Een aantal jaren geleden waren de meeste vrienden van Mark vrijgezel. Doorweeks gingen ze bij elkaar langs om te hangen en in het weekend veroverden ze bijna dagelijks een tafeltje in hun favoriete café. Ze wisselden verhalen uit over krankzinnige Tinder-dates en slechte onenightstands. Ze deelden screenshots en bespraken foute openingszinnen. Op dat moment leek het alsof er nooit iets zou veranderen. De 26-jarige Mark had het gevoel dat het altijd zo zou blijven. Ze waren jong, onwetend en vrij.
Nu is Mark 33 jaar oud. De verhalen over slechte dates zijn vervangen door gesprekken over poepluiers. Zijn vrienden hebben allemaal een vaste relatie – soms met kinderen, soms nog niet. Maar Mark niet, hij is nog steeds vrijgezel.
De avondjes in het café hebben voor zijn vrienden plaatsgemaakt voor weekendjes op de bank, terwijl Mark nog steeds zit te swipen op Tinder. En als hij het toch probeert om de boys bij elkaar te krijgen, dan blijven zijn appjes ongelezen of worden ze beantwoord met een ferme ‘nee’.
In de zeldzame gevallen dat ze wel de tijd hebben om af te spreken, gaat het niet langer over flings en hookups. Ze hebben het over onderwerpen waar Mark niet over kan meepraten. Het lijkt alsof hij en zijn vrienden steeds minder in gemeen hebben. Hij voelt zich buitengesloten, want zijn realiteit is niet meer dezelfde realiteit als die van zijn vrienden. Hij is de laatste vrijgezel in zijn vriendengroep. Wat nu? Wat moet Mark doen?
De laatste single in een vriendengroep
Het is moeilijk om je niet buitengesloten te voelen als iedereen om je heen begint te settelen. Dat begint eigenlijk al op jonge leeftijd, wanneer je geleerd wordt dat het niet goed is om de laatste te zijn. Niemand wilde als een van de laatste uitgekozen worden tijdens gym. En al helemaal niet als de állerlaatste.
Als we ouder worden laten we deze mentaliteit niet achter ons, we nemen het mee. Je wil bijvoorbeeld wel het beste van het beste voor je vrienden, zolang ze maar niet te veel vakjes afvinken die jij nog niet hebt afgevinkt. Een eerste kus, de eerste keer seks: als iedereen het al gedaan heeft, dan wil jij niet de laatste zijn. We weten dat het niet altijd nodig is om de eerste te zijn, maar de laatste zijn wil niemand. En als je de laatste vrijgezel in een vriendengroep bent is dat niet anders.
Omringd zijn met vrienden die zich in een andere levensfase dan jou bevinden is niet makkelijk. Het kan ervoor zorgen dat je:
- … jaloezie voelt
- … aan jezelf gaat twijfelen
- … jezelf afvraagt of het jou ook gaat lukken
- … eenzaam wordt
- … iets denkt te missen
- … je minderwaardig voelt
Zien hoe iedereen om je heen toekomstplannen maakt, gelukkig wordt met hun partner en ‘slaagt’ in het leven, kan gevoelens van eenzaamheid veroorzaken. Deels omdat het betekent dat je vriendengroep nooit meer hetzelfde zal zijn en deels omdat je dat zelf ook graag zou willen.
7 manieren om ermee om te gaan
Als de laatste persoon in een vriendengroep die het nog niet gelukt is om een relatie te beginnen, ben je terechtgekomen in een positie met unieke uitdagingen. Je krijgt vragen die je vrienden niet krijgen. Je krijgt goedbedoelde datingtips van mensen van wie je geen tips wilt krijgen. En je voelt dingen die niemand om je heen voelt. Hoe ga je ermee om? Hoe moet je je gedragen als de laatste single in een vriendengroep waarin iedereen genesteld is?
1. Besef dat het niet het einde van de wereld is
Dat is het echt niet. Een relatie hebben is niet het belangrijkste doel in je leven. Uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig bent, in welke vorm dan ook. Er zijn genoeg andere dingen om je focus op te leggen dan je vrijgezellenstatus. Concentreer je bijvoorbeeld op je carrière, sport, gezondheid en ontdek wie jij echt bent. Als vrijgezel heb je de volledige vrijheid en de tijd om te onderzoeken wie je bent en wat je wilt bereiken. En als je dan wel een relatie hebt, komt die kennis heel goed van pas.
2. Wees open tegen je vrienden
Het is verleidelijk om steeds minder over je struggles te vertellen als je vrienden niet hetzelfde doormaken. Je wilt niet dat ze medelijden krijgen en je gaan bestempelen als het hopeloze geval in de vriendengroep. Maar het is ook niet nodig om je volledig af te sluiten voor je vriendengroep. Als het echte vrienden zijn, dan willen ze jou ook gelukkig zien – of dat nu met of zonder partner is.
Ze kunnen hulp bieden bij het uitzoeken van wat je nu eigenlijk wilt, steun geven als het wéér niet lukt in de liefde en misschien zelfs helpen bij het vinden van een partner. Althans, als je je verlangens maar open en eerlijk met hen deelt.
3. Probeer nieuwe dingen uit
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen in relaties minder tijd besteden aan vriendschappen. Relaties gaan ten koste van goede vrienden, omdat liefdespartners tijd absorberen die anders geïnvesteerd zou worden in platonische relaties, zo zeggen onderzoekers. Wanneer je vrienden hun vrije tijd aan hun partners gaan besteden is het moeilijker iemand te vinden voor de activiteiten die je eerder deed. Je zou daardoor in de verleiding kunnen komen om thuis te blijven, maar dat werkt juist averechts.
Of het nu om sporten gaat of een andere hobby: je kunt het ook alleen proberen. Single zijn geeft je de beste kans om dingen te doen die jij wilt doen. In het begin voel je je misschien wat meer zelfbewust, maar na enige ervaring geeft het juist meer vrijheid. Je bepaalt immers zelf waar je heen gaat, wat je moet doen en wanneer je weer weggaat.
4. Laat het niet je leven beheersen
Ondanks het feit dat je misschien niets liever wilt dan een partner vinden, helpt het niet als je daten prioriteit nummer één maakt. Met andere woorden: raak niet zo verstrikt in de zoektocht naar een partner dat je vergeet de dingen te doen die je leuk vindt. Als je graag sport, blijf dat dan doen. Als je graag met collega’s afspreekt, verander dat dan niet. En als je het leuk vindt om te tuinieren, houd dat dan ook vol. Zet je leven op de eerste plaats. Want als je dan de juiste persoon tegenkomt, heb je nog steeds het leven dat je wilt leven.
5. Blijf positief
Positief blijven is makkelijker gezegd dan gedaan als je relatiestatus ongewenst blijft hangen op ‘vrijgezel’. Hoewel je misschien het gevoel hebt om liefde op te geven, helpt het niet om een negatief houding ten opzichte van daten aan te nemen. Statistisch gezien zijn er véél meer mensen die denken dat ze single blijven dan mensen die werkelijk langdurig single blijven. Daarom zeggen mensen ook wel dat ‘op elk potje een deksel past’, want op een gegeven moment komt zelfs de meest onbegeerde vrijgezel iemand tegen waarmee het klikt. Alleen gebeurt dit minder snel als je een negatieve houding aanneemt.
6. Zoek een paar nieuwe single vrienden
Je bent nooit te oud om nieuwe vrienden te maken. Via via ken je wellicht al wel wat anderen die net als jij single zijn, dus neem contact met ze op om toch eruit te kunnen met mensen die in dezelfde levensfase zitten. Dit betekent niet dat jij je van je oude vrienden moet ontdoen – je nieuwe vrienden zijn voor ernaast. Met je nieuwe vrienden kun je je worstelingen bespreken, ervaringen delen én misschien zelfs wat single-evenementen bijwonen.
7. Leer van je gekoppelde vrienden
Je zou versteld staan van wat je van je gekoppelde vrienden kunt leren. Omdat zij dingen doormaken waar jij nog geen ervaring mee hebt, kun je leren van de fouten die ze maken. Ze kunnen je vertellen over de goede dingen van relaties, maar ook over de realiteit en de hindernissen. Als buitenstaander krijg je een nieuw en onafhankelijk perspectief op relaties en dat helpt je om het beeld te krijgen van wat jij op een dag voor jezelf wilt. Want, het klinkt misschien wat cliché, die dag komt echt.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.