Je partner negeren? Dit is wanneer het je relatie wel of niet kan helpen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
6 minuten leestijd

Hoe gelukkig of ongelukkig je in de relatie bent hangt samen met een verscheidenheid aan factoren. Van je fysieke gezondheid en sociale leven tot het werk dat je doet; er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op de relatie die je hebt met je partner. Een gezonde relatie waarin beiden gelukkig zijn lijkt soms een hele opgave.

Wat in veel relaties het verschil maakt is het vermogen om met elkaar te communiceren. Open communicatie helpt vaak om vroegtijdig problemen op te lossen maar soms is dat niet op de één of andere manier niet mogelijk.

Wat volgt is een klassieke patstelling in de relatie: je vraagt de ander om iets te veranderen en je partner sluit zich volledig af. Terwijl je talloze vragen stelt onderga je de stiltebehandeling, ook wel bekend als de silent treatment. Wat je ook doet en wat je ook zegt, je krijgt geen antwoord terug, of het klassieke ‘niets’.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Silent treatment

Dit gedrag staat bekend als het ‘demand-withdraw’-patroon dat al sinds de jaren dertig beschreven wordt.1 Het blijkt dat dit één van de meest gebruikte antwoorden is op een conflict in een relatie en een belangrijke oorzaak van scheidingen. Voor degenen die het meemaken is het vaak een emotionele marteling en reden om zich ongelukkig in de relatie te voelen.

Als je partner je voor een langere periode negeert en doodzwijgt dan is dat een vorm van straffen. Het is een passief-agressieve benadering van een conflict in de relatie, wat zo alleen maar meer gewicht krijgt. Je partner geeft er de boodschap mee dat je iets fout hebt gedaan en je zijn of haar aandacht en liefde niet meer verdient.

Hoewel je je afvraagt hoe je het doodzwijgen kan doorbreken blijkt uit nieuw onderzoek dat het helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Tenminste, in sommige situaties. Het onderzoek dat ingaat op de silent treatment in relaties is deze week verschenen in de Journal of Personality and Social Psychology.

Alles draait om geld?

Volgens onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association kan het negeren en terugtrekken in sommige relaties gunstig zijn en in andere relaties ongunstig. De wetenschappers kwamen erachter dat het te maken heeft met je inkomen. Het negeren van je partner kan een positieve invloed op de relatie hebben bij een laag inkomen, maar een negatieve invloed op relaties met een hoger inkomen.

Voorbeeld

Een vrouw vraagt ​​haar man om een ​​verhoging op het werk. Voor een man in een laagbetaalde baan met weinig baanzekerheid is dat een risicovol voorstel. “Door terughoudend te zijn met het vragen om een salarisverhoging [en dus niet aan haar verzoek te voldoen], kan hij zijn zelfrespect behouden en minder nadruk leggen op de kwetsbare financiële situatie van het stel,” zei hoofdauteur Jaclyn M. Ross in een verklaring. “Voor een rijker stel dat zich in dezelfde situatie bevindt, kan de vrouw het idee krijgen dat de man niet bereid is om een ​​offer voor zijn gezin te brengen en dat kan wrijving in de relatie veroorzaken.”

Experiment 1

De onderzoekers voerden twee experimenten uit met heteroseksuele stellen in een periode van 18 maanden. Het eerste experiment bestond uit 515 stellen, waarvan de overgrote meerderheid getrouwd was en ten minste één kind had of een kind verwachtte. Van de groep stellen begaf 40 procent zich op of onder de armoedegrens.

Al deze stellen werden door het onderzoeksteam thuis bezocht en gevraagd om deel te nemen aan een reeks discussies. De gesprekken gingen bijvoorbeeld over iets dat elke partner aan zichzelf wilde veranderen maar ook over onenigheid in de relatie. In de gevallen waarin de onderzoekers het ‘demand-withdraw’-patroon ontdekten, bleef de tevredenheid in de relatie gedurende de 18 maanden stabiel voor de stellen met minder financiële middelen.

Interessant genoeg daalde de relatietevredenheid onder stellen met minder financiële middelen die het gedrag niet vertoonden. Dit zou betekenen dat stellen met weinig geld dit gedrag beter wel kunnen vertonen, aangezien het de relatietevredenheid verhoogd. Onder de stellen die meer te besteden hadden én het ‘demand-withdraw’-patroon zichtbaar was daalde de relatietevredenheid.

Experiment 2

Bij het tweede experiment werden 414 pasgetrouwde stellen ondervraagd. Deze werden vier keer in een periode 27 maanden bij hen thuis bezocht. De koppels werden gevraagd om deel te nemen aan dezelfde reeks discussies als de stellen in het eerste experiment. De onderzoekers ontdekten in de tweede groep opnieuw dat de stellen met minder inkomen minder tevreden waren gedurende de 27 maanden, als er geen sprake was van het ‘demand-withdraw’-gedrag.

“Levensomstandigheden kunnen voor relaties veel belangrijker zijn dan we denken, zelfs zo dat deze omstandigheden effect hebben op hoe gelukkig we in relaties zijn,” zei Ross. Het onderzoek laat zien dat je partner negeren in sommige situaties niet zo slecht voor de relatie is als je zou denken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie