Dit ene meningsverschil leidt tot dubbele kans op scheiding

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Hoeveel relatietips je ook tot je neemt en zelfs als je je uiterste best doet om compromissen te sluiten: in geen enkele relatie is het mogelijk om het over alles eens te zijn. Alle gelukkige stellen hebben weleens een discussie of meningsverschil waarin niemand water bij de wijn wil doen.

De één wil per se naar Ibiza om dagenlang aan het strand te liggen, terwijl de ander een droomreis naar Bali wil afvinken. Of je vindt dat je genoeg doet in huis, maar je partner blijft maar klagen over dat je te weinig doet. De meeste van deze relatieperikelen worden overwonnen door de liefde voor elkaar. Maar sommige problemen gaan dieper. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je dit ene meningsverschil hebt, dat jij en je partner twee keer zoveel kans hebben om te scheiden. Wat dit probleem is? Het nemen van risico, en dan vooral de mate van financiële risico’s die je neemt.

Het nemen van risico’s

We weten allemaal dat ruzie maken om geld een veelgehoorde klacht is onder stellen. Hoe de ene partner omgaat met geld is een doorn in het oog van de ander. Het is algemeen bekend dat conflicten over financiën tot grote relatieproblemen kunnen leiden – die al dan niet opgelost worden. In een deel van de gevallen leidt het zelfs tot een tripje naar de rechtbank om een scheiding aan te vragen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De reden achter deze financiële relatieproblemen ligt volgens onderzoek nieuw onderzoek van de University of Californië niet zozeer aan een gebrek aan geld, maar eerder aan de uiteenlopende voorkeur voor risico’s. Het onderzoek zegt dat dit – op de lange termijn gezien – de grootste voorspeller is van een echtscheiding. Sterker nog, stellen met het grootste verschil in risicovoorkeuren hebben twee keer zoveel kans om te scheiden, vergeleken met stellen die een vergelijkbare risicohouding hebben.

Het nemen van risico’s

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad The Economic Journal, deed onderzoek naar de risicovoorkeuren van 5.300 stellen uit Duitsland in de periode van 2004 tot 2017. Deelnemers aan de enquête – die jaarlijks wordt uitgevoerd – werd gevraagd hoe bereid ze zijn om risico’s te nemen wanneer het gaat om hun carrière, sport, autorijden en financiële zaken. Uit een analyse bleek dat de kans op scheiden twee keer groter is als de stellen anders denken over het nemen van risico’s.

“Ruziën over geld wordt meestal genoemd als een reden voor een echtscheiding, maar een belangrijke oorzaak van deze conflicten kunnen verschillen in risicohouding zijn”, zegt Marta Serra-Garcia, auteur van het onderzoek en hoofddocent aan de Rady School. “Risicohoudingen bepalen investeringsbeslissingen, zoals de huisvesting van het gezin. Als echtgenoten verschillende risicovoorkeuren hebben, zullen ze het vaak oneens zijn over gemeenschappelijke en zeer belangrijke investeringen in het huwelijk.”

Uit de bevindingen blijkt ook dat stellen die van mening verschillen over spaar- en investeringsbeslissingen, minder snel een eigen woning hebben en/of hun woning laten renoveren. Serra-Garcia zegt wanneer stellen hun middelen bundelen, zoals het samenvoegen van het inkomen, ze aanzienlijke voordelen kunnen behalen uit het huwelijk. Het onderzoek laat ook zien dat stellen die nog niet lang bij elkaar zijn in de loop van de tijd meer op elkaar gaan lijken, wat aantoont dat de risicohoudingen niet vastliggen.

Een tip voor de datingindustrie

De onderzoekers zeggen dat het onderzoek gevolgen kan hebben voor de datingindustrie. Of dat ze er in ieder geval kunnen leren. Omdat een groot deel van de stellen elkaar leert kennen op deze datingplatforms, zouden ze ze vooraf al informatie kunnen krijgen over de risicohouding van de ander. En dat zou hen op de lange termijn kunnen helpen als de match tot een huwelijk leidt.

“Datingsites ontwerpen vaak algoritmen die de optimale match proberen te vinden”, zegt Serra-Garcia. “Als dergelijke websites matches voorstellen tussen mensen die vergelijkbaar zijn in hun risicohouding, zou dat de kans kunnen verkleinen dat als er een stel uit komt, het in de toekomst zal mislukken.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie