Toen jij je partner leerde kennen, was alles perfect. Je nieuwe lover was lief en attent en je was heel gelukkig dat je deze speciale persoon had gevonden. Maar op een dag – ergens rond de 1-jarige mijlpaal – begon je je ineens aan bepaalde dingen te irriteren.
Van de ene op de andere dag zag je plotseling allemaal dingen die je partner deed. Dingen waaraan jij je steeds meer begon te irriteren. Het begon met kleine dingen zoals de televisie altijd harder zetten dan nodig of de afwas nooit opruimen na het avondeten en meteen op de bank ploffen. Deze kleine ergernissen groeiden geleidelijk aan uit tot grotere problemen. Nu denk je misschien dat het allemaal aan jou ligt. En daarom vraag jij je af: waar ergeren andere mensen zich aan in relaties?
Ergernissen in relaties
Als mensen kunnen we het niet laten: we ergeren ons aan dingen. Dit is niet bijzonder of uniek. Het is een menselijke reactie op wat iemand anders doet en hoe iemand anders is. Meestal is het een uitlaatklep dat niets met de persoon of situatie te maken heeft. In relaties komen deze ergernissen veelvuldig voor, voornamelijk omdat je nu eenmaal veel ziet en hoort van degene met wie je je dagelijkse leven deelt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Soms staat het gedrag van je partner in contrast met wat wij verwachten en daarom vinden we het ongemakkelijk of irritant. Je kunt ook een persoonlijke afkeer hebben voor bepaald gedrag, zoals bijvoorbeeld wanneer je partner de slachtofferrol aanneemt. Het kan ook zijn dat het gedrag van je partner jou doet denken aan iets dat je eerder hebt meegemaakt en waar jij niet positief op terugkijkt.
21 grootste ergernissen in relaties
Mensen kunnen zich aan hun partner ergeren om verschillende redenen. Soms is het gewoon een kwestie van verschillende persoonlijkheden en meningen die botsen. Andere keren kan het ergeren ontstaan door langetermijnproblemen zoals onderlinge miscommunicatie, verwaarlozing of een gebrek aan respect. Dit zijn de 21 grootste ergernissen in relaties.
1. Geen tijd voor elkaar hebben
Met een druk leven is het gemakkelijk om je partner uit beeld te verliezen als je allemaal dingen doet die meer prioriteit hebben. Van sporten en andere hobby’s tot avondjes met vrienden en werk: het gemis van quality-time kan iets zijn waaraan je je kunt ergeren. Als je echt om de relatie geeft, moet je de tijd nemen om elkaar te zien – en dan niet alleen tijdens het avondeten.
- Je bent ’s avonds nooit thuis
- Je hebt geen tijd voor een date-night
2. Geheimen voor elkaar
We willen onze partners vertrouwen en als we iets voor hen verbergen, voelen ze zich bedrogen. Zelfs als het om kleine dingen gaat, kan het een ergernis zijn als je het verbergt voor je partner. Daarom is het belangrijk om open en eerlijk te zijn over alles wat er in je leven gebeurt, zodat jullie tweeën kunnen werken aan de problemen waarmee je te maken krijgt.
- Niet vertellen dat je een hoge telefoonrekening had
- Niets zeggen over een gebroken vaas
3. Onrealistische verwachtingen hebben
Je verwacht misschien dat je partner alles perfect doet, maar kan dat wel? Geef maar toe aan het feit dat niemand perfect is. Ondanks dat jij je ergert aan de dingen die je partner ‘verkeerd’ doet, zet je partner zich waarschijnlijk in om de beste partner voor je te zijn. Probeer daarom realistisch te zijn in wat je van elkaar verwacht en communiceer helder wat je nodig hebt in de relatie om te voorkomen dat er onrealistische verwachtingen ontstaan.
- Je partner vragen de ramen te lappen, klagen over het resultaat
- Je bent ontevreden over de kookkunsten van je partner
4. Afspraken vergeten
Je kunt je partner laten weten dat het niet expres was. Je kunt ook iedere keer je excuses maken. Maar als dit regelmatig gebeurt, kan dit leiden tot irritaties binnen de relatie. Probeer daarom een agenda te houden met alle afspraken die jullie hebben gemaakt zodat je nooit meer iets vergeet en er geen ruzie ontstaat over gemiste afspraken.
- Je komt niet opdagen
- Je komt te laat
5. Ruzie maken om niets
Het is belangrijk om problemen aan te pakken als ze optreden, maar constant ruzie maken over elk klein ding kan leiden tot grotere problemen die moeilijk op te lossen zijn. Probeer daarom positief te blijven en focus op wat er goed gaat in plaats van alleen op wat er fout gaat: zo voorkom je conflicten en blijf je liefdevol naar elkaar toe.
- Je start een discussie over een geopende pot pindakaas
- Je partner is vergeten de kattenbak te verschonen
6. Jaloezie
Jaloezie kan afkomstig zijn uit onzekerheid of angst voor verlies, maar het kan makkelijk problematisch worden als het out of control raakt. Degene die het slachtoffer is van de jaloezie ervaart het niet als liefde en eerder als ongemakkelijk. Probeer open over jouw gevoelens te praten met je partner en wees niet bang om je onzekerheden te bespreken.
- Je vraagt tien keer per week of je partner geen ander heeft
- Je maakt je vermoedens over een affaire geregeld kenbaar
7. Niet goed communiceren
Goede communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie. Als dat er niet is, ontstaat miscommunicatie. En daar kunnen mensen zich aan ergeren in relaties. Probeer eerlijk te zijn over wat je voelt en wilt zodat je partner begrijpt waarom je bepaalde dingen doet.
- Je denkt dat je partner iets zou doen, zonder het te vragen
- Je gaat ervanuit dat je partner het begrijpt, zonder dat jij het zegt
8. Te veel controleren
De hele avond appen als je partner een keertje weg is of op willekeurige momenten checken waar je partner zich bevindt? Je partner kan zich gecontroleerd voelen als je alle activiteiten en gesprekken bijhoudt of ze niet laat socialiseren met andere mensen. Het is een grote bron van ergernis, terwijl het niet nodig zou moeten zijn.
- Je controleert stiekem de telefoon als je partner doucht
- Je belt regelmatig op om te controleren waar je partner is
9. De schuld bij de ander leggen
Het is niet jouw schuld, dus moet het wel de schuld van je partner zijn? Als partner zijnde kun je je daaraan ergeren, omdat de schuld geven niet eerlijk is in een relatie. Als je een probleem hebt, probeer dan samen naar een oplossing te zoeken in plaats van de schuld bij de ander te leggen.
- Jij geeft je partner de schuld van een lekkend dak
- Je partner krijgt de schuld voor iets dat jullie samen fout deden
10. Elkaar niet respecteren
Je partner kleineren, onderuithalen of te schande maken in het bijzijn van jullie vrienden: het is een grote ergernis die in sommige relaties voorkomt. Het is ongezond gedrag. Respect voor elkaar moet altijd aanwezig zijn, ongeacht hoe groot of klein de situatie is. Wees altijd beleefd naar elkaar en als je het niet eens bent met iets wat je partner doet, probeer dan rustig te blijven en op een respectvolle manier je standpunt uit te drukken.
- Je bagatelliseert de gevoelens van je partner
- Je schrijft voor wat je partner mag doen
11. Te veel eisen stellen
Je partner kan zich beperkt voelen als je steeds weer dingen vraagt die je partner niet kan geven. Veeleisend gedrag tegenover een partner is een bron van ergernis. Probeer daarom realistische verwachtingen te hebben en respecteer de grenzen die je partner stelt om ervoor te zorgen dat jullie allebei gelukkig en tevreden blijven in de relatie.
- Je wilt dat je partner elke dag je nek masseert
- Je wilt dat je kleren altijd gestreken worden
12. Te weinig interesse tonen voor elkaar
Geen vragen over hoe je partners dag was of hoe je partner over iets denkt: weinig interesse tonen is iets waar mensen zich aan ergeren in hun relaties. Als je geïnteresseerd bent in wat er met je partner gebeurt, laat je weten dat je om ze geeft en dat ze belangrijk voor je zijn.
- Je stelt geen vragen over het werk van je partner
- Je bent niet benieuwd naar iets dat je partner heeft gedaan
13. Kritiek geven in plaats van liefde uiten
Bekritiseren is ook een bron van irritatie in relaties. Je wilt misschien alleen maar helpen door feedback te geven, maar als je constant kritisch bent op je partner, kan dit leiden tot gevoelens van afwijzing. Probeer daarom positieve feedback te geven en laat ze weten hoeveel ze voor je betekenen door complimentjes te geven als ze hebben gedaan wat goed was.
- Je klaagt steeds over de kreukels in je kleding
- Je zeurt over dat het wéér een rommel is
14. Elkaar niet steunen in moeilijke tijden
Geen steun bieden, vooral wanneer het nodig is, is reden genoeg om je te ergeren aan je partner. Het gaat niet alleen om wat je partner wel doet, maar dus ook om wat je partner nalaat. Geen steun bieden is een van die dingen waaraan je je kunt ergeren. Wees er voor elkaar als er moeilijke dingen gebeuren en wees bereid om compromissen te sluiten als jullie verschillende standpunten hebben.
- Je neemt afstand als je partner verdrietig is
- Je negeert de gevoelens van je partner
15. Ongezonde gewoontes
Te veel drinken, 24/7 gamen en drugsgebruik: het zijn de klassieke bronnen van irritatie in veel relaties. Als deze ongezonde gewoontes voorkomen binnen de relatie, dan is het belangrijk om er open over te praten met elkaar.
- Je rookt iedere dag een pakje sigaretten
- Je ligt elke zondag met een fikse kater op de bank
16. Egoïstisch gedrag
Als je altijd alleen aan jezelf denkt, dan kan dit leiden tot ontevredenheid in de relatie. Egoïstisch gedrag kent geen plek in een gezonde relatie. Zorg ervoor dat je gezamenlijke doelen stelt en samenwerkt aan het behalen van deze doelen.
- Je stelt je eigen doelen boven de gezamenlijke doelen
- Je wilt alleen je eigen televisieseries samen kijken
17. Geldproblemen
Financiële gewoontes zijn een veelvoorkomende bron van ergernis in relaties. Dat is bijvoorbeeld het geval als je zonder overleg grote bedragen uitgeeft, rekeningen vergeet te betalen of niet genoeg bijdraagt aan het gezamenlijke vermogen.
- Je komt nooit rond met je salaris
- Je hebt een gewoonte van impulsieve aankopen
18. Vertrouwensproblemen
Elkaar niet vertrouwen is ook een grote bron van ergernis in relaties. Vertrouwen is de basis van elke relatie en als dit vertrouwen ontbreekt, dan kan dit leiden tot wantrouwen en misverstanden tussen partners. Wees open over wat er speelt tussen jullie tweeën en bespreek waar het wantrouwen vandaan komt.
- Je denkt steeds dat je partner vreemdgaat
- Je vermoedt dat je partner dingen voor je verbergt
19. Smartphonegebruik
Van thirst traps op sociale media plaatsen tot de hele avond op de smartphone zitten: de smartphone is een bron van irritatie in relaties. Het uiteindelijke doel moet zijn dat je meer tijd samen doorbrengt en dat technologie je hierbij helpt. Dezelfde technologie kan er daarentegen ook voor zorgen dat er meer afstand tussen jullie ontstaat.
- Je zit alleen maar op je telefoon als je thuis bent
- Je bent verslaafd aan sociale media
20. Slecht luisteren
Als twee mensen niet goed naar elkaar luisteren, kan dit leiden tot misverstanden en problemen binnen de relatie. Luister aandachtig naar elkaar en probeer elkaars standpunten te begrijpen om dergelijke problemen te voorkomen.
- Je hoort je partner wel, maar vergeet het meteen erna
- Je luistert niet goed naar wat je partner zegt
21. Verantwoordelijkheden vergeten
Als er verplichtingen zijn waaraan je moet voldoen, zoals betalingen doen of taken uitvoeren, is het belangrijk om eraan te denken. Daarmee voorkom je dat je partner boos wordt of teleurgesteld raakt. Zorg ervoor dat je op tijd aan al je verplichtingen voldoet en wees open over wat er van je wordt verwacht.
- Je vergeet een pakketje weg te brengen naar het pakketpunt
- Je vergeet dat je thuis moest blijven voor een monteur
Ergernissen in relaties kunnen variëren van ongezonde gewoontes tot slecht naar elkaar luisteren. Sommigen zijn gegrond en reden genoeg om je aan je partner te irriteren, andere ergernissen liggen volledig bij jezelf. Meestal irriteren mensen zich echter aan hun partner omdat ze verschillende ideeën hebben over hoe bepaalde problemen moeten worden opgelost, of dat ze verschillende prioriteiten en doelen hebben.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.