Vandaag de dag kennen we allemaal de welbekende uitspraak ‘love is love’, ofwel: ‘liefde is liefde’. Dit citaat wordt regelmatig gebruikt om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te verdedigen, maar ook relaties tussen mensen van een ander ras of leeftijd. Deze uitspraak geeft echter de impressie dat er geen grenzen zitten aan liefde en dat liefde alle problemen goed praat, maar is dat wel zo? Voor welke uitdagingen komen stellen met een groot leeftijdsverschil te staan, en is er eigenlijk zoiets als ‘te jong’?
Uitdagingen
Vrijwel nooit hebben koppels exact dezelfde leeftijd, en dat is ook helemaal niet erg. Een paar jaar verschil in leeftijd zorgt vrijwel nooit voor grote problemen. Als dat leeftijdsverschil echter wat groter is – soms zelfs tientallen jaren – dan kunnen stellen toch voor een aantal uitdagingen komen te staan.
Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je in een andere levensfase zit. De een wil wellicht beginnen aan een gezinnetje, terwijl de ander nog volop aan het reizen en feesten is. De een zit nog op school en de ander heeft een fulltime baan, of de een werkt nog en de ander is al met pensioen.
Deze redenatie zet ook vraagtekens bij de duur van een serieuze relatie. Misschien vind je hem of haar nu wel heel aantrekkelijk en zijn de verschillen nog niet zo groot, maar vind je dat over 20 jaar nog? En maakt het nog verschil of de man of de vrouw ouder is?
Wie is jonger: de man of de vrouw?
Oudere mannen die een relatie hebben met een jongere vrouw is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Al zolang als verhalen opgeschreven konden worden, kennen we deze bekende combinatie. Zowel in Nederland, maar ook in andere landen. Nu en in het verleden.
Het klassieke voorbeeld uit de moderne tijd is dat een jongedame een relatie aangaat met een rijke oudere man en daardoor kan meegenieten van zijn luxueuze levensstijl. Dit soort vrouw heeft bijnamen met een ietwat negatieve connotatie, zoals golddigger of trophy wife, wat de illusie wekt dat zij enkel bij hem is voor het geld.
Andersom, waarbij de vrouw aanzienlijk ouder is dan de man, komt echter een stuk minder voor. Het is een relatief nieuw concept in populaire cultuur, maar er lijkt wel steeds meer vraag naar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de film Home Again met Reese Witherspoon uit 2017.
In deze romantische komedie begint de 40-jarige Alice een fling met de 27-jarige Harry. Waarom ook niet eigenlijk? Bovendien, als je leert verder te kijken dan je eigen leeftijdscategorie, verruim je ook je datingbereik. Want als je de vijver groter maakt, kunnen er meer vissen in zwemmen.
Hoe oud is te jong?
Het antwoord op deze vraag is voor veel mensen verschillend. Er bestaan een heel aantal formules om uit te rekenen hoe jong je partner maximaal zou mogen zijn. Anderen houden de regel aan dat de oudste van de twee niet ouder mag zijn dan de ouders van de ander. Er zijn zelfs mensen die naar een waarzegster of sterrenlezer gaan om een eenduidig antwoord te krijgen. Vaak is het echter zo dat het heel persoonlijk is.
Hoe is de aantrekkingskracht tussen de twee potentiële partners en wat hebben ze met elkaar gemeen (denk aan opleidingsniveau, interesses, en dromen)? Dit alles speelt zeker een rol in het bepalen van hoe oud je partner zou mogen zijn om het sociaal acceptabel te maken. Uiteindelijk is er maar één persoon die mag bepalen of iemand te jong voor je is: dat ben jij.
Succesformule
De bekendste formule om uit te rekenen wat de minimumleeftijd van je date zou moeten zijn, gaat als volgt: deel je leeftijd door twee, en tel daar zeven jaar bij op. Het gaat dan over wat sociaal acceptabel is, dus indirect berekent het de kans dat je familieleden en vrienden positief reageren op de match.
½ x (JE LEEFTIJD) + 7
Belangrijk is om op te merken is dat deze formule niet wetenschappelijk bewezen is. Het is enkel tot stand gekomen naar aanleiding van persoonlijke ervaringen van mensen die in een AGR (Age Gap Relationship) zitten en de reacties van hun dierbaren. Een andere kanttekening is dat elk land anders is. Sommige culturen zullen vanwege hun tradities of religie sneller een leeftijdsverschil accepteren dan anderen.
De formule is dan ook bedoeld als brede graadmeter en niet als harde grens. Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Stel je bent 30 jaar en je komt op de Lexa-app een leuke eventuele match tegen. Helaas valt je meteen op dat hij of zij pas 23 jaar is. Je eerste reactie is dat dat toch wel heel erg jong is, jullie zitten waarschijnlijk in hele andere levensfasen. Je besluit de succesformule te gebruiken:
½ x 30 + 7 = 22 jaar.
Dat betekent dus dat jouw potentiële nieuwe partner binnen de grenzen valt van wat maatschappelijk geaccepteerd is. Zie het als een leidraad om lastige vragen van anderen te kunnen vermijden. Op deze manier voorkom je de uitdaging om je telkens te verantwoorden naar anderen toe.
Waar deze formule vandaan komt
Wie de formule precies bedacht heeft, is en blijft een raadsel. Toch wordt het vaak bij de Fransen in de schoenen geschoven. Hij werd voor het eerst opgeschreven in het boek Her Royal Highness Woman and Her Majesty Cupid van Max O’Rell uit 1901. Daarin werd deze berekening echter niet gebruikt om te kijken hoe jong je partner mocht zijn, maar enkel voor de man om uit te rekenen wat de ideale leeftijd was van zijn toekomstige bruid.
Ook wordt de formule genoemd door Malcolm X in zijn autobiografie. Ondanks dat deze voorbeelden vandaag de dag als ouderwets worden beschouwd, geeft het wel aan dat deze officieuze leeftijdsregel nog steeds meer gebruikt wordt door mannen dan door vrouwen.
5 voordelen om jonger te gaan daten
AARP, een non-profit voor gepensioneerden in Amerika, verstuurde in 2003 een enquête naar 3500 vrijgezelle mannen en vrouwen in de leeftijd van 40 tot en met 69 jaar. Uit het onderzoek bleek dat 66% van de mannen een jongere vrouw wil daten, en dat 34% van de vrouwen een jongere mannen wil daten. Dat is eigenlijk best begrijpelijk, want er zitten natuurlijk ook heel veel voordelen aan een relatie met iemand die een stuk jonger is dan jijzelf. April Masini, relatie expert en columnist, zet er vijf voor je op een rijtje:
1. Meer mogelijkheden, meer kansen
De kans dat jij je enige echte ware liefde ontmoet, wordt veel groter. Op het moment dat je je openstelt voor jongere of juist oudere potentiële partners, maak je dus een hele groep mensen die eerder niet eens werd overwogen beschikbaar.
2. Een frisse blik
Jongere mensen hebben over het algemeen meer energie dan ouderen, en dat geeft jou indirect ook meer energie. Een frisse kijk op de wereld, en een optimisme dat nog niet de grond in is gedrukt. Bovendien hebben jongeren vaak minder bagage en verantwoordelijkheid omdat ze minder hebben meegemaakt. Met een jongere partner ga je een heel nieuw avontuur aan.
3. Jonger is levendiger
Moeder Natuur zorgt er nou eenmaal voor dat jongeren seksueel actiever zijn dan ouderen. Ze hebben meer uithoudingsvermogen en staan er meer voor open om te experimenteren in de slaapkamer. Bovendien vindt men jongere lichamen over het algemeen aantrekkelijker dan lichamen die door de tijd zijn getekend. Als je probeert het maatschappelijke oordeel hier buiten beschouwing te laten, is het hebben van een jongere partner dus heel positief.
4. Vruchtbaarheid
Als het aankomt op kinderen hebben jongere partners ook zo hun voordelen. Als je zelf al kinderen hebt, is gebleken dat een jonge partner sneller en meer helpt bij de opvoeding van je kinderen. Dat komt omdat zij vaak zelf nog geen kinderen hebben en dus meer geneigd zijn bij te springen als stiefouder. Indien er nog geen kinderen in het spel zijn, is het voor een oudere man gunstig om een jongere vrouw aan de haak te slaan aangezien zij vruchtbaarder is. Andersom werkt het overigens ook voordelig, een oudere vrouw met jongere man, want uit onderzoek blijkt dat een jonge man meer openstaat voor het idee van een draagmoeder.
5. Een andere machtsverhouding
We mogen bovendien het belang van machtsverhoudingen in een relatie niet onderschatten. Jonge mensen zijn vaak op zoek naar zekerheid en veiligheid, terwijl oudere mensen graag een partner hebben waar ze invloed op uit kunnen oefenen. Het geeft een soort kick om degene te zijn die de leiding neemt. Dit is wellicht een ietwat ouderwetse gedachte, maar desalniettemin een dynamiek die nog steeds populair is.
Wat het belangrijkst is
We hebben in dit artikel lang en breed besproken wat sociaal acceptabel is als het aankomt op een groot leeftijdsverschil tussen twee partners, maar waar het uiteindelijk op neer komt is dit: hoe voel je je erbij? Als jullie met z’n tweetjes gelukkig zijn, laat de maatschappij je er dan vooral niet van weerhouden om samen te zijn.
Open je ogen voor een breder spectrum en wie weet loop jij wel jouw match tegen het lijf. Misschien is dat cliché-citaat wel helemaal correct: liefde is liefde. Hebben we je overtuigd?
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.