Leeftijdsverschil man/vrouw relatie: wat is ideaal?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Je bent een 28-jarige vrouw die net haar master heeft afgerond. Na jaren in de schoolbanken te hebben gezeten, ben je sinds kort begonnen aan je eerste baan. Op een dag heb je een zakelijke bijeenkomst en ontmoet je William, een 50-jarige man. Jullie raken met elkaar in gesprek en er ontstaat direct een klik. Je bent verrast, want je merkt dat jij je aangetrokken voelt tot iemand die veel ouder is dan jij. En dat het gevoel er is, kun je niet ontkennen.

Jullie beginnen elkaar vaker te zien en hebben ook buiten het werk om contact met elkaar. De gesprekken zijn heerlijk en je houdt van de manier waarop hij naar je luistert. Je beseft dat hij zoveel meer levenservaring heeft dan jij en dat geeft een fijn gevoel. Tegelijkertijd maak je je ook zorgen over het grote leeftijdsverschil en daarom vraag je je af of een relatie echt zou kunnen werken. Is het leeftijdsverschil te groot of geef je het een eerlijke kans?

Het ideale leeftijdsverschil

Als je vlinders in de buik krijgt van iemand die 22 jaar ouder is dan jij, vraag je je al snel af of een relatie met dit leeftijdsverschil kan werken. Het is een interessante vraag: is leeftijd alleen maar een getal of kan de leeftijdskloof een relatie maken of breken? Wanneer is het verschil in leeftijd te groot of kent liefde echt geen leeftijd? Hoewel de meningen verdeeld zijn, biedt wetenschappelijk onderzoek wel wat antwoorden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Volgens een onderzoek uit 2014 van de Amerikaanse Emory University hebben stellen met een leeftijdsverschil van één jaar slechts drie procent kans om te scheiden. Wanneer je de leeftijdskloof tot vijf jaar vergroot, vergroot de kans op een scheiding tot 18 procent. Maar de kans op een scheiding wordt nog groter als het leeftijdsverschil 10 jaar of meer is. Een verschil van 10 jaar betekent een scheidingskans van 39 procent, terwijl een relatie met een leeftijdsverschil van 20 jaar maar liefst 95 procent kans heeft om te eindigen in een scheiding.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 3000 stellen voor dit onderzoek. Het was dus geen klein onderzoek met een handjevol deelnemers. De conclusie van het onderzoek was dan ook dat hoe groter het leeftijdsverschil is tussen een man en vrouw, hoe groter de kans dat ze ooit gaan scheiden.

  • 1 jaar verschil = 3 procent
  • 5 jaar verschil = 18 procent
  • 10 jaar verschil = 29 procent
  • 20 jaar verschil = 95 procent

1 jaar is ideaal

Uit het onderzoek komt naar voren dat een leeftijdsverschil van een jaar ideaal is in een liefdesrelatie. Dit leeftijdsverschil verkleint de kans op scheiden aanzienlijk, wat inhoudt dat deze stellen langer bij elkaar blijven. Het betekent echter niet dat deze stellen nooit gaan scheiden. Scheidingen en relatiebreuken komen bij elk leeftijdsverschil voor, ook bij relaties waarin de leeftijden gelijk zijn of slechts één jaar van elkaar afwijken.

Hugo Mialon, één van de mensen achter het onderzoek, merkte op dat de gegevens een correlatie laten zien, maar dat het niet noodzakelijkerwijs een oorzaak hoeft te zijn. “Het zou kunnen zijn dat stellen met een groot leeftijdsverschil gemiddeld gezien vaker om andere redenen uit elkaar gaan,” zei hij tegen The Independent.

Uiteindelijk is het ideale leeftijdsverschil in een relatie afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren, normen en waarden, levensfase en ervaringen. Terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan partners van dezelfde leeftijd, hebben anderen een voorkeur voor een partner die enkele jaren of zelfs tientallen jaren ouder of jonger is. De leeftijd is voor de meeste mensen niet het belangrijkst. Het is dat ze zich beiden op hun gemak voelen bij de relatie en dat ze respect, begrip en liefde voor elkaar hebben.

Formule voor de minimumleeftijd

Als je op jongere mensen valt, dan kun je je afvragen wat als acceptabel wordt beschouwd.
Wat is bijvoorbeeld een acceptabele minimumleeftijd als je zelf 40 jaar bent? Wanneer je deze vraag overlegt met anderen, komt ongetwijfeld de regel over het leeftijdsverschil ter sprake. Die luidt: ‘Je leeftijd gedeeld door twee plus zeven’. Hoewel het geen officiële of wettelijke regel is, wordt deze regel vaak aangehaald om de minimumleeftijd te bepalen van een potentiële partner.

Minimumleeftijd: je leeftijd / 2 + 7

De regel van het leeftijdsverschil stelt dat je aan de hand van de formule een idee krijgt van wat sociaal acceptabel is. Dit zou een sociaal aanvaardbare minimumleeftijd moeten zijn als je met iemand van die leeftijd zou willen daten. Als je bijvoorbeeld 32 jaar bent, kun je zonder problemen daten met iemand ouder dan 23 jaar (32 / 2 + 7).

Formule voor de maximumleeftijd

Maar wat nu als je niet op jongere mensen valt, maar op mensen die ouder zijn dan jij? Net zoals voor de minimumleeftijd voor een datingpartner is er ook een formule voor de maximumleeftijd. De formule wordt gebruikt om de maximale leeftijd te berekenen:

Maximale leeftijd: je leeftijd – 7 x 2

Deze formule kan je inzicht geven of iemand misschien wat te oud voor je is. Als je bijvoorbeeld 20 jaar bent, dan zou de maximale leeftijd van een partner 26 jaar zijn. Het nut van deze regel is dat je op een gemakkelijke manier in kaart kunt brengen welk leeftijdsverschil sociaal geaccepteerd is en welke niet.

Leeftijden waarop mensen zoeken

Om erachter te komen welk leeftijdsverschil voor de meeste mensen gewenst is, deed Christian Rudder van OKCupid onderzoek naar de leeftijden waarop gebruikers van datingapps zoeken. Dat onderzoek toonde aan dat leeftijd voor singles niet zomaar een getal is. En is een verschil tussen mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een partner.

Volgens Rudder zijn vrouwen meestal op zoek naar mannen van dezelfde leeftijd, of misschien een jaar of twee ouder. Mannen geven echter de voorkeur aan vrouwen van begin twintig, ongeacht hun eigen leeftijd. De volgende grafieken laten dit duidelijk zien.

leeftijdsverschillen dataclysm

Hoe mannen en vrouwen zoeken op leeftijd

Het onderzoek liet ook zien dat als een man ouder wordt, hij ook wel tussen zijn leeftijdsgenoten blijft zoeken. Maar de onderste limiet van de leeftijdsgrens stijgt echter niet op dezelfde manier. Zoals je in de grafiek kunt zien, blijft een man – naarmate hij ouder wordt – naar jongere vrouwen zoeken. Dit wordt ook bevestigd door recenter onderzoek. Naarmate een man ouder wordt vergroot hij simpelweg het totale leeftijdsbereik.

Bijvoorbeeld, een 31-jarige man stelt een gewenste leeftijd in van 22 tot 35. Hij zoekt een geschikte partner die vier jaar ouder dan hij is of tot negen jaar jonger. Deze mindset over de geschikte leeftijd wordt slechter met de jaren. Een 42-jarige man accepteert bijvoorbeeld wel een vrouw tot vijftien jaar jonger, maar niet meer dan drie jaar ouder.

okcupid grafieken

Voor vrouwen is het een ander verhaal. Vrouwen zoeken op alle leeftijden vaker een man die ouder dan is zijzelf. Ze geven de voorkeur aan mannen met een leeftijd tot acht jaar ouder of jonger. Voor vrouwen stijgt de maximale en minimale leeftijd ongeveer evenredig aan hun eigen leeftijd.

Maakt de leeftijd een verschil?

Het korte antwoord is ja, maar het verschilt echt per relatie. Een leeftijdsverschil kan een probleem vormen in een relatie, omdat het kan leiden tot verschillen in perspectief, levenservaring en levensfase. Deze verschillen kunnen weer leiden tot uitdagingen voor een relatie, vooral als ze niet openstaan voor elkaars perspectieven en behoeften.

Bijvoorbeeld, als jij veel ouder bent dan je partner, kan het zijn dat jij meer levenservaring hebt en al veel levensdoelen hebt bereikt, terwijl je partner nog bezig is met het vervullen van ambities. Dit kan leiden tot spanningen als je partner zich benadeeld voelt of wanneer jij ongeduldig wordt over de tijd die je partner nodig heeft om de eigen doelen te bereiken.

Aan de andere kant kan een leeftijdsverschil in een relatie ook voordelen hebben. Als jij de oudere partij bent kun je bijvoorbeeld meer stabiliteit, wijsheid en begeleiding bieden, waar je partner van kan profiteren. Andersom kan je jongere partner zorgen voor een frisse kijk op het leven en meer energie en vitaliteit in de relatie brengen.

Invloed van de leeftijd

Relaties met een leeftijdsverschil – vooral als het verschil groot is – kunnen te maken krijgen met uitdagingen. Deze uitdagingen kunnen te maken hebben met verschillen in levensfase, perspectief en ervaring, maar ook met externe factoren zoals een sociaal stigma. Buitenstaanders zijn vaak snel met het vellen van een oordeel als er een groot leeftijdsverschil is tussen twee mensen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit vooral geldt bij een leeftijdsverschil van tien jaar of meer.

In een relatie maakt de leeftijd niet het verschil, maar sommige essentiële onderdelen van een relatie worden er wel door beïnvloed. Wat een relatie tot een succes maakt is niet de leeftijd of het verschil tussen de partners, maar de gedeelde interesses, overtuigingen en waarden. Hiernaast spelen andere aspecten een rol zoals intimiteit, vertrouwen, ondersteuning en communicatie. Hoewel de leeftijd niet tussen dit rijtje staat, heeft het bijvoorbeeld wel invloed op hoe iemand naar de wereld kijkt en zichzelf uitdrukt.

Terwijl alle basisingrediënten voor een gezonde relatie aanwezig zijn, is het mogelijk dat je geconfronteerd wordt met uiteenlopende wensen en eisen die passen bij een levensfase. Het leeftijdsverschil is dan niet het probleem, maar de blik op de toekomst wel. Dit verschil kan uiteindelijk tot een breuk leiden en het verschil in leeftijd is daarin slechts onderdeel van het probleem.

Onderzoeken laten zien dat een groter leeftijdsverschil meer uitdagingen met zich meebrengt. Maar deze uitdagingen zijn niet noodzakelijkerwijs een indicatie van het succes of falen van de relatie. Er zijn immers nog veel meer factoren waarmee je rekening moet houden, die waarschijnlijk belangrijker zijn dan jullie leeftijd.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie