Love languages: ‘Tevreden koppels spelen in op elkaars liefdestaal’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Weet jij op welke manier jij het liefst je liefde uit? Koop je graag cadeaus voor je partner, ben je meer van de fysieke aanrakingen of geef je liever complimenten? De manier waarop jij liefde geeft – en hoe je graag liefde ontvangt – staat bekend als je love language, oftewel: je liefdestaal.

Deze liefdestalen verwijzen naar het populaire idee dat mensen verschillen, zowel in de manier waarop ze genegenheid uiten als in de manier waarop ze die willen ontvangen. Hoewel het bekende concept van de liefdestalen al vele jaren wordt gebruikt om relaties te verbeteren, was er nog niet veel onderzoek gedaan om het idee te ondersteunen.

5 liefdestalen

Veel problemen in relaties ontstaan volgens dr. Gary D. Chapman, relatietherapeut en schrijver van het boek ‘The 5 Love Languages’, als het gevolg van verschillende liefdestalen. In zijn boek legt hij uit dat mensen in relaties op verschillende manieren liefde uiten en ontvangen. Volgens Chapman bestaat een gezonde relatie uit één of meer vormen van verbale en non-verbale communicatie die voorrang krijgen op anderen, wat Chapman de ‘5 talen van de liefde’ noemt. Het concept achter het populaire relatieboek is simpel:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  1. Kom erachter op welke manieren jij met je partner communiceert.
  2. Onderscheid je eigen ‘liefdestaal’.
  3. Identificeer die van je partner.
  4. Ontdek wat jullie willen en nodig hebben in de relatie.

Werkt het echt?

In een nieuwe studie van de University of Warsaw in Polen wilden onderzoekers weten of het toepassen van deze liefdestalen daadwerkelijk voor betere relaties zorgt. Helpt het echt als je weet wat de liefdestaal van je partner is? En ben je meer tevreden met de relatie als je inspeelt op de ‘love language’ van je partner? Het onderzoek zegt dat het antwoord op beide vragen ‘ja’ is.

Op basis van het onderzoek onder 100 heteroseksuele koppels blijkt dat de koppels die inspelen op de liefdestaal van hun partner meer tevreden zijn over hun relatie dan degenen die dat niet doen. De onderzoekers zeggen dat dit het bewijs is dat het gebruik van elkaars liefdestalen in verband staat met de relatietevredenheid.

De deelnemers waren tussen de 17 en 58 jaar oud en vulden elk een vragenlijst in met vragen die waren ontwikkeld in een eerder onderzoek naar liefdestalen. De vragenlijst bestond uit vragen over de favoriete liefdestalen die de deelnemers gebruiken bij het uiten van liefde aan hun partner, en andersom, welke liefdestalen door hun partner worden gebruikt en die hen het meest geliefd laten voelen.

Aan de hand van de antwoorden konden de onderzoekers de overeenkomsten en eventuele mismatches binnen elk koppel identificeren. Om te beoordelen welk effect het inspelen op elkaars liefdestalen had, stelden de onderzoekers ook vragen over de relatietevredenheid, seksuele tevredenheid en empathie van de deelnemers.

De analyse toonde aan dat degenen van wie de partners de juiste liefdestalen gebruikten, meer tevreden waren over hun relatie en seksleven – zowel voor mannen als voor vrouwen. De deelnemers die aangaven de liefdestalen te gebruiken die hun partners het liefst ontvingen, dus degenen die goed inspelen op de liefdesbehoeften van hun partner, zijn zelf ook meer tevreden dan degenen die dat niet doen.

“Onze bevindingen suggereren dat mensen die beter bij elkaars voorkeuren voor liefdestalen passen, meer tevreden zijn met hun relaties en seksleven”, zeggen de onderzoekers. De vijf belangrijkste liefdestalen, zoals beschreven in het eerste boek dat begin jaren negentig werd gepubliceerd, zijn:

  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus krijgen
  4. Dienen
  5. Lichamelijk contact

Wanneer je inspeelt op de taal die je partner verkiest, zou je daarmee voldoen aan zijn of haar behoefte om zich geliefd te voelen. Hoewel het idee logisch is, kwam het concept van Chapman voort uit zijn persoonlijke ervaring. Er was echter weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vraag of het daadwerkelijk voor een betere relatie zou zorgen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie