Een haat-liefde relatie? Dit is wat de haat-liefdeverhouding met je doet

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

De term haat-liefde relatie wordt soms te pas en te onpas gebruikt. Het gaat namelijk niet altijd over de relatie tussen twee personen. Iemand kan ook een haat-liefde relatie met zijn werk hebben, of zelfs met een apparaat in huis, wat de ene keer wél en de andere keer niet naar behoren functioneert.

Maar over het algemeen spreken we van een haat-liefde relatie als twee mensen niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Dit soort relaties houden vaak heel lang stand, soms te lang, omdat ze een destructieve invloed kunnen hebben op één of beide partners.

Wat is een haat-liefde relatie?

Een haat-liefde relatie ontstaat meestal tussen twee mensen tussen wie het regelmatig botst. Als beiden bijvoorbeeld een opvliegend karakter hebben dan kan er om het minste of geringste ruzie ontstaan. Die ruzies zijn vaak erg heftig, inclusief geschreeuw, spullen die het moeten ontgelden en slaande deuren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Maar even zo heftig als de ruzie was, zo snel is deze ook vaak weer voorbij. Dit soort koppels maakt er vaak een gewoonte van om een heftige ruzie met seks op te lossen. Na zo’n vrijpartij is er vaak niets meer aan de hand. Tot het volgende conflict zich voordoet.

Hoe beland je in zo’n relatie met je partner?

Een haat-liefde verhouding met een partner ontstaat vaak heel geleidelijk. Na de eerste heftige ruzie of meningsverschil hebben beide partners spijt dat het zo uit de hand is gelopen en beloven ze elkaar plechtig dat het niet weer zal gebeuren. Zo belandt je vaak ongemerkt en ongewenst in een haat-liefde relatie.

In het begin zijn jullie verliefd en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Alles aan de ander is leuk en geweldig, de seks is fantastisch en het leven lacht jullie toe. Pas na verloop van tijd, en dat kan na een paar jaar zijn maar soms ook na vele jaren samen, komen er langzaam scheurtjes in dat niet stuk te krijgen geluk. Kleine ergernissen gaan steeds meer een rol spelen en leiden tot conflicten.

Als dit soort situaties zich steeds vaker voordoen ontstaat er uiteindelijk een patroon van ergernis, ruzie en het dan toch maar weer bijleggen omdat uit elkaar gaan geen optie is. Dit kan heel frustrerend zijn voor beide partners en uiteindelijk leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten. Maar jullie houden nog wel steeds heel veel van elkaar dus uit elkaar gaan is geen optie.

Wat dit met je doet

Komt dit je bekend voor? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat dit allemaal met je doet. Al die meningsverschillen gaan je immers niet in de koude kleren zitten. Een onstuimige haat-liefde relatie kan uiteindelijk verstrekkende gevolgen hebben voor je geestelijke welzijn.

De voortdurende conflicten met je partner kunnen een enorme impact hebben op hoe je je voelt. En dit zijn dan de mogelijke gevolgen:

  • Je kunt jezelf gaan wegcijferen om conflicten te voorkomen.
  • Je kunt voortdurend op je tenen gaan lopen, bang dat het weer tot een uitbarsting zal komen.
  • Je kunt je ‘minder goed’ over jezelf gaan voelen.
  • Je kunt aan jezelf en de relatie gaan twijfelen.
  • Je kunt emotioneel onbeschikbaar worden.
  • Je kunt lichamelijke stressklachten krijgen.

Veel stellen die een haat-liefde relatie hebben gaan uiteindelijk uit elkaar, omdat één van beiden het niet meer volhoudt. Soms is de wordt grens tussen liefde en haat zo vaak overschreden dat het neigt naar emotioneel misbruik. Maar even zo vaak komt het voor dat het stel toch weer bij elkaar komt, juist omdat ze niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen.

Wat kun je doen als je in een haat-liefde relatie zit?

Als je zeer regelmatig conflicten hebt met je partner dan kunnen jullie overwegen om in relatietherapie te gaan. Onder leiding van een onafhankelijke deskundige kunnen jullie dan uitzoeken waarom er steeds ruzies en irritaties zijn en of die op de één of andere manier kunnen worden weggenomen.

Natuurlijk kun je ook op een bepaald moment besluiten om de relatie te beëindigen. Als een relatie je niets meer te bieden heeft en je het gevoel hebt alleen maar te geven en er niets meer voor terug krijgt is het misschien beter om voor jezelf te kiezen en een streep onder de ongelijkwaardige relatie te zetten.

Als stoppen geen optie is

In sommige gevallen wil je wel stoppen, maar is dat voor nu even nog niet mogelijk. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een haat-liefde relatie noodgedwongen in stand blijft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een stel om religieuze redenen niet uit elkaar wil of kan. De omgeving kan hier soms een zwaarwegende stem in hebben. Onder druk van familie om de schande van een scheiding te voorkomen blijven ze dan toch maar bij elkaar.

Ook kunnen er zakelijke of andere belangen zijn om niet uit elkaar te gaan. Een stel dat samen een bedrijf heeft kiest er soms voor om tegen wil en dank bij elkaar te blijven omdat uit elkaar gaan zeer verstrekkende gevolgen heeft. Ook als een stel in een koophuis woont dat moeilijk te verkopen is blijven ze soms noodgedwongen bij elkaar omdat er geen financiële ruimte is om iets nieuws te zoeken voor één van beiden.

Het is vol te houden, maar niet door iedereen

Er zijn stellen die ondanks hun haat-liefde verhouding tot de dood bij elkaar blijven. Vroeger kwam dit vaak voor omdat een echtscheiding toen nog maar zelden werd uitgesproken. Vaak was er geen sprake meer van een relatie en gingen beiden grotendeels hun eigen gang. Alleen voor de buitenwereld werd de schijn nog opgehouden.

Als er in de echtelijke woning voldoende ruimte is, bijvoorbeeld voor gescheiden slaapkamers, is zo’n haat-liefde relatie op deze manier zelfs nog wel redelijk vol te houden. Vaak komt de waarheid dan pas aan het licht als één van beiden of beide partners zijn overleden. In hooggeplaatste kringen komen dit soort huwelijken tot op de dag van vandaag nog steeds voor. Maar of je dat moet willen, is een andere vraag.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie