Om je eigen veiligheid te waarborgen is het niet vreemd dat je gaat googelen op de naam van je matches. Deze lichte vorm van stalking is voor de meeste mensen onschuldig, omdat het met goede bedoelingen gedaan wordt. Iedereen wil immers liever wat meer over de ander weten voordat men op date gaat. Wat veel singles niet weten is dat LinkedIn daar veelvuldig voor wordt gebruikt. Het is een veelgebruikte website en app om te achterhalen met wie men precies aan het daten is.
Sommigen controleren niet alleen of iemand echt is, maar gaan een stapje verder en hebben geen goede bedoelingen. Een match die niet reageert op een bericht (of meerdere berichten) kan op deze manier plotseling geconfronteerd worden met iemand die koste wat kost contact wil leggen.
LinkedIn stalking
LinkedIn is misschien niet het eerste sociale netwerk waar je aan denkt als het om online daten gaat. Dit netwerk is echter voor veel singles de bron om erachter te komen wie iemand écht is. Met miljoenen leden in Nederland is er bijna niemand die zich verbergt op het sociale netwerk waar werkzoekenden en werkgevers elkaar dagelijks vinden. Zo is LinkedIn een waardevolle database geworden voor singles die meer willen weten over die leuke maar mysterieuze match.
Elk profiel biedt een schat aan informatie waaronder je volledige naam, de locatie waar je woont en werkt maar ook of je door de jaren heen je baan hebt kunnen behouden. Voor singles die op zoek zijn naar vastigheid en loyaliteit kan dit een belangrijke eigenschap zijn om te bepalen of het een blijvertje is of niet. Voor stalkers die geen “nee” accepteren kan LinkedIn de manier zijn om de naam van de persoon te achterhalen. Wie denkt anoniem te daten wordt vervolgens door LinkedIn het slachtoffer van stalking.
Zo werkt het
Je bent aan het swipen op je favoriete dating app tot je de “match of the year” tegenkomt. Na een instant swipe naar rechts is er meteen een match. Tot je verbazing had de ander jou al leuk gevonden. Met enthousiasme stuur je het eerste bericht en voor je het weet ben je verwikkeld in een diepgaand gesprek. Je hoeft er dan ook niet lang over na te denken om af te spreken, maar voor je dat doet wil je nog wat meer weten over deze persoon. Buiten de steekwoorden op het profiel weet je nog maar bar weinig en alle foto’s bestaan uit selfies: wat nu?
Zoeken op Facebook met alleen de voornaam brengt je niet veel verder en Google levert je niet veel meer op. En dit is waar LinkedIn om de hoek komt kijken. Met de beperkte informatie die je hebt is het niet moeilijk om de persoon op LinkedIn te vinden. Dit geeft je vervolgens de volledige naam van de persoon waarna je vrijwel alles over de persoon kunt vinden op het internet, vaak zelfs het telefoonnummer en woonadres.
Anoniem zoeken
Misschien dat je ervan uitgaat dat je altijd kunt zien wie jou LinkedIn profiel bekeken heeft, maar dat is jammer genoeg niet het geval. Wie de incognito modus van de browser inschakelt kan volgens Mashable anoniem de profielen van anderen bekijken. Zo weet je dus niet wie je profiel gezien heeft.
Wat kun je eraan doen?
Als deze werkwijze van de moderne single je tegenstaat dan kun je er gelukkig wat aan doen. LinkedIn biedt niet de allerbeste opties om je privacyinstellingen aan te passen, maar je kunt jezelf wel verbergen in de zoekmachines. Je profiel is dan niet te vinden in Google, hoewel het wel even duurt voordat Google het doorheeft dat je niet gevonden wilt worden.
Het is hiernaast mogelijk om je profielfoto op LinkedIn te verbergen, je functietitel, opleidingen en andere gegevens die je niet publiekelijk wilt tonen. Als dit nog niet anoniem genoeg voor je is, dan kun je uiteraard altijd je LinkedIn profiel verwijderen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.