Eerste homo dating app introduceert profielverificatie-badge om catfish te stoppen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Oplichters, fraudeurs en criminelen hebben hun weg al langer gevonden op de gay dating apps. Het komt dan ook geregeld voor dat een man wordt overvallen, na een afspraak te hebben gemaakt via een dating app voor homo’s.

Een groep lokt een man in de val via dating app Grindr in Dordrecht, een man die in Brielle wordt beroofd tijdens een “date”. En als extreem voorbeeld is er de zaak van Orlando Boldewijn (17). De Rotterdammer kwam vorig jaar niet meer thuis na een Grindr-date. Zijn lichaam werd een week later in een zak aangetroffen in het water.

Hornet’s profielverificatie-badge

In een poging om de gebruikers te beschermen, is een populaire dating app voor homo’s van plan een profielverificatie-badge aan te bieden: Hornet. Uiteraard heeft dit het doel om mensen te stoppen die zich voordoen als iemand anders, ook wel bekend als catfish. Hornet is daarmee de eerste gay dating app die een dergelijke badge beschikbaar stelt voor gebruikers. Het doel? Je meer vertrouwen geven dat je met een echt persoon praat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Iedereen die een homo dating app heeft gebruikt, is bekend met fake profielen. Berichten die je ontvangt van 10/10’s, de onvoorstelbaar knappe mannen, die hengelen naar intieme foto’s of nog erger: geld. Deze catfish gebruiken zonder toestemming de foto’s van populaire modellen, die deze foto’s publiceren op Instagram en andere social media profielen. En als je erin trapt, dan word je genept, bedrogen of beroofd.

It is not that simple

Waarom hebben gay dating apps zoals Grindr geen “geverifieerde” profielbadge, zoals op Instagram of Twitter? “Zo eenvoudig is het niet,” zegt Eric Silverberg van Scruff. “Niet iedereen wil of moet worden geïdentificeerd. Mensen maken vaak nieuwe, herhaalde of anonieme profielen, om vele geldige redenen,” vertelt hij de BBC. “Zodra je begint met het verifiëren van een aantal gebruikers, creëer je een soort hiërarchie op je platform die kan leiden tot onbedoelde gevolgen voor de mensen die (nog) niet uit de kast zijn.”

Machine learning en algoritmes

Maar in plaats van moderators die de identificatie van alle gebruikers controleren, gebruikt de app een algoritme om te beslissen wie een badge krijgt. Het “verificatie”-systeem analyseert hoe mensen de functies van de app gebruiken om zo af te wegen of de activiteit consistent is met echte gebruikers.

Daarbij wordt benadrukt dat het algoritme niet naar de inhoud van privéberichten kijkt. En omdat veel mensen in landen met anti-LGBT-wetgeving geen selfie als profielfoto gebruiken, zal het systeem ook geen beeldanalyse van profielfoto’s uitvoeren.

Volgens Hornet CEO Christof Wittig zou machine learning de catfishproblemen kunnen oplossen. Maar een nepprofiel is in theorie nooit helemaal uit te sluiten. “Er zal altijd die ene persoon zijn die er superveel moeite voor doet om anderen te misleiden, en er zullen er altijd een paar zijn die ervoor vallen.”

“Maar met dit systeem verandert de hoeveelheid werk die ze moeten verzetten ten opzichte van de mogelijke beloning. We maken het erg moeilijk om een nepprofiel te onderhouden. Ze kunnen het niet langer op grote schaal doen,” zegt Wittig.

“En als je eenmaal weet dat iemand een catfish is, wordt hun patroon beter begrepen. Machine learning krijgt zo veel meer data om echt te begrijpen hoe een catfish zich gedraagt.”

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie