedereen. Misschien dat je iemand kent die het bovenstaande scenario heeft meegemaakt, maar dat is een uitzondering.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Van alle honderd matches zijn er zelfs maar weinig die tot een date leiden. Als het tot een date komt, dan blijft het vaak bij die ene date. Wie geluk heeft ontmoet iemand die wat meer dates blijft plakken, waarna het alsnog op een fiasco uitloopt. Een vaste relatie vinden is het doel van velen, maar slechts enkele gebruikers bereiken dit beoogde doel. Het swipen is eenvoudig en vermakelijk, een relatie vinden niet.

Dit zijn de nadelen

Natuurlijk, de dating apps hebben voordelen, waarschijnlijk meer dan nadelen, maar deze nadelen zijn er wel degelijk. Er zijn zelfs aardig wat nadelen die de minder leuke kanten van online daten benadrukken. Wie ermee begint moet er rekening mee houden dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is; het is soms vervelend, eentonig en misschien zelfs pijnlijk. Dit zijn de nadelen van online daten waar je mee te maken kunt krijgen.

1. Je wordt genegeerd en afgewezen

Wie kennismaakt met de moderne single ontdekt een vervelende eigenschap. Je kunt er namelijk van uitgaan dat je niet op ieder bericht een antwoord krijgt. Zelfs geen “Nee” of “Sorry, je bent mijn type niet.” In de realiteit krijg je zelfs vaak geen enkele vorm van een reactie, nog niet eens een beleefde afwijzing.

Als je dus iemand een bericht verstuurt verwacht dan dat “geen reactie geen interesse” betekent. Je wordt volledig genegeerd, alsof je geen gevoel hebt of er niet toe doet, en dus passief afgewezen.

2. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen

Vind je jezelf aantrekkelijk? Dan is het maar de vraag hoe je erover denkt als je een app als Tinder hebt geprobeerd. Je veegt talloze profielen naar rechts en verwacht match na match te begroeten. Wat er gebeurt is dat je maar één match krijgt; ook nog eens een profiel die je eigenlijk naar links wilde swipen.

Dating apps kunnen je het gevoel geven dat je helemaal niet zo leuk, aantrekkelijk of interessant bent. Het is niet raar of uniek dat je aan jezelf gaat twijfelen, dat doet iedereen.

3. Je kunt teleurgesteld worden

Zoals altijd geldt voor digitale communicatie is het niet mogelijk om je echte persoonlijkheid te tonen met een tekstbericht of emoji. Daar kom je snel genoeg achter zodra je online dating voor het eerst probeert. Online doen mensen zich anders voor dan in het echt. Soms bewust, maar vaak ook onbewust.

Die openhartige man die je met een ongeveinsde eerlijkheid charmeert? Op de eerste date ontmoet je wie hij echt is; terughoudend, zwijgzaam en onbewogen. Dat is niet wat je verwachtte.

4. Je komt vaak niet verder dan oppervlakte

Hoewel Tinder nog steeds een van de meest gebruikte dating apps in Nederland is lijken singles het niet meer serieus te nemen. Het gevolg van deze trend is dat het gebruik van de dating app gekenmerkt wordt door nonchalant gedrag en een gebrek aan diepgang.

Verwacht simpele vragen over je favoriete dingen, geen diepgaande vragen om je écht te leren kennen. De gesprekken zijn soms geestdodend, kleurloos en eentonig.

verwarring keuze

5. Je kunt moeilijk een keuze maken

Onbeperkte opties lijken aantrekkelijk. En terwijl je misschien denkt dat je zo veel meer kans op maakt, is dit in de realiteit meestal niet het geval. Wat je ook niet meteen beseft is dat het de keuze niet makkelijker maakt. Dit heet de paradox of choice, ook wel bekend als keuzestress. Het hebben van een onbeperkte pool van potentiële dates heeft een aantal grote nadelen.

Ten eerste, heeft iedereen veel meer keuze. Niet alleen jij, maar elke gebruiker. Dit betekent dat je niet alleen zelf meer keuze hebt, anderen hebben dat ook. Met andere woorden, je hebt meer concurrentie. Als je bovendien een keuze maakt dan ben je minder tevreden over je keuze, maar het kan je ook bevriezen zodat je helemaal geen keuze maakt.

6. Je kunt vergeten dat je met echte mensen te maken hebt

Met al dat geveeg en snelle beoordelingen van profielen kun je potentiële dates als objecten gaan beschouwen, niet bestaande karakters in een virtuele wereld. Een uitgebreid onderzoek uit 2012 toont aan dat toegang tot een oneindig aantal profielen “ertoe kan leiden dat je potentiële partners als objecten gaat beschouwen.” In die situatie is het vrij normaal dat je overdreven kieskeurig wordt, of het meer als een spel ziet.

7. Je krijgt te maken met leugens

Dating apps, maar ook internet in het algemeen, bieden de mogelijkheid om de waarheid te verbergen of te verdraaien. Het is voor iedereen veel gemakkelijker maken om over zichzelf te liegen.1 Die aardige man waarmee je een match hebt? Hij is waarschijnlijk geen seriemoordenaar, maar hij is waarschijnlijk ook geen 27-jarig boxershortmodel van 1.90m met een sixpack. Hij kan 26 jaar zijn, 1.85m lang of hij heeft nog nooit een professionele fotoshoot meegemaakt. Mensen liegen over zichzelf, op dating apps waarschijnlijk zelfs vaker dan op andere apps.

Door al deze nadelen lijkt het erop dat online daten een vrij slechte manier is om nieuwe mensen te ontmoeten. Je denkt misschien; “waarom zou ik dit in hemelsnaam willen?!” Maar online daten heeft niet alleen minpunten. Zelfs als je al deze nadelen weet betekent het niet dat je het niet moet proberen, of dat online daten “slechter” is dan de traditionele datingsites zoals Parship en Lexa. Het is alleen wél handig dat je deze nadelen in gedachten houdt als je het probeert, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de soms verwarrende wereld van online daten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie