‘Kleine geheimen bewaren voor partner kan goed zijn voor relatie’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Zeg eens eerlijk: welke dingen houd jij verborgen voor je partner? Het blijkt namelijk dat best veel mensen iets geheimhouden voor hun partner. En nee, dan hebben we het niet meteen over een affaire. We hebben het over de alledaagse dingen die je doet maar niet vertelt tegen je partner, zoals een koekje eten terwijl je op dieet bent en een aankoop die je laat bezorgen wanneer je partner niet thuis is. Deze kleine, onschuldige geheimen die je verborgen houdt voor je partner kunnen goed zijn voor je relatie, dat blijkt uit onderzoek van de University of Connecticut.

Kleine geheimpjes?

Of je nu iets online bestelt en het pakket verstopt wanneer het aankomt of zonder het te vertellen een weddenschap plaatst op je favoriete voetbalteam, het blijkt dat veel mensen dit doen. Maar volgens recent onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Consumer Psychology, hebben deze relatief onschuldige geheimen een ander effect op relaties dan de niet-zo-onschuldige geheimen – zoals het hebben van een affaire. Ze blijken namelijk een gunstig effect te hebben. Dat lees je goed: kleine geheimpjes die je verborgen houdt voor je partner kunnen je relatie ten goede komen.

“In ons onderzoek stellen we vast dat 90% van de mensen recentelijk iets geheim heeft gehouden voor een goede vriend of echtgenoot”, zegt Danielle J. Brick, een van de onderzoekers. “Wat interessant is, is dat hoewel de meeste van deze geheime handelingen heel gewoon zijn, ze nog steeds de relatie kunnen beïnvloeden.”

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Geheime aankopen populair

Samen met haar collega’s voerde Brick vijf onderzoeken uit om de invloed van kleine relatiegeheimen te onderzoeken. Ze vroegen beide partners in een relatie naar hun geheime consumptiegewoonten en verzamelden nog meer gegevens door middel van hypothetische voorbeelden en scenario’s.

De meeste deelnemers gaven aan dat de beste beschrijving van hun ‘geheime consumptie’ een fysiek product was (65%). Daarna volgden ervaringen (12%) en diensten (10%). Met betrekking tot de producten die zonder medeweten van hun partner werden gekocht, werd eten of drinken (40%) het meest genoemd, gevolgd door kleding, sieraden of een hobby (10%), een geschenk of donatie (8%) en een gezondheids-, schoonheids- of wellnessproduct (6,3%). Op basis van de resultaten kwamen de onderzoekers tot een opmerkelijke conclusie.

Ze ontdekten dat een geheime aankoop kan resulteren in schuldgevoelens bij de degenen die het geheim bewaren – hoe klein het geheim ook is. En dat zorgt ervoor dat ze meer geld of tijd in hun relatie investeren. Uiteindelijk resulteert dit in een positieve uitkomst voor de relatie of vriendschap. “Wie had gedacht dat een geheime chocoladevoorraad goed zou kunnen zijn voor je relatie?”, zegt Brick.

Tot op heden hadden onderzoekers zich voornamelijk gericht op de impact van grote geheimen, zoals het verbergen van een trauma of een buitenechtelijke relatie. Zoals bij iedereen wel bekend is, hebben die over het algemeen een negatieve invloed op de relatie. Maar dat geldt dus niet voor de meer onschuldige geheimen die we allemaal voor onze partners bewaren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie