Je knipperlicht relatie verbreken? Volgens wetenschappers is het beter voor je

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Relaties die aan en uit gaan zijn leuk om naar te kijken op televisie, maar niet als je het zelf meemaakt. De New York Post meldt namelijk dat deze knipperlicht relaties niet zo goed voor je geestelijke gezondheid zijn. Mensen die zich in een op en af relatie bevinden, en dus herhaaldelijk uit elkaar gaan en weer samen komen met dezelfde persoon, lopen een hoger risico op depressie en angst, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Family Relations1.

Wetenschappers aan de Universiteit van Missouri deden onderzoek onder 545 personen naar de “psychische stress” die gepaard gaat met het doorlopende proces van uitmaken en weer bij elkaar komen. Iedereen die het meegemaakt heeft kan erover meepraten, alleen nu is het ook bevestigd door een onafhankelijk onderzoek.

Meer angst en depressie

Van de onderzochte personen ondervonden de personen in knipperlicht relaties verhoogde symptomen van angst en depressie. Volgens de wetenschappers is dit het directe gevolg van de knipperlicht relatie. Wie twijfelt om de knipperlicht relatie te verbreken heeft nu in ieder geval een geldige reden om dat te doen. Een knipperlicht relatie is slecht voor je geestelijke gezondheid volgens de wetenschappers.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom mensen de verhoogde symptomen ervaren wordt niet in het onderzoek vermeld. Zoals bekend hebben de meeste mensen moeite met verandering en onzekerheid. Een knipperlicht relatie is precies dat: een aan/uit gewoonte vol met onzekerheden en wijzigingen in het leven van degene die het meemaakt.

“Hoewel een enkele relatiebreuk niet prettig is gaat de daarbij geassocieerde angst meestal snel voorbij,” zegt co-auteur Kale Monk. “Maar vermenigvuldig dat meerdere keren, en het patroon begint meer doordringende implicaties te hebben voor je algehele mentale gezondheid.”

Het afwisselen van hoogtepunten en dieptepunten lijkt niet de moeite waard volgens het onderzoek. De knipperlichtrelatie wordt volgens het onderzoek gekoppeld aan “een slechte kwaliteit van de relatie, inclusief een verminderde tevredenheid, betrokkenheid en communicatie”, zegt Monk, een assistent-professor aan de Universiteit van Missouri.

De resultaten van het onderzoek laten bovendien zien dat een knipperlicht relatie vaker voorkomt bij een relatie tussen twee mannen, in vergelijking met vrouw-vrouw relaties en heteroseksuele relaties.

Het opwindende patroon

Dat een knipperlicht relatie niet goed voor je is lijkt nu duidelijk maar waarom kiezen mensen er dan voor om in dit soort relaties te blijven? “Sommige mensen aangetrokken worden door de dramatische en gepassioneerde opwinding van dit patroon”, legt Monk uit. “Maar in de eerste plaats zien we dat mensen terugkeren naar een relatie die is beëindigd omdat ze aanhoudende gevoelens hebben voor hun vroegere partners.”

Het algemeen bekende probleem met knipperlicht relaties is dat het er niet beter op wordt. Hoe vaker de relatie aan- en uit gaat, hoe slechter de kwaliteit van de relatie wordt. Het Engelse gezegde is “never let an old flame burn you twice” en dat heeft een reden.

Als je je handen door een hete ovenschaal hebt verbrand dan is de kans klein dat je de ovenschaal de volgende keer weer met blote handen aanpakt. In relaties werkt het voor veel mensen niet zo, en blijft men zich continu branden aan dezelfde ovenschaal. Door een combinatie van gevoelens, emoties en misschien zelfs een verslaving worden zij aangetrokken tot iets wat hun pijn blijft doen.

Volgens de assistent-professor doen mensen er goed aan om eerst de problemen aan te pakken waarom de relatie uit is gegaan. Het risico van het weer terugnemen van een ex zonder terug te kijken naar wat er voorgevallen is zorgt er anders voor dat eerder gemaakte fouten herhaald kunnen worden. Daarbij is het belangrijk dat je een afweging maakt: is de reden waarom je je ex terug wilt het gevolg van de positieve gevoelens voor de persoon of voelt het meer als een verplichting of is het makkelijker? Volgens Monk zijn de laatste redenen het begin van een pad van ellende.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie