Minachting in relaties: 8 tekenen van een neerbuigende partner

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Op een bepaald moment in ons leven komen de meesten van ons terecht in een relatie die niet werkt. Soms is het gewoon de manier waarop het loopt, bijvoorbeeld als twee mensen uit elkaar groeien. Andere keren zijn de redenen wat duidelijker te benoemen, zoals een lange afstand of een leeftijdsverschil. Maar het probleem wat uiteindelijk de relatiebreuk veroorzaakt, kan ook wat ingewikkelder zijn.

Merk je steeds vaker dat je partner zich ergert aan de manier waarop je eet, ook al eet je altijd op dezelfde manier? Begint je partner jou steeds vaker te corrigeren? En word je er steeds vaker op gewezen dat je iets ‘verkeerd’ doet in de ogen van je partner? Dan zou dat een teken kunnen zijn van minachting in je relatie.

Wat is minachting in relaties?

Minachting in relaties doet zich voor als een van beide partners zich neerbuigend uitlaat over de ander. Dat is wanneer je jezelf hoger in waarde acht dan je partner. Je behandelt je partner daarom niet als een gelijke, maar als iemand die minderwaardig is – alsof je partner onder je staat of je tijd niet waard is. Het is meer dan kritiek hebben op je partner, want minachtig wordt gevoed door sluimerende negatieve gedachten die zich gedurende de relatie opbouwen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

8 tekenen van een neerbuigende partner

Wanneer mensen denken aan het gedrag dat aan de basis staat van een relatiebreuk, dan hebben de meeste mensen de neiging om te denken aan de bekende oorzaken: van vreemdgaan en financiële problemen tot veranderde persoonlijkheden en gewijzigde gevoelens. Maar naast deze heldere oorzaken zijn er andere oorzaken die op het oog kleiner en onbeduidend lijken, terwijl ze dat niet zijn. Minachting voor een partner is daar een voorbeeld van. Dit zijn 8 tekenen dat je een minachtende partner hebt.

1. Je partner voelt zich superieur

Een eerste teken van minachting in een relatie is dat je partner een gevoel van superioriteit heeft. Als het ter sprake komt, is je partner de beste en de slimste van jullie twee, ook al trek jij dat in twijfel. Met zelfvertrouwen is niets mis, met arrogantie wel. Het is erg vermoeiend om een partner te hebben die doet alsof hij of zij alles weet en jij bijna niets.

Als je partner de kans krijgt om je iets te leren over wat je niet weet, dan wordt deze kans niet overgeslagen. Doordat alles uitgebreid aan je wordt uitgelegd, zelfs de meest simpele dingen, komt je partner heel neerbuigend op je over.

2. Je partner haalt je naar beneden

Aangezien deze persoon zichzelf hoog boven jou heeft gezet, ontstaat er een hele kritische blik. In de ogen van je partner kun je het daarom nooit goed genoeg doen. Het maakt niet uit wat je doet, niets is ooit goed genoeg. Er wordt daarbij vooral ingezoomd op je zwaktes. Of het nu het eten is dat je kookt voor het gezin of het werk dat je doet: het is niet goed genoeg. Maar zelf wil je partner niet onder een vergrootglas liggen, want zwakheden bestaan zogenaamd niet bij je partner.

3. Je partner weet het altijd beter

Altijd gelijk hebben, maar dan ook echt altijd: het is een vervelende gewoonte van je partner. Zelfs wanneer er iets niet klopt en dit zelfs overduidelijk is, wordt het zeker niet toegegeven. Alles wordt erbij gehaald om te zorgen dat jij geen gelijk krijgt. Waarom? Omdat het gewoon niet mogelijk is dat jij iets wel weet en je partner niet.

4. Je wordt vergeleken met andere mensen

Ondanks dat je bepaalde taken uitvoert die je eigenlijk helemaal niet wil doen, weet je partner het nog erger te maken door te zeggen dat ‘[Naam] dat wel goed doet’. Je partner minderwaardig laten voelen tot een ander is een vorm van minachting.

5. Je partner onderbreekt je de hele tijd

Een neerbuigende partner kan je het gevoel geven dat je mening waardeloos is. Terwijl je iets wilt zeggen, word je bijvoorbeeld steeds onderbroken en krijg je niet eens de kans om je mening te delen. Als je die mogelijkheid niet krijgt, dan beschouwt je partner je niet als een gelijke. Voortdurend onderbreken is bovendien een manier om iemand te vernederen.

6. Je partner maakt sarcastische opmerkingen

Sarcastische opmerkingen zijn een vorm van minachting dat niet zo duidelijk is. Zo kan je partner wrok koesteren over iets waar hij of zij niet tevreden mee is. Maar in plaats van open communicatie, verkiezen ze sarcasme om het bespreekbaar te maken. Alleen dan wel op een manier waarop het kleinerend is.

7. Je partner verbetert je publiekelijk

Het is verschrikkelijk irritant als je publiekelijk wordt verbeterd, vooral door de partner die je door dik en dun zou moeten steunen. Hoewel het aan het begin lijkt alsof iemand hulpvaardig is, kan het al snel een probleem worden. Jij hebt het recht om je zinnen af te maken wanneer je aan het woord bent.

8. Je partner doet betuttelend

Ontneemt je partner je geregeld de kans om iets zelf te doen? Of mag je geen eigen keuzes maken? Als dit geregeld gebeurt, kan het je gaan kleineren. Een betuttelende partner of echtgenoot kan behulpzaam lijken, maar de onderliggende boodschap is heel duidelijk: je bent zelf niet in staat.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie