Jij vindt het profiel van een ander leuk, diegene veegt ook naar rechts op jou: het is de start van nieuw liefdesverhaal. Wat begint met een match als alle anderen, gaat al snel over in een persoonlijk gesprek met een flirterige toon. Alles lijkt helemaal goed te gaan, totdat – je raadt het al – de eerste spelfouten verschijnen. Je hoopt dat het tikfouten zijn, maar ergens weet je al hoe dit gaat eindigen: next.
Als je een hekel hebt aan spel- en grammaticale fouten, dan ben je niet de enige. Nieuw onderzoek van datingapp Hily onderstreept dit nog maar eens. De makers van de app deden onderzoek onder 3.400 vrouwen en 3.600 mannen om erachter te komen hoe belangrijk goede grammatica en spelling zijn bij online daten. Is het voorkomen van taal- en spelfouten ten allen tijden te allen tijde belangrijk tijdens het daten?
Spelfouten zijn niet oké
Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de vrouwelijke ondervraagden zich ergert aan spelfouten. Mannen hebben er daarentegen veel minder moeite mee. Slechts 17% van de mannen vindt een spelfout hinderlijk. Ondanks het feit dat iemand corrigeren allesbehalve sexy is, en soms ook ongewenst, blijkt uit het onderzoek dat het veelvuldig wordt gedaan op datingapps. Meer dan een kwart van mannen (27%) en meer dan een derde van de vrouwen (36%) zegt de spelfouten van een ander te corrigeren.
Een op de vijf ondervraagden zegt dat af en toe een foutje maken geen probleem is. Ze vinden het zelfs schattig en vertederend. Het toont aan dat we ons aangetrokken kunnen voelen tot mensen die fouten maken en niet alleen tot degenen die het geschreven woord perfect beheersen. Maar wat nu als je niet incidenteel een (typ)foutje maakt, maar structureel?
Volgens de resultaten zou een op de tien vrouwen nooit op date gaan met een slechte speller. Meer dan de helft van de vrouwelijke ondervraagden zou het alleen overwegen als ze die persoon erg leuk vinden. Mannen zijn gelukkig vergevensgezinder. Drie op de vijf mannen zegt helemaal niets te geven om de spelling van hun date en slechts 5% van de mannelijke ondervraagden zou niet op date gaan met iemand die slecht is in spellen.
Wie niet bereid is om een schrijffout te vergeven? Taalnazi’s, zo blijkt uit het onderzoek. Een kleine groep singles neemt grammatica- en spelfouten zeer serieus. Voor deze groep, ter grootte van 3% van de ondervraagden, zijn fouten onaanvaardbaar. Uiteindelijk zegt dat meer over hen dan over degene die de fout(en) maakt.
Signaal van slorderigheid… of domheid
Uit eerder onderzoek van de Tilburg University blijkt dat typfouten in een datingprofiel als een signaal van slordigheid gezien worden. En alsof dat nog niet erg genoeg is, laten taalfouten een nog slechtere indruk achter.
Volgens hetzelfde onderzoek worden taalfouten – zoals die met dat verwisselen – waargenomen als een signaal van lagere intelligentie. Of in andere woorden: je lijkt dommer als je taalfouten maakt. Dit wordt bevestigd door het recente onderzoek waarin 15% van de ondervraagden aangeeft dat ze de intelligentie van een persoon beoordelen op basis van hun grammatica en spelling.
Als je jezelf tot de groep ongeletterden rekent, ben je echter nog niet verloren. Singles op datingapps gaan misschien liever op date met iemand die geen spel- en taalfouten maakt, maar met alleen een correcte spelling kom je ook niet ver. De ondervraagden geven namelijk aan dat ze iemand die ‘leuk is om mee om te gaan’ verkiezen boven iemand die goed is in spelling. Het kan echter nooit kwaad om typ- en spelfouten uit je datingprofiel te weren. Al is het alleen maar om de taalnazi’s te pleasen.
Typ- en spelfouten voorkomen
Je steekt graag de barbeque aan? Woont in een eensgezinswoning? En opzoek naar je partner in crime? Als je een van deze zinnen gebruikt, dan maak je fouten waar anderen zich mateloos aan ergeren. Je datingprofiel fungeert als een visitekaartje of advertentie. Als je daarin al meerdere typ- en taalfouten maakt, wordt het direct opgemerkt. In het beste scenario leidt het alleen maar af van de big picture. In alle andere scenario’s is het buitengewoon irritant.
Wat je zegt en wat je te bieden hebt is dan opeens niet meer zo belangrijk. Slechte grammatica en meerdere spelfouten geven het beeld dat je lui en dom bent. Als je niet de moeite neemt om type- en spelfouten te corrigeren, dan kan het lijken alsof je er weinig om geeft. Volg deze tips om typ- en spelfouten te voorkomen.
1. Gebruik een tekstverwerker
Schrijft de profieltekst in Word of in een andere tekstverwerker. Deze tekstverwerkers hebben een spellingscontrole waarmee je de tekst kunt controleren op type- en spelfouten. Simpele typfouten worden met rood gemarkeerd, terwijl andere fouten automatisch worden gewijzigd naar de juiste schrijfwijze. Als je een volledige controle doet, ontvang je ook nog suggesties om de tekst te verbeteren.
2. Vertrouw niet volledig op de spellingscontrole
De spellingscontrole is enorm handig om eenvoudige fouten op te sporen, maar de controle is niet foutloos. We weten allemaal dat de controle niet alles vindt. Van verkeerde verwijswoorden tot onjuiste samenstellingen: de spellingscontrole klopt niet altijd. Reken daarom nooit volledig op de spellingscontrole. Technologie is geweldig… als het werkt.
3. Controleer de tekst later
Na het schrijven van de tekst heb je een pauze verdiend. Niet omdat de tekst klaar is om gepubliceerd te worden, maar om je ogen wat rust te gunnen. Omdat je zo bekend bent met wat je zojuist hebt geschreven, vangen je ogen de fouten niet op. Twee de’s achter elkaar zullen je hersenen meteen corrigeren naar een enkele de. Neem daarom afstand van de tekst en kom later terug om het nogmaals te controleren.
4. Lees het ‘achterwaarts’
Als je niet de luxe hebt om een pauze te nemen, kan het helpen om de tekst van eind tot begin te lezen. Begin bij de laatste zin, lees dan de zin erboven en ga zo door tot je bij het begin bent uitgekomen. Als je deze vreemde methode volgt, merk je dat elke zin ‘nieuw’ lijkt.
5. Laat iemand ernaar kijken
Als je uren naar dezelfde tekst staart, mis je fouten die anderen niet over hoofd zullen zien. Een frisse blik zal de fouten echter meteen vinden. Vraag daarom aan iemand anders om de tekst te lezen. Als bonus kunnen ze suggesties geven om de tekst te verbeteren.
6. Schrijf het met aandacht en zorg
Behandel je profieltekst als een belangrijk stuk dat door duizenden ogen wordt bekeken. Je wilt toch niet dat je typfouten afleiden van waar het werkelijk om gaat? Dezelfde aandacht en zorg moet je ook geven aan de profieltekst die je schrijft. Die wordt immers ook door duizenden gelezen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.