Jij en je partner hadden een perfecte relatie. Jullie begonnen elke dag met een kus en een knuffel bij afscheid. Jullie vertelden elkaar alles en hielden van elkaar. Na verloop van tijd veranderde dit. Jullie begonnen vaker ruzies te krijgen over kleine dingen en je irriteerde je aan werkelijk alles wat je partner deed. Nu voel je dat het einde van de relatie bijna onvermijdelijk is. Want je weet dat deze situatie niet langer houdbaar is.
Als jij je in deze situatie bevindt, dan zou je per direct en uit eigen initiatief de relatie kunnen verbreken. Maar dat is niet de enige optie die beschikbaar is. Je zou de relatie ook kunnen redden door te zoeken naar relatietips over wat je moet doen als je je relatie wilt behouden. Of je gaat op onderzoek uit om je eigen relatiegedrag te beoordelen. Wat doe jij verkeerd in de relatie? En welk gedrag van jou zorgt ervoor dat een breuk bijna onvermijdelijk is?
22 manieren om een relatiebreuk te garanderen
Een relatiebreuk forceren is nooit iets wat mensen willens en wetens doen. Het komt vaak door onwetendheid of onkunde over hoe je effectief met conflicten kunt omgaan. We vertellen je daarom over 22 manieren waarop jij je relatie kunt saboteren. Want terwijl sommige handelingen en acties bijdragen aan een gelukkige relatie, kunnen andere dingen die je doet rampzalig zijn voor de relatie.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
1. Je weigert communicatie
Als je geen interesse toont in wat je geliefde te zeggen heeft, dan is dat een goede manier om een relatiebreuk te garanderen. Je weigert bijvoorbeeld te praten over dingen waar je partner mee zit. Of je wilt het nooit over de relatie zelf hebben. Communicatie is een van de belangrijkste pijlers van een relatie en als je geen interesse toont in de ander, dan is dat een duidelijk signaal dat er iets mis is.
2. Je negeert je partner
Wanneer je je partner negeert, laat je weten dat deze niet belangrijk voor je is en daardoor wordt het moeilijker om een band op te bouwen of een gezonde relatie te behouden. Als je dit gedrag blijft vertonen, zal je partner zich ondergewaardeerd en onbegrepen voelen, wat kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en respect.
3. Je doet niet aan compromissen
Als je geen compromissen wilt sluiten, laat je duidelijk merken dat je niet bereid bent om concessies te doen. Hebben de behoeften en verlangens van je partner geen prioriteit in jouw ogen? En gaan je eigen behoeften altijd voor? Houd er dan rekening mee dat dit kan leiden tot conflicten en frustraties in de relatie en uiteindelijk tot een breuk.
4. Je houdt vast aan oud zeer
Als er conflicten zijn tussen jullie tweeën die nooit wordt opgelost, dan zullen ze blijven terugkomen totdat ze wordt opgelost. Als je blijft vasthouden aan een kwaad gevoel over een oud conflict, dan kan dit uiteindelijk leiden tot een breuk in de relatie. Oude koeien uit de sloot halen is noot goed voor een relatie.
5. Je vermijdt fysieke intimiteit
Intimiteit is belangrijk in elke relatie. Van elkaar knuffelen tot kussen en aanraken: als je niet bereid bent om je partner te omarmen of aan te raken, dan laat je weten dat er iets fundamenteel mis is met de relatie.
6. Je negeert de mening van je partner
Iedereen wil gehoord worden in een relatie. Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot onzekerheid en onbegrip. Als je niet bereid bent om de mening van je partner te erkennen, dan maak je duidelijk dat hun stem niet wordt gehoord binnen de relatie. Hun mening heeft voor jou geen waarde.
7. Je vermijdt contact met vrienden en familie van je partner
Voor de meeste mensen zijn hun vrienden en familie heilig. Voor je partner waarschijnlijk ook. Als je weigert om tijd door te brengen met de vrienden en familie van je partner, dan laat je weten dat jij geen waarde hecht aan wat je partner belangrijk vindt.
8. Je vertelt nooit iets
Wanneer heb jij voor het laatst tegen je partner gezegd hoe jij je voelde? De meeste mensen zijn openhartig tegen hun partners. Ze hebben open gesprekken over hun gedachten en gevoelens. Als je daar niet voor openstaat, kan dat leiden tot onzekerheid bij je partner, waardoor er een gebrek aan vertrouwen kan ontstaan.
9. Je toont geen affectie
Iedereen heeft behoefte aan belangstelling. We willen gewaardeerd worden door onze partner. Als je geen affectie toont of positieve feedback geeft aan je partner, dan laat je weten dat ze niet worden erkend voor wat ze doen. De inspanningen blijven onopgemerkt en dat is nooit goed voor een relatie.
10. Je zegt nooit sorry
Ook niet als je echt in de fout bent gegaan. Als je weigert om toe te geven dat je fout zat, dan laat dit zien dat je niet bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw daden en acties.
11. Je zoekt geen oplossingen voor problemen
In een relatie is het simpel: of je werkt mee aan een oplossing of je bent onderdeel van het probleem. Als je niet meezoekt naar een oplossing voor problemen die spelen in jullie relatie, dan ben jij het probleem.
12. Je bekritiseert je partner continu
Als jullie elkaar voortdurend bekritiseren, dan maakt dit duidelijk dat er geen respect is voor elkaar. Er is geen waardering is voor elkaars meningen of behoeften. Dit kan leiden tot eenzaamheid bij beide partners en het creëert een algemeen gevoel van onzekerheid.
13. Je kleineert je partner
Probeer je je partner klein te houden door middel van sarcasme of beledigingen? Dan maak je daarmee duidelijk dat je weinig respect hebt voor je partner. Je ziet je partner niet voor vol aan en geeft jezelf meer waarde. Als je dit doet, verneder jij je partner, en dit leidt tot negatieve emoties die op den duur kunnen resulteren in een relatiebreuk.
14. Je bent onrealistisch in wat je verwacht
Als je een relatie hebt waarin je verwachtingen steeds hoger zijn dan wat je partner kan opbrengen, zal dit leiden tot frustratie en teleurstelling. Het is belangrijk om eerlijke, realistische verwachtingen te hebben, zodat zowel jij als je partner kan groeien – op persoonlijk vlak, maar ook in de relatie.
15. Je leest je partner de les
Leg jij je partner vaak uit wat deze moet doen? En verwacht je dan ook dat je partner dit doet? Niemand wil gecommandeerd worden, vooral niet door iemand met wie we een relatie hebben. Als jij je partner voortdurend de les leest over wat hij of zij moet doen, zal je partner zich waarschijnlijk ondergewaardeerd voelen of gecontroleerd door jou.
16. Je geeft geen emotionele steun
Als we emotionele steun nodig hebben, willen we dat iemand naar ons luistert en begrip toont voor wat we meemaken of voelen in die situatie. Als jij niet bereid bent om steun te bieden wanneer je partner erom vraagt of als je alle emotionele behoeften negeert, dan zal dit leiden tot een gevoel van afwijzing bij je partner.
17. Je verspreid geruchten
Geruchten en leugens zijn twee van de meest destructieve krachten in een relatie. Het is essentieel dat beide partijen vertrouwen hebben in elkaar, wat alleen mogelijk is als er geen roddels rondgaan. Deze geruchten kunnen op verschillende manieren de relatie schaden, waardoor het moeilijk wordt om het vertrouwen te herstellen.
18. Je vergeet speciale gelegenheden
Zoals, juist, de verjaardag van je liefje. Maar eigenlijk gaat het om alle soorten gelegenheden. Deze gelegenheden en mijlpalen zijn belangrijk omdat ze je de kans geven om je partner te laten weten hoeveel deze voor je betekent. Deze speciale gelegenheden vergeten kan een probleem vormen voor de relatie, omdat het zegt dat je er niet veel om geeft.
19. Je wil geen nieuwe dingen te proberen
Eén van de beste manieren om romantische relaties levendig en interessant te houden, is door nieuwe dingen uit te proberen en avontuurlijker te worden met elkaar. Als je steeds weigert om nieuwe dingen uit te proberen, ga je uiteindelijk verveling voelen in de relatie, wat kan leiden tot irritaties en boosheid tussen jullie tweeën.
20. Je vermijdt confrontaties
Zelfs als ze nodig zijn. Hoewel het moeilijk kan zijn om over conflicterende situaties te praten, is het essentieel om conflicten aan te gaan om ze op te lossen en tot een oplossing te komen. Door conflicten te vermijden, laat je geen ruimte voor groei in de relatie.
21. Je bent niet loyaal
Loyaliteit en trouw zijn essentiële aspecten van elke relatie. Als je niet trouw bent, zo weten we allemaal, dan is dat niet voordelig voor de relatie. Het is nadelig. Je bespreekt bijvoorbeeld persoonlijke, geheime relatiezaken met anderen of je nog erger: je gaat vreemd met een ander. Zulk gedrag is desastreus voor relaties.
22. Je bent onbetrouwbaar
Als je partner niet kan vertrouwen op je woord, dan is het moeilijk om echt verbonden te blijven met elkaar. Er is geen basis voor vertrouwen binnen de relatie. Als je blijft liegen of voortdurend de afspraken niet nakomt, zal dit uiteindelijk leiden tot een breuk in de relatie.
Elke manier die hierboven staat vermeld kan je helpen begrijpen hoe jij een relatiebreuk kunt forceren. Als je veel van dit gedrag vertoont, dan is het onvermijdelijk dat de relatie uiteindelijk zal stranden. Naast dat deze manieren een relatiebreuk kunnen garanderen, kunnen zijn ook schadelijk kunnen zijn voor het emotionele welzijn van je partner. Daarom is het altijd beter om problemen op te lossen in plaats van ze alleen maar verder uit te stellen of negeren.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.