‘Mensen blijven in ongelukkige relatie uit medelijden en onbaatzuchtigheid’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Maak je de relatie uit of blijf je in de ongelukkige relatie om je partner geen pijn te doen? Het is een vraag die velen zichzelf stellen in tijden van tegenspoed. De beslissing om je relatie te beëindigen kan een levensveranderende impact hebben op zowel de partner als jezelf. In een ongelukkige relatie blijven is voor sommigen moeilijk te begrijpen maar iedereen die het heeft meegemaakt kan erover meepraten; een relatie uitmaken is soms gewoon niet zo eenvoudig.

Het is zelfs niet eens ongebruikelijk dat mensen in een ongelukkige relatie blijven, terwijl het misschien contra-intuïtief is om bij de partner te blijven. Dit wordt nu bevestigd door een onderzoek van de Universiteit van Utah. Onderzoekers van de universiteit beweren dat mensen in deze slechte relaties blijven uit onbaatzuchtigheid, omdat ze medelijden hebben met de partner.

Waarom blijven?

Eerder onderzoek over het onderhouden van een ongelukkige relatie heeft zich voornamelijk gericht op eigen behoeften van de persoon die niet gelukkig is. Daarin komt naar voren dat redenen genoemd worden zoals ‘niet alleen willen zijn’ of de ‘angst om altijd alleen te blijven’. Het recente onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology, laat echter zien dat er meer speelt.1

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

“Als mensen denken dat de partner erg afhankelijk van de relatie is dan zijn ze minder geneigd om een breuk te initiëren,” zegt assistent professor Joel van de Universiteit van Utah. “Dit geldt zelfs voor mensen die zelf niet echt gehecht zijn aan de relatie of ontevreden zijn over de relatie. Over het algemeen willen we onze partners geen pijn doen en geven we om wat ze willen.” “Bij het maken van die keuze, kan de ongelukkige partner hopen dat de relatie zal verbeteren,” zei Joel.

Voor het onderzoek werden in totaal 1848 mensen in een relatie gevolgd, in periodes van 10 weken en 2 maanden. In het onderzoek kwam naar voren dat hoe afhankelijker de partner is in de ogen van degene die het wil uitmaken, hoe minder waarschijnlijk het is dat deze het uitmaakt. Dit suggereert dat mensen in deze ellendig of zelfs ongezonde relatie blijven uit medelijden voor de partner. Uit onbaatzuchtigheid hebben ze niet het gevoel dat ze in staat zijn om de relatie te beeindigen.

De nieuwe bevindingen tonen aan dat medelijden voor de partner en onbaatzuchtigheid een rol spelen als het gaat om het overwegen van een relatiebreuk. Bij het maken van de keuze om het uit te maken wordt niet alleen naar de eigen behoeften gekeken maar ook naar die van de partner.

Uitmaken heeft immers een grote invloed op het leven van de ander. Het blijkt dat veel mensen rekening houden met de gevoelens en perspectieven van de partner met wie ze een ongelukkige relatie onderhouden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie