‘Ik wil scheiden, maar hoe?’ Dit zijn de stappen die je moet zetten

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Het kan zijn dat je het al een tijd weet; je wilt niet langer samen zijn met je partner en je wilt gaan scheiden. Een scheiding kan enorm lastig zijn, op zowel emotioneel als zakelijk gebied. Misschien wil je zo snel mogelijk uit elkaar, misschien zijn er kinderen in het spel en misschien willen jullie proberen ook nog vrienden te blijven.

Het proces van scheiden is een moeilijke periode vol met frustratie, woede, verdriet en teleurstelling. Er komt een hoop op je af en er zullen tal van afspraken gemaakt moeten worden. Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen voor jezelf, je partner en eventuele kinderen.

Verschillende stappen om te zetten

Om het hele proces van scheiden wat gemakkelijker te maken, is het verstandig om een stappenplan te volgen. Dit kan een hoop houvast geven in de moeilijke situatie. Probeer ook niet alles tegelijk te regelen, maar pak het stap voor stap aan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden, waarbij het houden van overzicht het een stuk minder lastig kan maken. Hieronder geven we een stappenplan over welke stappen je moet nemen bij een echtscheiding. Elke stap wordt uitgelegd met uitgebreid advies en meer informatie.

Stap 1: Praat erover met je partner

De eerste stap van het proces van scheiden is misschien wel de moeilijkste. Je weet al een tijdje dat je wilt scheiden van je partner, maar hoe kun je dit nieuws het beste delen? Het is belangrijk om het je partner hoe dan ook persoonlijk te vertellen. Dit kan natuurlijk enorm eng zijn, maar het is van groot belang dit wel te doen.

Probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven dat je niet meer samen wil zijn met je partner en leg eventueel ook de oorzaken hiervoor uit. Kom niet met verwijten, maar leg uit waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan.

Het kan zijn dat deze melding pas dagen of weken later bij je partner doordringt. Geef je partner daarom ook de ruimte om alles te laten bezinken; het kan misschien als een grote schok zijn gekomen. Door je partner deze tijd te gunnen, kan hij of zij zich ook bedenken hoe hij of zij wil dat de scheiding gaat lopen en hoe het verder moet.

Stap 2: Zoek de juiste specialistische hulp

De tweede stap is om de juiste hulp te zoeken. Een echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Hierdoor heb je vaak of een advocaat of een mediator nodig. Alleen advocaten mogen namelijk een verzoekschrift voor een echtscheiding indienen bij de rechtbank. Per scheiding en individu kan het verschillen wat voor soort hulp er nodig is en welke juridische specialist het beste bij jullie past. Dit hangt af van een aantal factoren zoals jullie financiële situatie, hoe de omgang tussen jullie is, of er nog overleg mogelijk is, hoe jullie getrouwd zijn en of er kinderen in het spel zijn.

Begeleiding naar een oplossing

Een bemiddelaar en een mediator zijn erop gericht om de harmonie zo veel mogelijk te behouden. Zij proberen om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen en voor zo min mogelijk frustraties te zorgen. Jullie zullen samen één mediator kiezen om samen mee te werken. Een mediator is een onpartijdig iemand en neemt daarom ook geen beslissingen. Hij begeleidt het gesprek tussen jou en je partner en helpt met het vinden van een oplossing waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Advocaat en viergesprek

Toch kan het zo zijn dat goed overleg tussen jou en je partner niet goed mogelijk is; bijvoorbeeld als jullie op een slechte manier met veel woede uit elkaar zijn gegaan. In dit geval kun je een eigen advocaat in de arm nemen. De advocaten kunnen namens jullie overleggen om zo tot afspraken te komen. Wel is het zo dat de procedure dan vaak een stuk langer zal duren en ook meer geld zal kosten.

Ook is het mogelijk om een viergesprek te hebben, zodat jullie kunnen overleggen in het bijzijn van de advocaten. De keuze voor een mediator of een advocaat kan een hele lastige keuze zijn; denk hier dus goed over na voordat je een beslissing maakt.

man vrouw praten

Stap 3: De scheiding aanvragen

De derde stap in het proces van scheiden is om de echtscheiding aan te vragen. Dit kan dus alleen een advocaat of mediator doen. Om te kunnen scheiden dien je wel alle persoonlijke gegevens van jezelf, je partner en eventuele kinderen te hebben. Noteer onder andere de gegevens van het huwelijk, de eventuele huwelijkse voorwaarden en andere persoonlijke informatie.

Soms is het nodig om alvast tijdelijke afspraken te maken. Het kan namelijk een tijdje duren voordat de rechter de echtscheiding officieel heeft uitgesproken. Tijdelijke afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over jullie woning of de kinderen. Lukt het niet om samen deze afspraken te maken, dan kan een advocaat een ‘voorlopige voorziening’ aanvragen. Dit is geen maatregel voor altijd, maar alleen tot dat de echtscheidingsprocedure klaar is.

Gemeenschappelijk of eenzijdig

Voor het aanvragen van de scheiding is een advocaat dus verplicht. De advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Als je samen met je partner via mediation afspraken maken over de echtscheiding, dan kunnen jullie één advocaat inschakelen om de aanvraag in te dienen. Ook is het mogelijk om dus beiden een eigen advocaat te hebben en een eenzijdig verzoek aan te vragen bij de rechtbank. Hiervoor wordt een verzoekschrift opgesteld, waarop de advocaat van je partner zal reageren.

scheiding

Stap 4: Een financieel plan maken

Een groot deel van de scheiding zal gaan over geldzaken. Je wilt natuurlijk weten hoe je er na de scheiding financieel bij komt te zetten. Maak daarom een compleet overzicht van bezittingen en schulden en verzamel hier ook de bewijsstukken van. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringen, bankafschriften, het eigendomsbewijs van je woning en de aangiften bij de belastingdienst. Verder is het ook belangrijk om een lijst te maken van de inboedel. Bedenk hoe je de inboedel wilt gaan verdelen.

Probeer samen een financieel plan op de stellen. Hoe worden bijvoorbeeld de schulden en bezittingen verdeeld? Wat wordt de hoogte van de alimentatie? Hoe zien jullie de toekomst op financieel gebied? Hoe meer je van te voren samen al doorspreekt, hoe makkelijker het proces met de mediator of advocaat zal verlopen. Hierdoor hebben jullie ook minder tijd nodig, waardoor de scheiding ook minder geld zal gaan kosten. Dit is ook een goed moment om na te denken over de toekomstige woonplannen en de gevolgen op financieel gebied.

Ook kan een scheiding gevolgen hebben voor je pensioen. Om dit goed te kunnen bepalen zijn er bewijsstukken nodig van de opgebouwde pensioenaanspraken. Verzamel al de benodigde documenten om ook duidelijke afspraken te kunnen maken over de verdeling van het opgebouwde pensioen.

Is er echter geen overleg mogelijk tussen jou en je partner, dan zal een advocaat je helpen om een compleet overzicht te maken. Ook zal de advocaat zorgen voor het maken van de afspraken en het vastleggen van deze zaken.

puzzel huis

Stap 5: Afspraken over de kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, dan zijn de afspraken over de kinderen het belangrijkste deel van de scheiding. Aangezien jullie ouders zijn, is er sprake van een zorgplicht over je kinderen. Deze plicht blijft bestaan, ook al wonen jullie niet meer samen en gaan jullie scheiden. Het is dus van groot belang dat hier afspraken over worden gemaakt. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd.

Als jullie afspraken maken over de kinderen, dan komt dit allemaal in een ouderschapsplan te staan. Hierin staan tal van zaken zoals de omgangsregeling, de verdeling van vakanties, afspraken over de zorg en opvoeding en kinderalimentatie. Denk hierbij onder andere aan de manier waarop zorg- en opvoedtaken worden verdeeld, hoe je je partner informeert over belangrijke gebeurtenissen, en over de kosten van de verzorging. Het maken van zo’n plan is een verplicht onderdeel van de scheiding en deze worden vaak opgesteld door de advocaat of mediator.

Stap 6: Naar de rechter

Nadat in overleg met de advocaten of een mediator alle afspraken zijn gemaakt, dan is het tijd om naar de rechtbank te gaan. Als alles al rond is, dan is dit eigenlijk alleen nog maar een formaliteit. Zijn er echter nog onenigheden over bepaalde zaken, dan is het de taak van de rechter om de knopen door te hakken.

Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je ook nog in hoger beroep gaan. In hoger beroep gaan kan alleen binnen 3 maanden na de uitspraak. Dit kan alleen met een advocaat. Ben je binnen 3 maanden niet in hoger beroep gegaan? Dan staat de uitspraak van de rechter vast.

Stap 7: De scheiding definitief maken

De scheiding wordt officieel gemaakt door de rechter. Jullie zullen pas officieel gescheiden zijn als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Hierna is het alleen nog taak om je aan de gemaakte afspraken te houden om te toekomst zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Let er wel op dat de beschikking binnen zes maanden ingeschreven moet zijn. Zorg er daarom voor dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, aangezien de beschikking anders zijn kracht verliest en jullie huwelijk in stand blijft. Je zult dan opnieuw een echtscheidingsprocedure moeten starten.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie