Wat is intimiteit? Het verschil met seksualiteit uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Termen als intimiteit en seksualiteit worden vaak door elkaar gebruikt en op één hoop gegooid. Vaak lijkt het net alsof deze termen hetzelfde betekenen, terwijl dat niet het geval is. Intimiteit en seksualiteit zijn allebei vormen van verbondenheid, liggen in elkaars verlengde en zijn complementair aan elkaar. Deels zijn ze ook inwisselbaar, maar dit betekent niet dat de termen hetzelfde betekenen, want dit is niet het geval.

We vertellen je meer over intimiteit en wat het verschil is met seksualiteit. We geven een aantal voorbeelden van intimiteit en wat het betekent voor liefdesrelaties.

Intimiteit en seksualiteit

Volgens het woordenboek is intimiteit een vertrouwelijkheid en gezelligheid. Toch is het moeilijk om het begrip precies te omschrijven, aangezien er veel verschillende nuances van zijn. Vaak wordt intimiteit beschreven als een sterk gevoel van verbondenheid, veiligheid of de ruimte hebben om al je emoties en gedachten te delen met een ander.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Deze definitie is dus aanzienlijk verschillend van de term seksualiteit. Volgens het woordenboek betekent deze term namelijk alles wat geslachtsverkeer betreft. Het is dus een hele brede definitie, aangezien het onder andere gaat over seksuele gevoelens, wensen, verlangens en alle seksuele handelingen.

Wat is intimiteit?

Intimiteit is een gevoel van verbondenheid met een ander. Je voelt op het diepste gevoelsniveau een verbinding met de ander. Er is volledig vertrouwen en voelt je compleet op je gemak als je met die persoon samen bent. Je kunt intimiteit zien als een soort privéruimte tussen twee personen. In deze ruimte kunnen de partners zich helemaal kwetsbaar opstellen en elkaar de ruimte geven om elkaar beter te leren kennen.

Je kunt blind op elkaar vertrouwen en intiem worden met elkaar. Dit kan in verschillende situaties gebeuren: van hand in hand over straat lopen tot op de bank zitten, van knuffelen tot samen tv kijken.

Wat is seksualiteit?

Seksualiteit gaat over alle verlangens, handelingen en gedachtes die te maken hebben met lustgevoelens en seks. Bijna ieder mens heeft seksuele gevoelens, wensen of verlangens en geeft daar op zijn of haar manier vorm aan. Sommige mensen uiten het door te zoenen of het hebben van geslachtsgemeenschap, terwijl anderen het meer uiten door intimiteit.

Het verschil tussen beiden

In een liefdesrelatie zijn zowel intimiteit als seksualiteit van groot belang om verbonden met elkaar te blijven. Toch is intimiteit niet alleen in liefdesrelaties aan de orde, maar ook bij vriendschappen en familiaire banden.

In deze types relaties heb je namelijk ook een verbondenheid nodig. Als je goede gesprekken wilt voeren, waarbij je jezelf kwetsbaar opstelt, dan is dit ook zeker een vorm van intimiteit binnen de vriendschap. Intimiteit en seksualiteit zijn dus zeker niet één en hetzelfde. Waar seksualiteit vaker alleen om lust, passie en seks gaat, draait het bij intimiteit om veel meer dingen.

Daarnaast zijn er ook nog tal van nuances, bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen. Generaliserend wordt er namelijk vaak gezegd dat vrouwen veel emotionele intimiteit nodig hebben om fijne seks te hebben, terwijl het bij mannen omgekeerd is. Zij hebben juist fijne seks nodig om een emotionele nabijheid te ervaren. Natuurlijk is dit niet voor ieder individu of koppel het geval, maar het maakt in ieder geval duidelijk dat intimiteit uit nuances voortkomt die verschillende vormen kan aannemen.

Geen seks, wel intimiteit?

De meest intieme momenten tussen partners gebeuren vaak buiten de slaapkamer. Je slaat bijvoorbeeld een arm om de schouder, geeft een knuffel of een zachte aanraking. Jullie lopen hand in hand en doen samen verschillende activiteiten. Je partner verrassen met een heerlijke maaltijd, een cadeau of op een andere manier affectie tonen, behoren allemaal tot intimiteit.

Dit alles zorgt ervoor dat jullie dichter bij elkaar komen en daardoor zijn het vormen van intimiteit, terwijl het geen seksuele handelingen zijn.

rug stel divider

Verschillende vormen van intimiteit

Naast dat de begrippen vaak dus moeilijk te onderscheiden zijn, is intimiteit ook een moeilijk begrip om te definiëren. Het is een term die voor meerdere interpretaties vatbaar is. In de basis heeft het vrijwel altijd te maken met een gevoel van vertrouwelijkheid en verbondenheid.

Je voelt je veilig bij iemand en kunt je gevoelens en behoeftes met die persoon delen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende vormen van intimiteit, zoals emotionele en fysieke intimiteit. Dit zijn een aantal voorbeelden en verschillen tussen de varianten.

1. Fysieke intimiteit

In theorie kun je dus wel onderscheid maken tussen verschillende vormen van intimiteit. Zo is er onder andere fysieke, emotionele, mentale, seksuele en sociale intimiteit. Deze begrippen zijn echter ook niet precies te definiëren en het zal per persoon verschillen hoe ze de vormen van intimiteit invullen.

Fysieke intimiteit heeft in het algemeen vooral te maken met lichamelijk contact. Hiermee worden onder andere handelingen zoals knuffelen, aanrakingen en seks bedoeld. De overlap tussen fysieke intimiteit en seksualiteit is dus vrij groot, waardoor dit soms moeilijk uit elkaar te halen is.

2. Emotionele intimiteit

Naast fysieke intimiteit bevat het begrip nog meer vormen. Emotionele intimiteit is minder concreet dan het lichamelijke contact, maar gaat meer over het gevoel van verbondenheid. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het ontvangen van steun van je partner, je begrepen voelen, een gevoel van acceptatie, liefde, eerlijkheid en openheid binnen de relatie.

Het verband tussen fysieke en emotionele intimiteit

Zoals de twee vormen van intimiteit hierboven worden uitgelegd, kan het lijken alsof het gescheiden begrippen zijn. Toch is dit in de praktijk niet het geval. In tegendeel, ze zijn sterk met elkaar verwikkeld en er is een hoop overlap tussen de verschillende typen. Fysieke en emotionele intimiteit zijn beide verbonden in een relatie en kunnen vaak niet zonder elkaar. Ze bepalen samen de mate van tevredenheid in een relatie en de een is niet belangrijker dan de ander.

3. Seksuele intimiteit

Vaak wordt seksuele intimiteit als een onderdeel van fysieke intimiteit beschouwd, maar het is toch belangrijk genoeg om apart te vermelden. Seks is namelijk meer dan het contact tussen lichamen, want seksuele intimiteit gaat ook over de gedachten en gevoelens over seks. Het hoeft daarnaast ook niet altijd tot seks te leiden. Zo kun je ook samen met je partner een erotische film kijken of intieme gesprekken voeren.

4. Spirituele intimiteit

De vierde variant van intimiteit is de spirituele. Deze gaat verder dan emotionele intimiteit, aangezien het pas wordt bereikt als jij en je partner dezelfde opvattingen en overtuigingen delen. Als je spiritueel intiem bent met iemand, dan deel je vaak een gezamenlijk spiritueel pad. Handelingen die hierbij komen kijken zijn onder andere samen bidden of bepaalde rituelen samen volbrengen.

5. Intellectuele intimiteit

Als je samen ideeën en standpunten deelt en deze van elkaar respecteert, dan kun je intellectueel intiem met iemand zijn. Je deelt gemeenschappelijke interesses en passies. Dit kan gaan over bepaalde hobby’s of onderwerpen maar ook over diepgaande onderwerpen in een relatie zoals normen en waarden, politieke opvattingen en opvoeding van kinderen.

6. Sociale intimiteit

De laatste vorm van intimiteit gaat over het delen van dagelijkse ervaringen. Door elkaar te vertellen wat je vandaag hebt gedaan en naar elkaar te luisteren, verkrijg je een vorm van sociale intimiteit. Onder deze vorm van intimiteit vallen ook verschillende activiteiten die jullie samen ondernemen zoals samen eten, films kijken op de bank en op leuke dates gaan. Ook rituelen zoals samen de was doen of ontspannen gesprekken voeren, kunnen ervoor zorgen dat je een sociale intimiteit met iemand vormt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie