Iemand versieren die al een relatie heeft is niet netjes. Het is not done, als je het de meeste mensen vraagt. Of diegene nu verloofd, getrouwd of op een andere manier gebonden is, voor de meeste mensen is het een absolute no-go. Ze denken dat je een monster moet zijn om te gaan snuffelen in de relatie van een ander. Maar niet iedereen denkt er zo over. Sterker nog: het zijn er waarschijnlijk meer dan je zou denken.
Iemand versieren die al bezet is?
Het stelen van de geliefde van iemand anders is een populair concept in televisieshows, series en films. Degenen die elke donderdag afstemmen op Temptation Island zien het geregeld gebeuren: iemand die al een relatie heeft wordt versierd door een ‘verleid(st)er’. Dit fenomeen, wetenschappelijk bekend als ‘mate poaching’, is echter niet alleen iets dat we op televisie zien. Het is ook heel gebruikelijk in de echte wereld.
Ondanks dat het ‘stelen’ van iemands partner niet deugdzaam is, blijkt uit onderzoek dat het fenomeen redelijk gangbaar is. Een verrassend aantal relaties is het resultaat van deze vorm van diefstal, waarbij iemand de partner van een ander afpakt. En veel mensen maken zich er schuldig aan.
Zoveel mensen doen het
Uit onderzoek, uitgevoerd onder 16.954 deelnemers in 53 landen, blijkt dat ongeveer 64 procent van de mannen en 49 procent van de vrouwen ooit een relatie is begonnen met iemand al bezet was. In andere woorden: bijna twee derde van de mannen en de helft van vrouwen doet op een gegeven moment in zijn of haar leven een versierpoging bij iemand die al bezet is.
In een ander onderzoek naar de impact van relatiestatus en geslacht, vroegen onderzoekers zich af of vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mannen die al een relatie hebben. Deze studie, gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology, ontdekte dat de single vrouwen in de studie meer geinteresseerd waren in een gebonden man dan in een single man. En dat niet alleen: toen ze erachter kwamen dat hun ‘match’ al een relatie had, zei 90 procent van hen dat ze de man dan nog steeds wilden – in de wetenschap dat hij niet vrijgezel was.
Misschien bevestigt het wel je gevoel dat ‘sommige mensen altijd willen wat ze niet kunnen hebben’. Of dat sommige mensen ervan genieten om relaties te slopen. Kortom, deze cijfers zijn wellicht niet gunstig voor je geloof in de goedheid van de mens. Maar wat dan nog meer ontmoedigend is: degenen die het doen zijn er behoorlijk goed in, zo blijkt uit ander onderzoek.
Is het slim om iemands partner af te pakken?
Nu kun je je gaan afvragen of het wel zo gezond is om op deze manier een relatie te beginnen. Kan iemand versieren die al bezet is de basis vormen van een gezonde, gelukkige relatie? En dat is een goede vraag, want het antwoord is ‘nee’.
Volgens een aantal studies gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Research in Personality hebben degenen die zijn weggelokt uit hun relaties de neiging om in instabiele relaties te belanden. De relaties functioneren minder goed en zelf zijn ze minder betrouwbaar. Ze zijn ook minder tevreden met hun relaties, investeren minder en zijn minder toegewijd aan hun relaties dan mensen die niet zijn ‘gestolen’.
Minder toegewijd, minder tevreden, minder geïnvesteerd
Alsof dit nog niet genoeg redenen zijn om er niet aan te beginnen, geven de overstappers meer aandacht aan alternatieven – oftewel, potentiële nieuwe partners. Ze geloven niet alleen dat er betere alternatieven zijn (dan hun nieuwe geliefde), ook besteden ze meer tijd aan het nadenken over die alternatieven. Ten slotte blijkt uit de studies ook nog dat ze vaker vreemdgaan.
Casual chat tip: Novamora
- Chatten en flirten bij Novamora (18+)
- Discreet en anoniem chatten
Om er een conclusie aan te verbinden: het stelen van iemands partner lijkt niet het beste recept voor een succesvolle relatie. Ze nemen de relatie minder serieus, zijn er minder blij mee en lijken er niet zoveel moeite mee te hebben om in de toekomst vreemd te gaan. Als het je dus lukt om iemand weg te lokken bij de huidige partner, zal diegene jou weer net zo makkelijk voor een ander kunnen verlaten. En dat is niet alleen een volkswijsheid, maar ook wat daadwerkelijk gebeurt, aldus onderzoek.
Flirten niet alleen voor...
... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?