Een relatiebreuk kan een vervelende gebeurtenis zijn. Misschien hoopte je dat alles nog goed zou komen, maar dat is helaas niet gelukt. Het lijkt nu misschien nog ver weg, maar het is mogelijk om jezelf weer terug te vinden na een relatiebreuk. Na een relatiebreuk kun je last hebben van verschillende vervelende verschijnselen. We zien vaak verschillende vormen van eenzaamheid, teleurstelling, angst of depressie, maar ook kunnen andere issues opspelen zoals identiteitsproblemen.
Door de relatiebreuk ben je een stukje verbondenheid met de ander kwijt, iets waar je misschien wel jaren samen aan hebt gewerkt. Het is dan ook niet gek dat jij je wat verloren voelt en “het even allemaal niet meer weet”. Het is echter wel belangrijk om eraan te werken en te zorgen dat je jezelf terug vindt, zodat je weer vol goede moed verder kan met het leven. Deze 8 suggesties kunnen je weer op weg helpen.
1. Geef je emoties de ruimte
Het is belangrijk om je emoties de ruimte te geven. Deze emoties kunnen zich gedurende je relatie flink opbouwen. Na de breuk kunnen deze allemaal naar boven komen. Schaam je dus ook helemaal niet als je ineens moet huilen of boos wordt. Het is goed om deze emoties de ruimte te geven en deze niet op te kroppen. Laat het gaan. Daardoor kun je het makkelijker achter je laten en weer gelukkig te worden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
2. Schrijf je gedachtes op
Door je gedachtes op te schrijven kun je deze uit je hoofd halen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je er niet meer over na hoeft te denken. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een dagboek, een brief schrijven naar een goede vriend of vriendin, of verwerk je emoties in een gedicht. Door dit te doen verwerk je je gedachtes, waardoor je de ruimte hebt om weer aan andere dingen te denken en jezelf terug te vinden.
3. Stel doelen voor jezelf
Door doelen te behalen die je hebt gesteld, kun je zelf overwinningen halen. Dit zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt en je weer in een optimistische mindset terechtkomt. Stel deze doelen in het begin niet te streng voor jezelf, maar zorg ervoor dat ze haalbaar zijn. Als je dit blijft doen, word je er steeds beter in en gaat het gemakkelijker.
Als je eenmaal een aantal kleinere doelen hebt behaald, kun je ook grotere doelen voor jezelf stellen – zoals om af te vallen tot een streefgewicht of promotie op het werk. Maar het is belangrijk om dit met kleine stapjes op te bouwen, anders raak je weer gedemotiveerd.
4. Breng tijd door met vrienden
Soms is het ook nodig om samen te zijn met anderen. Door je relatiebreuk ben je veel op jezelf aangewezen, waardoor je het sociale contact kunt gaan missen. Door met vrienden af te spreken, ondanks dat je hoofd er nu misschien niet naar staat, kun je dit sociale isolement doorbreken. Ook kan een goed gesprek met vrienden je helpen met ontdekken wie jij bent. Het kan daarnaast helpen om een hobby te gaan doen. Je bent dan steeds enkele uren afgeleid zodat je niet steeds aan de relatiebreuk hoeft te denken. Daarnaast kan het helpen met je gedachten op een rijtje zetten.
5. (Her)ontdek jezelf
Tijdens je relatie heb je jezelf misschien aan de kant gezet en ben je meer met je partner bezig geweest. Je hebt niet altijd tijd gehad om te doen wat jij zelf zo leuk vond. Nu is het echter tijd om naar jezelf te kijken. Wat vind jij leuk?
Pak bijvoorbeeld je oude hobby van vroeger eens op of ontdek een nieuwe hobby. Of heb je al lang uitgekeken naar een leuke vakantie, maar kwam dat er nooit van? Nu is de ideale tijd om dit te gaan doen. Heroverweeg wat jij belangrijk vindt in je leven en wat jij graag zou willen bereiken en focus daarop.
6. Neem een pauze
Spring niet meteen in een nieuwe relatie, maar geef jezelf ook de tijd om je relatiebreuk te verwerken. Een nieuwe relatie zal je misschien afleiden van je vorige partner, maar dit zorgt er niet voor dat je het kan verwerken. Neem dus een pauze en begin pas aan een nieuwe relatie als je er echt klaar voor bent. Daarnaast is het nu een goed moment om na te denken over wat je eigenlijk zoekt in een toekomstige nieuwe partner.
7. Ga in je eentje op date
Bij een date denkt iedereen aan een afspraak met iemand anders. Je hoeft echter niet met een partner te zijn om op date te gaan. Schaam je je dus niet om in je eentje op date te gaan. Trakteer jezelf eens op een leuke film of ga lekker koffie drinken en mensen kijken. Ook kun je bijvoorbeeld eens uitgebreid uit eten gaan op de vrijdagavond. Je kunt nog steeds deze leuke dingen doen als je alleen bent.
Door alleen dingen te doen, leer je jezelf op een nieuwe manier kennen. Plus, een groot voordeel van in je eentje op pad gaan is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je bent flexibel en kan op ieder moment besluiten om je plannen aan te passen.
8. Vraag om advies
Je bent niet de eerste die een break-up meemaakt. Wanneer je zelf niet meer weet wat je moet doen, kun je ook (online) om hulp vragen van andere mensen. Zo kun je bijvoorbeeld op een forum met anderen praten, artikelen lezen of een boek erbij pakken van iemand die zijn ervaringen beschrijft. Mocht je er hierna nog niet uitkomen, dan is het ook mogelijk om met een psycholoog te praten – dit is ook anoniem en online mogelijk. Deze helpt je dan verder met het verwerken van je relatiebreuk.
Een relatiebreuk is natuurlijk nooit een leuke gebeurtenis. Sterker nog, het kan je het gevoel geven dat je leven op zijn kop staat. Het kan ook goed dat het misschien best even duurt voor je weer lekker in je vel zit. Deze 8 manieren zorgen ervoor dat je weet hoe je jezelf weer terug kan vinden na een relatiebreuk.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.