Meeste koppels niet meer ‘verliefd’ na 6 maanden, zeggen experts

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Verliefd zijn is een unieke ervaring. Het is verwarrend, prachtig, onverklaarbaar en tegelijkertijd ook heel normaal. Het is een natuurlijk onderdeel van het leven en velen zijn het erover eens dat er niets belangrijker of bevredigender is dan ‘verliefd’ zijn.

Ondanks het feit dat we allemaal verliefd willen zijn, is het ook een feit dat verliefdheid niet eeuwig duurt. Maar net zoals er geen vaste tijd staat voor hoelang het duurt om verliefd te worden, is er ook geen regel die zegt hoelang een verliefdheid duurt. Voor sommige mensen duurt het jaren, terwijl bij anderen het gevoel na een maand al weg is.

Experts van de Australian National University die recent nog eens onderzoek hebben gedaan naar de verschillende fases die verliefde koppels doorlopen, zeggen nu dat verliefdheid helemaal niet zo lang duurt als veel mensen denken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoelang koppels verliefd zijn

Verliefd worden is misschien wel het grootste genot dat je zult ervaren in je leven. Alleen het zien van degene op wie je verliefd bent, brengt je lichaam in een andere staat. Je hart gaat sneller kloppen, je handen beginnen te zweten en je gezicht wordt rood. En dan heb je de ander nog niet eens aangeraakt, wat een compleet nieuwe sensatie met zich meebrengt.

Wat we zien in romantische films en series geeft ons het idee dat je dit gevoel voor altijd zult voelen. Maar deze intense verliefdheid duurt niet levenslang – het heeft voor iedereen een houdbaarheidsdatum. Sterker nog: deze verliefdheid duurt waarschijnlijk niet eens zo lang als je zou verwachten, zeggen experts.

Hoewel je zou denken dat je hart een grote rol speelt in verliefd zijn, draait het eigenlijk allemaal om de stoffen in je hersenen. Wanneer je verliefd bent is er een krachtige mix van deze stoffen aanwezig in je hersenen om ervoor te zorgen dat je je hecht aan je partner. Deze mix verandert continu, afhankelijk van de fase waarin je zit, en de eerste verliefdheidsmix duurt jammer genoeg niet eeuwig.

Zes maanden

Uit recent onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, blijkt dat  koppels na zes maanden de neiging hebben om uit de eerste verliefdheidsfase te groeien. Dat is wanneer de fase die wordt gekenmerkt door stress, verliefdheid dus, overgaat naar een fase die gekenmerkt wordt door kalmte en veiligheid.

“De eerste fase, die wordt gekenmerkt door ongeveer de eerste 6 maanden van een relatie, wordt beschreven als ‘verliefd zijn’. Het wordt gekenmerkt door alle kenmerken van romantische liefde, waaronder vooral romantische passie en intimiteit”, zeggen de onderzoekers.

“De tweede fase, waarvan wordt gezegd dat deze ongeveer 6 maanden tot 4 jaar duurt, wordt ‘passionele liefde’ genoemd. Gedurende deze tijd blijft de passie behouden, maar neemt de betrokkenheid en intimiteit toe.”

Als je een hopeloze romanticus bent die in eeuwige liefde gelooft, dan is er wel goed nieuws. Niet alle relaties volgen hetzelfde traject en daardoor kunnen de eerste fases voor sommige stellen langer duren dan gemiddeld. “Bij sommige mensen kan romantische liefde echter vele jaren of zelfs decennia duren”, zeggen de onderzoekers.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie