Hereniging met ex? Voor- en nadelen van teruggaan en samenkomen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Ross en Rachel deden het in Friends maar ook Carrie en Mr. Big uit Sex and the City konden het niet laten; herenigen met een ex. In het echte leven hebben we André Hazes en Monique Westenberg maar ook Enzo Knol die op een gegeven moment terug kwam bij zijn ex-vriendin Demira van der Zeeuw. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van relaties die verbroken zijn om daarna weer opgepakt te worden alsof er niets is gebeurt.

Denk je ook aan een hereniging met je ex-partner? Dat is niet zo vreemd. Onderzoek toont aan dat ongeveer twee derde van de mensen een verbroken relatie een nieuwe kans wil geven.1 Sommigen willen dat al meteen na het uitspreken van de ‘het is uit’-woorden, anderen hebben wat langer de tijd nodig om te beseffen wat ze gaan missen.

Misschien duurt het een maand, drie maanden of een half jaar, maar veel mensen verlangen op een gegeven moment terug naar wat ze niet meer hebben.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Met je ex herenigen

Relatietherapeuten waarschuwen je voor de gevaren, andere experts benadrukken de voordelen en geven je een stappenmethode om je ex terug te krijgen. Of een hereniging met je ex een goed of slecht idee is? Dat verschilt per situatie.

Als je erover denkt om je ex weer op te zoeken dan heb je ongetwijfeld reden om er goed over na te denken. Er zijn ieder geval universele voor- en nadelen voor het terugkomen bij je ex.

De voordelen

Weer terug bij je ex komen is in sommige gevallen helemaal geen verkeerd idee. Een relatie met iemand waar je al een relatie mee hebt gehad heeft namelijk enkele voordelen.

1. Je bent al vertrouwd met elkaar

Aangezien je elkaar al een tijdje kent zijn er geen ongemakkelijke stiltes als je met elkaar praat. Waarschijnlijk heb je al vele uren met elkaar gepraat en weet je hoe je met de ander een gesprek kunt voeren. Je begint opnieuw maar vanuit een comfortabele basis doordat je al vertrouwd met elkaar bent.

2. Je bent al een keer op je ex gevallen

Het is makkelijker om opnieuw op iemand verliefd te worden waar je al verliefd op bent geweest, dan op een andere willekeurige persoon. Je ex heeft iets waar je op valt en waar je hormonen door van slag raken. Deze vaardigheid heeft niet iedereen. Met je ex herenigen betekent dat je weer net zo verliefd kunt worden als in het begin.

3. Je hebt het slechtste van elkaar gezien

De datingperiode onthult vaak niet de ware aard van iemand. In deze fase van een relatie laat iedereen de beste versie van zichzelf zien en niet de minder goede eigenschappen. Als je verder in de relatie bent dan krijg je het slechtste van elkaar te zien; huilen, schreeuwen, met deuren slaan, depressies en noem het maar op. Met deze kennis van elkaar weet je waar je aan toe bent als je het opnieuw probeert.

4. Je hebt samen “iets”

Er is een reden waarom je weer samen met je ex door het leven wil gaan. Als je op dit punt beland dan kun je ervan uitgaan dat er iets speciaals tussen jullie is. Veel mensen maken de relatie uit en verbranden alle schepen achter zich, om nooit meer terug te hoeven kijken op het verleden met de ex. Dit betekent dat als je terugkomt bij je ex, dat je ex misschien wat specialer voor je is dan je denkt.

De nadelen

Hoe verleidelijk het ook is om je ex weer in je armen te sluiten, het is niet altijd een goed idee. Een nieuwe relatie met je ex kan namelijk ook enkele nadelen hebben.

1. Je hebt minder vertrouwen in de toekomst

Dat je naar je ex verlangt betekent niet direct dat je verwacht altijd bij je ex te blijven. Omdat het al een keer uit is geweest, of zelfs meerder keren, ligt een nieuwe break-up altijd op de loer. Onderzoeken hebben aangetoond dat stellen die weer samenkomen na een relatiebreuk meer onzekerheid hebben over de toekomst van hun relatie.2

2. Je valt terug in oude gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren en hebben moeite met verandering. Om je relatie een tweede kans te geven is deze verandering echter broodnodig, om te voorkomen dat je in hetzelfde patroon belandt waardoor de relatie verbroken werd. Als je er niet bewust voor kiest om te veranderen dan val je terug in de oude gewoontes. Met andere woorden, als je niet van muziekzender wisselt dan is het steeds weer het oude liedje.

3. Je kunt opnieuw gekwetst worden

Je bent al eens gekwetst en het is net zo makkelijk om weer eenzaam te eindigen met je handen vol aan je liefdesverdriet. In de tijd die je alleen bent geweest heb je je gebroken hart kunnen helen. Het vertrouwen in je ex is misschien weer terug maar dat betekent niet dat je niet meer gekwetst gaat worden. Door terug te gaan naar je ex kan het hele genezingsproces teniet gedaan worden.

Misschien dat een verzoening met je ex goed voelt, maar dat hoeft niet de beste keuze te zijn. Als je weer gekwetst wordt door een breuk in het vertrouwen dan kan dit lelijke littekens achterlaten die je voor altijd tekenen. Het herstelde gat in je gebroken hart is zojuist nog groter geworden en misschien zelfs onherstelbaar. Voor je het weet verlies je het vertrouwen in alle mensen als je weer gekwetst wordt door je ex.

4. Je bent het niet vergeten

Het is moeilijk om te vergeten wat er gebeurt is in de relatie. Tijd heelt alle wonden maar dat je het je ex hebt vergeven betekent niet dat je het vergeten bent. De ruzies, meningsverschillen en mogelijk je gebroken hart zijn voor altijd gegrift in je geheugen. Als je weer opnieuw een relatie met je ex begint dan is dit de emotionele bagage die je meeneemt. Door weer iets met je ex te beginnen word je geconfronteerd wordt met de pijn en afwijzing die je eerder hebt ervaren. Dit kan al vroeg na de start voor een obstakel zorgen die de weg naar een gelukkige relatie blokkeert.

Wat je mist is er niet meer

Het oude cliché “je weet niet wat je hebt totdat het weg is” bestaat voor een reden. Soms besef je pas echt wat je mist als het er niet meer is. Nadat de relatie verbroken is blijft er altijd een aanhoudende gedachte van een hereniging over. Het leven dat je hebt gedeeld laat je constant aan je beslissing twijfelen en je gedachten gaan heen en weer om te bepalen of jullie samen zouden moeten zijn. Soms hebben deze gedachten een geldige achtergrond, maar vaak ook niet.

Wat de reden voor de relatiebreuk ook is, als je voelt dat er een sterke basis is en meer dan genoeg liefde voor elkaar dan is er niets mis met een tweede kans. Er zijn echter wel een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Voor je het weet loop je anders het risico om in een knipperlichtrelatie te belanden en onderzoek wijst uit dat je dan te maken kunt krijgen met psychische problemen.3

“A second chance doesn’t mean anything if you didn’t learn from your first.” Anurag Prakash Ray

Verwacht bovendien niet dat het deze keer wel goed gaat als je niets veranderd hebt. Als je steeds hetzelfde doet dan kun je immers niet een ander resultaat verwachten. Er is een reden waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Als de oorzaak van deze reden niet aangepakt is dan beland je in precies dezelfde situatie.

De enige manier om de verzoening met je ex te laten werken is als beide partijen aan zichzelf gewerkt hebben om de originele problemen het hoofd te kunnen bieden. Een hereniging met je ex lijkt aantrekkelijk, maar als je er niet goed over nadenkt kom je thuis van een koude kermis.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie