Daten is spannend. Als je het de meeste mensen vraagt, zijn eerste dates nog spannender dan sollicitatiegesprekken. Ze kunnen overweldigend zijn, oersaai en soms een ervaring om héél snel te vergeten. Ondertussen heb je te dealen met golven van nervositeit en angst die een tweede date praktisch onmogelijk maken.
Eerste dates zijn voor angstaanjagend omdat er veel unknowns zijn – onzekerheden die vooraf niet voorspeld kunnen worden. Het maakt niet uit hoe vaak je op een date bent geweest, deze onzekerheden blijven en zijn een vast onderdeel van daten. En omdat wij mensen heel goed zijn in het bedenken van worstcasescenario’s, is het soms makkelijker om de date af te zeggen dan werkelijk te gaan daten. Maar eigenlijk moet dat geen optie zijn.
11 manieren om vertrouwen te krijgen in daten
Het is misschien niet realistisch om te verwachten dat je helemaal geen spanning voelt tijdens een eerste date, maar er zijn wel manieren om meer vertrouwen te krijgen in daten. Psycholoog Roxy Zarrabi zegt dat het opbouwen van je vertrouwen in daten vergelijkbaar is als het opbouwen van spieren; het vergt intentie, oefening en geduld.
“Net zoals je niet één keer naar de sportschool gaat en verwacht dat je daardoor uithoudingsvermogen en spieren ontwikkelt, zou je ook niet hetzelfde resultaat moeten verwachten bij het opbouwen van je datingvertrouwen”, zegt Zarrabi. In PsychologyToday legt ze uit hoe je je datingvertrouwen kunt vergroten, aan de hand van deze elf tips.
1. Creëer een pre-date routine
Een vaste routine voorafgaand aan de date kan helpen om je kalm en zelfverzekerd te voelen. Denk erover na welke activiteiten of oefeningen je kunnen helpen om de spanning los te laten en je gecentreerd te voelen.
“Als je je geaard voelt, kan het je helpen de zenuwen te beheersen en volledig aanwezig te zijn op de date”, zegt Zarrabi. “Als je niet zeker weet welke activiteiten je kunnen helpen om je geaard te voelen, probeer dan een pre-date afspeellijst met liedjes te maken, meditatie, dans, lichaamsbeweging of een mindfulness-oefening.”
2. Denk na over je zelfverzekerde zelf
Denk eens terug naar een moment waarop jij je het meest zelfverzekerd voelde. Wanneer was dat? Wat deed je? Met wie was je en wat had je aan? Probeer iets van dat moment ‘mee te nemen’ naar de date om dat gevoel bij je te dragen. Dit verandert hoe jij je voelt tijdens de date.
3. Maak een lijst van je sterke punten
Voorafgaand aan een date is het niet ongewoon om aan jezelf te gaan twijfelen. Je kunt gaan denken dat je ‘niet goed’ zult zijn, te lelijk of dat je niets te bieden hebt. Als een soort van counter-initiatief stelt ze voor dat je een lijst maakt met je sterke punten.
Zarrabi: “Overweeg positieve feedback die je in het verleden hebt gekregen of vraag familie en vrienden wat zij denken dat je sterke punten zijn Houd deze lijst bij de hand en bekijk hem voor elke eerste date. Dit kan niet alleen een boost voor je zelfvertrouwen zijn, maar het kan ook een nuttige herinnering zijn aan de steun die je in je leven hebt, ongeacht hoe de date verloopt.”
4. Bedenk een aantal vragen die je wilt stellen
Nooit meer een ongemakkelijke stilte? Bedenk van tevoren een aantal vragen die je kunt stellen om je date beter te leren kennen. Als je het gevoel hebt dat je even niets te vertellen hebt, kun je terugvallen op deze vragen. Overweeg vragen die niet met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden en die jij ook kunt beantwoorden, zoals:
- Wat was het laatste waar je enthousiast over was en waarom?
- Wat is iets dat je onlangs aan het lachen maakte?
- Wat is de laatste serie die je hebt gezien?
5. Visualiseer hoe je jij wilt voelen op de date
Visualiseren doet in feite het tegenovergestelde van piekeren. Terwijl je bij piekeren vooral denkt aan alles dat mis kan gaan op de date, ben je met visualiseren vooral bezig met de doelen die je wilt bereiken op de date. Volgens onderzoek helpt visualiseren bij het verbeteren van de prestaties en het vertrouwen. Visualiseren hoe jij je wilt voelen op de date vergroot de kans dat je een zelfverzekerde mindset hebt tijdens de date.
Zarrabi: “Neem 5-10 minuten de tijd om je ogen te sluiten en stel je voor hoe het zou zijn om zelfverzekerd te zijn op je date. Wat zou je zeggen? Hoe zou jouw houding eruit zien? Wat zou je denken? Hoe zou je lichaam voelen? Probeer je te concentreren op het aanspreken van je zintuigen bij het visualiseren van de scène van de date om het zo levendig mogelijk te laten voelen.”
6. Krijg feedback over je datingsstijl
Als je denkt dat je wel wat hulp kunt gebruiken voor hoe je je moet gedragen tijdens een date, overweeg dan een ontmoeting met een matchmaker of datingcoach. Dit zijn experts in het geven van dit soort feedback. Ze kunnen je helpen te wijzen op gewoonten of maniertjes waarvan je niet wist dat deze onaantrekkelijk zijn op een date.
7. Ontdek je relatiebehoeften en communicatievoorkeuren
Daten is makkelijker als je datet met mensen die overeenkomen met hoe jij bent. Wanneer je je relatiebehoeften en communicatievoorkeuren kent, merk je meestal al vroeg of iemand wel of niet bij je past.
“Het kennen van deze informatie is van vitaal belang om je in contact te brengen met de juiste persoon, maar ook om de mensen te elimineren die niet in staat zijn om aan je behoeften te voldoen”, legt Zarrabi uit. “Als je weet wat je wilt, breng je minder tijd door met mensen die niet bij je passen, wat empowerment geeft en uiteindelijk je zelfvertrouwen kan vergroten.”
8. Concentreer je op de vraag of jij de persoon leuk vindt
En daarmee dus niet andersom, of de ander jou leuk vindt. Volgens de psycholoog vergroot het de kans dat jij je onzeker voelt wanneer je de date benadert met de vraag of de ander jou leuk gaat vinden.
“Wanneer je de focus verschuift naar of jij iemand leuk vindt, geeft dat kracht. Omdat het dan niet langer alleen aan de andere persoon is om te beslissen of er meer in zit. Als gevolg daarvan kan deze verschuiving helpen om je vertrouwen in het daten op te bouwen.”
9. Denk aan strategieën die je op de date kunt gebruiken
Wat doe je als de eerste 20 tot 30 minuten van de date zijn verstreken en je bent nog steeds nerveus? Zarrabi stelt voor dat je vooraf een strategie bedenkt – een plan om jezelf te helpen tijdens de date.
“Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je even wegloopt en een vriend(in) appt voor een snelle peptalk, een korte ademhalings- of mindfulnessoefening, of een lijst op je telefoon bekijken die je van tevoren hebt voorbereid met herinneringen of bevestigingen die op dat moment kalmerend aanvoelen.”
10. Laat je steunen door vrienden of familie.
Samen is altijd makkelijker dan alleen. Laat je daarom helpen door iemand die een bijdrage kan leveren. Vertel dat je meer vertrouwen wilt krijgen in daten en vraag of ze jou daarbij kunnen helpen.
11. Denk aan wat beter kan
Elke date is uniek. Het kan een grappige anekdote worden die je nog jarenlang vertelt op verjaardagen, een catastrofe of een bijzondere ontmoeting met je levenspartner. Je weet nooit wat het wordt. Maar hoe de dates ook verlopen, ongeacht de uitkomst, ze geven je wel de kans om te leren van de ervaring.
“Overweeg om na te denken over wat je denkt dat goed ging op de date en op welke gebieden je je zou willen verbeteren”, zegt Zarrabi. “Misschien kon je tijdens de date bijvoorbeeld wel doordachte vragen stellen om de ander beter te leren kennen, maar merkte je ook dat je veel praatte omdat je zenuwachtig was.”
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.