Sommige mensen beginnen al te zweten als ze denken aan hardlopen, anderen kunnen geen dag zonder. Of je nu je looptijden op social media deelt of elk weekend meedoet aan een lokale run; hardlopen is leuker als je het met anderen deelt.
Socializen met andere hardlopers is dan ook een essentieel ingrediënt om het vermakelijk te houden. Er zijn hardloopgroepen die meerdere keren per week de fietspaden onveilig maken, hardlooppartners in crime die elkaar tot het uiterste drijven maar ook zijn er hardloopdates.
Is hardlopen onderdeel van je levensstijl? Dan heb je ongetwijfeld als eens een hardloopdate gehad; een eerste loopsessie met iemand anders. Dit was bijvoorbeeld iemand die je had meegesleurd voor een ochtendloop of een vriend(in) die het joggen eens wilde proberen.
Maar dan is er ook nog een échte hardloopdate; een eerste date met een andere hardloper. Dit zijn de voordelen van een hardloopdate:
- Je kunt praten over de gezamenlijke interesse
- Het is geen saaie maar juist actieve date
- Je ziet elkaar zweterig, natuurlijk en zonder make-up
- Je hoeft geen uren voor de spiegel te staan
- De kledingkeuze is eenvoudig
- Je hebt niet het gevoel dat het een ‘date’ is
- Je kunt hard wegrennen als je date niet bevalt
Maar… een hardloopdate?
Je leest het goed; hardloopdates bestaan echt en zijn helemaal niet zo vreemd. Als jij en je potentiële partner beiden fitte hardlopers zijn, waarom ook niet? Dit zijn de tip voor wie het eens wil proberen om iemand te leren kennen tijdens een casual sessie van enkele kilometers:
1. Laat je ego thuis
Met een halve en misschien zelfs hele marathon achter de rug is het gemakkelijk om jezelf als een professional te zien. Je loopt waarschijnlijk al een tijdje waardoor je keer op keer je eigen records weet te verbreken. Het is dan makkelijk om te denken dat je sneller en atletischer dan je date bent. Je hebt immers toch al jaren getraind?
Wat je niet weet is dat je date misschien veel sneller dan je is en een beter uithoudingsvermogen heeft. Als je waarde hecht aan je eigen loopprestaties dan kan je ego gekrenkt raken als je er klakkeloos vanuit gaat dat je de bovenhand hebt.
2. Het is een date, geen wedstrijd
Hoe graag je ook wilt laten zien dat je een gevorderde hardloper bent, de eerste date is daar niet voor bedoeld. Bespreek daarom van tevoren dat het geen wedstrijd wordt, maar een leuke en lichte hardloopsessie. Vooral als je van nature een competitieve instelling hebt dan ben je misschien geneigd om het tempo te verhogen. Houdt je instinct om je date voor te blijven onder controle, anders is het geen date maar een race.
3. Spreek een comfortabele snelheid af
Twee mensen die dezelfde 5 kilometer afleggen finishen met een andere tijd. Elke hardloper heeft immers een eigen ritme en bijbehorende snelheid die hem of haar ligt. Spreek je met andere hardloper af voor een hardloopdate? Dan is er waarschijnlijk geen natuurlijke match tussen de snelheden die jullie beiden lopen.
Daarom is het verstandig om vooraf een gemiddelde snelheid af te spreken zodat beiden om een tempo kunnen lopen waarbij een conversatie nog mogelijk is. Voor de één ligt dit op maximaal 11 km/u, bij de ander op 7 km/u. Spreek daarom vooraf een snelheid af, waar beiden zich goed bij voelen om een gesprek te kunnen voeren.
4. Zorg dat je lekker ruikt
Het spreekt voor zich dat je gaat zweten tijdens het hardlopen. Dit is sexy in een reclame van Coca Cola maar niet in het echte leven. Vooral niet als dit een indringende geur met zich meebrengt. Het laatste wat je wilt is dat je hardlooppartner afstand van je neemt door je stinkende zweetgeur. Zorg er hoe dan ook voor dat je zweet niet te ruiken is als je op een hardloopdate gaat:
- Douche van tevoren
- Trek een schone outfit aan
- Kies een outfit waar je nog nooit je zweet in hebt geroken
- Spuit voldoende deodorant onder je oksels en kleding
5. Schep niet op
De prachtige tijd op de halve van Valencia of de erbarmelijke omstandigheden die je hebt doorstaan op de Great Wall Marathon in China; Het is verleidelijk om alles te vertellen over je uitzonderlijke prestaties. Wat je misschien niet beseft is dat je dan al snel arrogant lijkt of een try-hard. Dat is niet wat je wilt. Deel slechts één goede prestatie waar je trots op bent maar laat je prestaties het gesprek niet domineren.
6. Spuug niet
Sporters hebben soms wat rare gewoontes. Je denkt er waarschijnlijk niet eens over na als je het doet. Zo kun je onbewust op de grond spugen nadat je eerst je neus opgehaald hebt. Zelfs als het gebruikelijk is bij de trainingspartners waar je normaal mee loopt, vermijd dit onaantrekkelijk gedrag tijdens de hardloopdate. Wat als je per ongeluk op de schoen van je date spuugt?
7. Voorkom het oogcontact
Het verschil met een normale date is dat je tijdens een hardloopdate niet teveel oogcontact moet zoeken. Wil je geïnteresseerd lijken door het oogcontact op te zoeken? Dit is niet zo slim als je aan het hardlopen bent.
Iets meer dan een snelle blik naar de ander kan ertoe leiden dat je struikelt of valt. Voor je door hebt struikel je over een boomwortel en eindigt de date in het ziekenhuis. Een leuk verhaal voor de kleinkinderen, maar voorkomen is nog altijd beter.
8. Kies een leuke route
Met je oordoppen in en je gebruikelijke muziek erop maakt het je misschien niet uit waar je loopt. Of het nu kilometers weiland is of een rondje om je wijk of dorp over de fietspaden; je loopt je vaste route zonder dat je stil staat bij je omgeving. Dat is niet wat je moet doen als je een hardloopdate hebt. Het is saai en nodigt niet uit voor een leuk gesprek. Kies daarom een interessante route zodat je de omgeving kunt bespreken en het de nodige gespreksstof oplevert.
9. Draag kleding waar je je goed in voelt
Ben je van plan om speciaal voor deze ene loopsessie een nieuw spandex broekje te kopen? Doe het niet. Je wil er op je best uitzien, maar de eerste hardloopdate is niet geschikt om nieuwe kleding te testen. Voor je het weet kruipt het omhoog en loop je de hele tijd te trekken aan je broekje. Draag kleding die je al eens aan hebt gehad, gewassen en waarvan je zeker weet dat je je er goed in voelt.
10. Verzin iets leuks voor na de date
Het leuke van hardlopen is dat je jezelf mag trakteren als het erop zit. De verbrande koolhydraten moeten immers weer aangevuld worden. Dit doe je als je alleen loopt, maar ook na de hardloopdate. Het kan bij jezelf thuis, bij de ander, een broodjeszaak of bij een koffiehuis.
De post-workout drink of maaltijd is een kans om nog wat langer met elkaar te praten onder het genot van een non-alcoholisch drankje. Natuurlijk is dit ook het moment om plannen te maken voor de tweede date.
Wanneer een hardloopdate geen slimme optie is
Verander je na een kilometer al in een tomaat? Of begin je na de warm-up al heftig te stinken naar zweet dat in liters je lichaam verlaat? In sommige situaties is een hardloopdate gewoon geen goede keuze, hoe leuk het je ook lijkt. Wanneer je loopt dan verandert er wat in je lichaam. Het gaat aan het werk om je van voldoende energie te voorzien tijdens het lopen. Dit heeft allerlei neveneffecten die niet bepaald aantrekkelijk zijn.
Laat je aan de lopende band boeren tijdens het hardlopen, krijg je een loopneus of nog erger, laat je voortdurend scheten? Bedenk je dan goed of je wel een hardloopdate wilt en niet een gewone date.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.